Dobra ideje

Kako stare majice i komade nakita pretvoriti u predmete za dom doznajte od Alme Premerl Zoko

 NIKOLA ZOKO/
Reciklaža na moderan način modne savjetnice Alme Premerl Zoko, koja u svakodnevnom životu bira ekološki prihvatljiva rješenja

Napokon ste napravili generalku ormara, iz ladica izvukli baš sve što imate i krenuli s popunjavanjem prostora na pametniji i organiziraniji način? Bravo! Ali što ste napravili s onim komadima koje više nećete nositi, a za vas imaju neku sentimentalnu vrijednost? Umjesto da ih vratite u ormar, možete ih odložiti u spremnik za tekstil. No, možete im dati i priliku da ponovno ožive, pretvarajući ih u uporabno-dekorativne predmete za dom, koji će ove blagdane oduševiti vaše goste.

image
NIKOLA ZOKO/

Tako razmišlja modna savjetnica Alma Premerl Zoko koja u svom svakodnevnom poslu, stiliziranju odjevnih kombinacija, ali i sadržaja u interijerima, bira kreativna i ekološki prihvatljiva rješenja.

- Osobno, jako volim reciklirati, to me zabavlja, ali i stvara osjećaj zadovoljstva kad znam da sam, umjesto za kupovinu, za nešto lijepo i posebno u svojem domu trebala samo malo slobodnog vremena, dobru ideju i pomagače kao što su škare, ljepilo i slično - kaže Alma koja nam je pokazala nekoliko zanimljivih rješenja kako reciklirati stare majice, košulje, hulahupke, haljine, komade nakita...

image
NIKOLA ZOKO/
image
NIKOLA ZOKO/
image
NIKOLA ZOKO/

Alma sa smiješkom priznaje da spada u onu skupinu ljudi koji s vremena na vrijeme vole promijeniti glavnu boju u domu, a tako i kad su u pitanju božićne dekoracije. No, umjesto da se kupi novi paket kuglica za drvce, predlaže da se one lanjske obuku u stare hulahupke.

- Nategnite ih tako da u potpunosti prekriju površinu kuglice te ih učvrstite detaljem kojim vješate kuglice na bor. S različitim hulahupkama mogu se postići različiti efekti s kuglicama koje, tako obučene, stvaraju potpuno drugačiji “look” - ističe Alma, koja već zna kako će ove godine darivati drage ljude. Darove će umjesto u ukrasni papir, koji po otvaranju najčešće završi u smeću, zamatati u marame.

image
NIKOLA ZOKO/
image
NIKOLA ZOKO/
image
NIKOLA ZOKO/

- Od stare odjeće mogu se izraditi i podmetači, stolnjaci... Detalji od trapera mogu biti jako skupi u prodaji, a ako znate šivati, stare traperice mogu postati i pregača, pa čak i jastučnica. Zvuči neobično, ali je vrlo lako, funkcionalno i ekološki održivo! A ujedno je i sjajno rješenje za uštedu - govori nam i pokazuje svoje podmetače od trapera koji će na neočekivan način podići dekoraciju blagdanskog stola. Ima prijedlog za i ukrašavanje božićne zvijezde ili nekog druge biljke na stolu, pak čak i posude za kruh.

- Staroj kapi možete dati novi “look” tako da je pretvorite u vazu, posudu za kruh... Važno ju je dobro oprati te okrenuti tako da u njenu zapreminu stavite posude ili tegle, a pričvrstiti je možete i ukrasnim lampicama - kaže.

image
NIKOLA ZOKO/

ŠTO KAŽETE NA MAJICA - SLIKU?

Postoje neki odjevni predmeti za koje ste sentimentalno vezani, a koje ne nosite iz XY razloga. To može biti dizajnerska majica koju ste kupile od prve plaće, majica kupljena na medenom mjesecu, na nekom posebnom mjestu... Što kažete na to da od majice napravite sliku?

image
NIKOLA ZOKO/
image
NIKOLA ZOKO/

- Potreban vam je zanimljiv okvir, stara majica s koje ćete izrezati pamučni dio s porukom ili slikom i malo spretnostai da tkaninu izravnate i stavite pod staklo. Savjet više: pronađite fotografiju u nekom odjevnom predmetu koji stavljate pod staklo slike, uokvirite je te je stavite do slike s porukom - predlaže Alma.

image
NIKOLA ZOKO/

USPOMENE NA STARIM LAMPAMA!

Umjesto kaširanja, za što je potrebno i vrijeme i pribor, Alma donosi puno zanimljiviji način ukrašavanja starih lampi. Posebno imate li posudice prepune starog nakita, rasparene naušnice...

image
NIKOLA ZOKO/

- Primjerice, ja sam na dosadnjikav luster odlučila staviti stare bedževe koje imam kako bi bili svojevrstan ukras, ali i podsjetnik na vrijeme kad sam ih kupila ili nosila. Zanimljivo je vidjeti kako su običnom lusteru dali neobičan “look”, ali i kako taj detalj zapravo priča priču svakome tko dođe u posjet. Na ovaj način možete stari luster ili stolnu lampu ukrasiti naušnicama - u tom slučaju je to odličan držač nakita. Dakle, bez ovakve intervencije bi i stari luster i nekadašnji hit bedževi završili na otpadu - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:20