Sve se računa

Koristite li doista sav prostor u svom domu? Pogledajte jeste li iskoristili ovaj dio...

 IKEA /
Ne zaboravite da svaki centimetar, koliko god mali ili beznačajan bio, računa se

Većina ljudi kada pogleda malu sobu, vide probleme. Ako nemate dizajnersko iskustvo, ideja o uguravanju sofe u već skučenu dnevnu sobu ili pronalaženje dodatnog prostora za pohranu kada je prostor na podu ograničen jednostavno nije zabavna. Ali kada Ikea stilisti uđu u mali prostor, vide priliku.

Dovoljan je samo jedan pogled na Ikeine fotografije proizvoda da vidite da je njihova kreativnost bez premca kada je u pitanju uređenje malenog stana. Radni stolovi prenamijenjeni su u blagovaonske stolove, ugrađeni skladišni prostor proteže se uz zidove i iznad kreveta, a svaki centimetar sobe maksimalno je iskorišten.

Ovdje smo prikupili najbolje od Ikeinih opsežnih slika interijera kako bismo odredili stilske savjete koji će vaš dom učiniti 10 puta većim.

1. BUDITE KREATIVNI

Samo zato što je predmet dizajniran za jednu svrhu, ne znači da je to sve za što se može koristiti. Jedno od glavnih načela stanovanja u malom prostoru je da namještaj, osobito veliki predmeti poput stolova, imaju dvostruku funkciju.

Razmotrite svoj postojeći namještaj i zapitajte se, ‘kako bih drugačije mogao upotrijebiti ovaj komad?‘ Ideja traženja alternativne upotrebe za proizvod izvan očitog, više je nego dobro došla.

image
IKEA /

2. PRETVORITE NERED U UMJETNOST

Ne brinite; ne morate baciti svoju petogodišnju kolekciju časopisa ili one ploče koje niste slušali godinama. Ako se ne stiliziraju, zalutali predmeti mogu izgledati pretrpano i zauzimati nepotreban prostor. Umjesto da ih bacite ili sakrijete, kreativno razmislite o tome kako biste ih mogli prikazati da biste stvorili jednoličan zid. Slaganje knjiga s detaljima slične boje ili starih ploča na polici odličan je način da odmah učinite da soba izgleda promišljeno.

I ne zaboravite na onih nekoliko dragocjenih centimetara prostora ispod polica koji često propadnu. Složite knjige čvrsto do vrha police.

image
IKEA /

3. NEMOJTE ZANEMARITI STROP

Uđite u svaku sobu u svom domu i pogledajte gore. Prostor iznad vrata jedan je od najiskorištenijih u domovima. Korištenje visokih ormara iznad vrata može pomoći da prostor bude manje pretrpan. Također, najbolji način korištenja visokog prostora za pohranu, budući da nije tako pristupačan kao niži ormarići, jest koristiti ga za pohranjivanje predmeta kojima ne trebate svakodnevno pristupati, poput sezonskih predmeta koje je potrebno upotrijebiti samo nekoliko puta godišnje.

Ako biste radije maskirali otvorene police ili ormariće koji se protežu uz zidove i iznad vrata, upotrijebite rasvjetu za usmjeravanje pogleda. Pažljivo odabrana nisko obješena svjetiljka bacit će svjetlo na besprijekornu radnu plohu, a ne na spremište iznad nje.

4. STVORITE PODIJELJENI PROSTOR

Kada je prostor ograničen, morate razmišljati izvan jedne, konvencionalne namjene sobe. Trebate krevet za goste? Dodajte rasklopivu sofu u svoju dnevnu sobu. Želite stvoriti kućni ured? Napravite ugrađeni stol u svoju policu za knjige. Ako svaka soba ispunjava samo jednu svrhu, ne koristi maksimalno svoj potencijal.

image
IKEA /

5. UZMITE U OBZIR VISINU

Ako dizajnirate svoju sobu na temelju tlocrta, vrijeme je da razmišljate u 3-D-u. U ljudski je naravi da gleda ‘otisak‘ prostorije kada planira uređenje i propušta druga područja koja pružaju dodatnu pohranu. Umjesto toga, razmislite o stvaranju razina u svojoj sobi i poigrajte se visinom kako biste segmentirali prostor.

U jednom malom preuređenju prostora, Ikein tim kreirao je krevet u potkrovlju postavljanjem kreveta na vrhu drvenih ormarića. Mali prostor za sjedenje ili rad također se može stvoriti izgradnjom male gornje razine. Još jedna prednost visokog stropa je ta što se prostor može dodatno podijeliti pregradama ili zavjesama koje ne moraju ići skroz do stropa. To omogućuje dovođenje dodatne svjetlosti u manji prostor.

image
IKEA /

6. PERSONALIZIRAJTE SVOJU POHRANU

Mislimo da je najvažniji savjet prilikom stiliziranja procijeniti svoje potrebe. Kako koristite svoju sobu(e) i stvarate prostor koji vam odgovara? Kada je svaki aspekt vašeg doma personaliziran kao odgovor na vaše potrebe za pohranom, otkrit ćete tone dodatnog prostora.

Vaš ormar odlično je mjesto za početak procesa. Započnite tako što ćete izvaditi sve iz ormara i procijeniti vrstu skladišta koja je potrebna. Na primjer, ako uglavnom spremate hlače i košulje, duge predmete poput zimskih kaputa možete staviti negdje drugdje, udvostručite prostor za vješanje tako što ćete postaviti dvije prečke za odjeću umjesto jedne.

I ne zaboravite koristiti stražnji dio vrata za predmete poput proizvoda za pohranu cipela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:54