ISPRAVAN ODABIR

Koji cvijet ide u koju vazu? Evo detaljnog vodiča

 /SHUTTERSTOCK

Neobično toplo vrijeme toplo vrijeme za ovo doba godine natjeralo je mnoge biljke da procvatu prije nego inače pa su tržnice već sada prepune proljetnog cvijeća. Teško mu je odoljeti, a ponekad se dvoumimo kako rasporediti u vaze to šareno blage. Evo malog vodiča i inspiracije za izbor vaza.

image
/SHUTTERSTOCK

VELIKA ŠIROKA VAZA

Cvijeće u ovoj vazi najviše će doći do izražaja ako ga stavite u velikoj količini. Prekrasno će izgledati veliki buket tulipana, ruža, karanfila ili grana jorgovana. Ako želite da djeluje elegantno, odaberite jednu vrstu cvijeća, a za opušteniji i veseliji izgled pomiješajte razne vrste.

image
/SHUTTERSTOCK

VELIKA VISOKA VAZA

Velika visoka vaza idealna je za grane. To mogu biti, primjerice, grane propupale trešnje ili macice. Ponekad dobro izgleda kompozicija složena od običnih golih grana ili onih samo s pupovima. Od rezanog cvijeća, za ovu su vazu idealne gladiole.

image
/SHUTTERSTOCK

MALA VAZA

I male vaze najbolje je staviti vjesnike proljeća - visibabe, ljubičice, jaglace, šafrane... Ovisno o tome koliko ih imate odaberite širinu otvora vaze. Jednako ljupko će izgledati nekoliko visibaba u vazi s uskom grlom i mnoštvo njih u maloj staklenoj kugli s širokim otvorom.

image
/SHUTTERSTOCK

USKA VAZA

Uske vaze su kao stvorene za jedan cvijet. Ovisno o ugođaju koji želite postići odaberite ružu, rascvalu trešnjinu granu ili granu jorgovana.

Ne zaboravite da je rezano cvijeće prije stavljanja u vazu dobro potpuno uroniti u kantu punu svježe hladne vode, kako bi se dobro napilo. Također, stabljike koso odrežite oštrim nožem, a ako su u pitanju grane, zdrobite im krajeve kako bi bolje povlačile vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 21:25