UREĐENJE BEZ GREŠKE

Kako da vaša mala kuhinja bude savršen spoj ljepote i funkcionalnosti: Od moderne do mini ovo je ideja...

 CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

Kuhinja je srce našeg doma, pravo središte zbivanja, mjesto gdje ujutro pripremamo svoju prvu kavu koja će nam pomoći da preživimo dan, mjesto gdje s puno ljubavi pripremamo obroke za sebe i svoju obitelj i gdje krademo zadnje zalogaje prije spavanja. Uvijek prepuna boja i mirisa, mjesto je gdje naša kreativnost dolazi do izražaja, potpomognuta poticajnim i toplim okružjem. Zato s posebnom pažnjom planiramo i uređujemo ovaj ključan dio našeg doma kako bi naša savršena kuhinja bila idealan spoj ljepote i funkcionalnosti.

Prilikom opremanja kuhinje važno je odlučiti se za stil kako bi ukupni rezultat izgledao skladno. Naravno, kuhinja bi trebala odgovarati ostalom namještaju i arhitekturi stana. Ovo je pet ideja za dizajn kuhinje od moderne do mini:

1. Kuhinja u seoskom stilu

Kuhinja u stilu seoske kuće bezvremenski je klasik. Odiše tradicionalnim šarmom i udobnošću, a ne djeluje staro.

Tipični dizajn kuhinjskih jedinica u stilu seoske kuće su zakrivljeni okviri, kovrčavi naglasci na ručkama i gumbima, ostakljeni ormarići, drvene fronte i radne ploče od punog drva, granita ili mramora. Klasična kuhinja u seoskom stilu uređena je u svijetlim bojama - od bijele i bež do kadulje.

Također biste trebali ostati vjerni rustikalnom, šarmantnom stilu i pri odabiru ostalog kuhinjskog namještaja. Buffet ili vitrina u stilu seoske kuće ne bi smjela nedostajati.

Što se tiče kuhinjskih dodataka, rustikalni elementi najbolje pristaju i poželjno je da su usklađeni jedni s drugima.

2. Moderna skandinavska kuhinja

Kuhinje modernog dizajna savršeno se uklapaju u minimalistički i skandinavski uređene stanove . Trenutno su popularne radne površine i umivaonici od mramora ili prirodnog kamena. Kuhinjski element i kuhinjski ormarići izgledaju elegantno u prigušenoj zelenoj boji od kadulje do maslinaste. Alternativno: siva ili crna kuhinja. Uz to dobro idu detalji od mesinga ili brušenog nehrđajućeg čelika - primjerice u zlatnoj ili mat crnoj boji, keramički ukrasi i kuhinjski pribor u prirodnim tonovima.

Električni uređaji poput napa i pećnica trebali bi biti rezervirani ili čak elegantno nestati iza frontova. Drveni podovi ili bijele podne daske ovdje upotpunjuju izgled.

Viseći zatvoreni kuhinjski ormarići su u modernoj kuhinji out jer narušavaju čistu sliku. Umjesto toga, zamijenjeni su delikatnim policama ili otvorenim policama, ili velikim ugradbenim kuhinjskim ormarmarima koji sežu do stropa, a nude dovoljno prostora za pohranu.

Plus: delikatni ukrasni elementi nalaze svoje mjesto na otvorenim policama.

3. Ideja za dizajn interijera otvorene kuhinje

Otvorena kuhinja-dnevni boravak je broj jedan izbor kada je u pitanju društvenost i udobnost. Važno je da se stvori spoj između kuhinje i dnevnog boravka. To znači da kuhinja-dnevni boravak postaje središte života u kući. Kako to funkcionira? Inkorporiranjem materijala iz kuhinje u dnevni boravak i blagovaonicu. Na primjer, mramorna radna ploča i ploča stola ili ukras od istog materijala.

Ako je isti pod postavljen u kuhinji i dnevnom boravku, stvara se lijep spoj. Ako želite odvojiti prostor za blagovanje od prostora za kuhanje, pomažu vam različite podne obloge.

Savjet: Tepih jarke boje ispod blagovaonskog stola čini ga ugodnijim i privlači pažnju u jednostavnim kuhinjama.

4. Kako urediti malu kuhinju?

Velika kuhinja za kuhanje i okupljanje san je mnogih ljudi, no nažalost to se ne može ostvariti u svakom stanu. Međutim, postoje sjajne ideje za male kuhinje koje kombiniraju udobnost i funkcionalnost.

U malom stanu najbolje odgovara svijetla ili bijela kuhinja. Razlog: svijetle boje čine da male prostorije izgledaju veće. Učinak se može dodatno pojačati blagim sjajem površina.

image
GLADIATHOR/GETTY IMAGES

Klasična kuhinja u bijeloj boji ovdje je najbolji izbor, jer jasni oblici osiguravaju mir u maloj kuhinji. Kuhinja bez ručki također omogućuje vizualno povećanje s jednostavnošću.

Što se tiče uređenja, suzdržanost se odnosi na male kuhinje. Također se pobrinite da kuhinjski pribor vizualno dobro pristaje kako bi se stvorila harmonija.

Savjet: U malim kuhinjama održavajte uredne radne površine.

Trik je u tome da osigurate prostor za pohranu, a da mala kuhinja ne izgleda pretrpano. Ovo najbolje funkcionira s jednostavnim, otvorenim policama umjesto s masivnim ormarićima na zidu. Ormari na izvlačenje također pružaju dodatni prostor za pohranu.

Kako biste začinili svoju malu kuhinju, možete pretvoriti zidove u privlačne nježnim bojama ili mozaicima.

Otvorene police su moderne i čine male kuhinje manje glomaznima

5. Dizajnirajte kuhinju u mediteranskom stilu

Kuhinja mediteranskog izgleda zrači toplinom i udobnošću. Ovdje prevladavaju tople boje od hrđavo crvene do smeđe i bež. Privlačne za oko su šarene pločice i mozaik koji podsjećaju na portugalske ulice. Tipične su tamne boje, prirodni kamen i tamno puno drvo.

Prilikom ukrašavanja prvenstveno treba koristiti sve vrste biljaka i kulinarskog bilja. Bosiljak, majčina dušica i slično moraju biti pri ruci, a ujedno naglašavaju mediteranski štih.

Kuhinjsko posuđe od dasaka do rešetki za začine treba biti u istom stilu - idealno od prirodnih materijala kao što su drvo ili keramika. Lonci i tave od lijevanog željeza ili emajla savršeno se uklapaju u stil, a posuđe je bogato oslikano.

Što morate uzeti u obzir prilikom postavljanja kuhinje? 5 najvažnijih savjeta...

1. Temeljito planirajte

Kada se kuhinja potpuno renovira, prvo što treba učiniti je odrediti: hoće li biti L-oblik, kuhinja u jednoj liniji ili biste više voljeli U-oblik? Otvorena kuhinja ili ne? Kuhinjski otok – da, ne? Na mnoga se pitanja može odgovoriti jednostavnim pogledom na veličinu i raspored prostorije.

Mala kuhinja? Tada su najbolje uske kuhinje s jednim ili dva reda. Veće sobe dopuštaju velikodušnije planiranje. Kuhinjski otok u sredini, na primjer, može pružiti prostor za kuhanje i udobnost.

Usput: kada planirate svoju kuhinju, mood board vam može pomoći u prikupljanju želja i ideja.

image
BRIZMAKER/GETTY IMAGES

2. Stvorite prostor za pohranu

Dobro planiranje najvažnije je kada je u pitanju optimalno korištenje prostora. Posebno u malim kuhinjama treba osigurati više prostora s policama na vrhu. Pultni ormarići također su praktični donatori prostora.

3. Sve što je otvoreno treba izgledati dobro!

To se posebno odnosi na male kuhinje. Ali ako cijenite skladnu sliku, trebali biste uzeti ovaj savjet k srcu, čak i kada je kuhinja velika. Inače, to znači sve, od posuđa do kuhinjskog pribora.

4. Dodacima dajte ugradbenim kuhinjama više individualnosti

Ako ne možete sami odabrati svoju kuhinju iz snova, možete pomoći s dodacima i dekoracijom. Čak i jednostavna ugrađena kuhinja može brzo postati zasebna kuhinja.

5. Stvorite atmosferu rasvjetom

U modernim kuhinjama svjetiljke vise izravno iznad radnih površina kao ukrasi, u rustikalnim kuhinjama prikladne su lampe od rafije ili ratana. U svakom slučaju, rasvjeta igra veliku ulogu u stvaranju atmosfere i udobnosti u kuhinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:28