Kad se spoje prijateljstvo i kreativnost

Upoznajte Barbaru Tomečak i Mimu Juračak

One su kreativne, maštovite i imaju zlatne ruke. One su Barbara Tomečak i Mima Juračak – dvije djevojke koje dijele tri slova prezimena i mnogo, mnogo kreativnosti. Njihovi radni pseudonimi su Barosh i Malo Crtam, ali najčešće djeluju zajedno jer se međusobno odlično razumiju i nadopunjavaju, jedna drugu osnažuju i konstantno bacaju u vatru. Upoznale su se slučajno, nekom čudnom providnošću, i od tada su nerazdvojne.

Barbara je studirala na Tekstilno-tehnološkom, a Mima na Filozofskom fakultetu te su brzo shvatile da dijele sličan senzibilitet prema stvarnosti i stvaranju. Prva im je suradnja bila božićno uređenje jednog frizerskog salona. Slične umjetničke ideje – Od tada su nam apetiti sve veći, a o bujanju mašte da ne govorimo. Zapravo smo se kroz zajedničku suradnju na neki način oslobodile i sada više nema natrag, na um nam padaju sve luđe i kompleksnije ideje, čiji je cilj da naposljetku promijenimo svijet, ni više ni manje. Barem na nekakvoj metafizičkoj razini umjetničke katarze.

Povezuje ih medij papira kojim su opsjednute i koriste ga gotovo za sve

Svijet nam se istovremeno čini prekrasnim i problematičnim te mi kroz promišljanje istoga naposljetku dolazimo do raznih kreativnih ideja – objašnjavaju. Mima se bavi crtanjem i izradom umjetničkih lutaka, a Barbara grafikom i izradom instalacija. Zajedno se bave uređenjem interijera, izloga i osmišljavanjem konceptualnih postava. Povezuje ih medij kaširanog papira od kojega Mima izrađuje lutke, a Barbara instalacije.

– U biti, povezuje nas medij papira općenito, jer smo njime pomalo opsjednute – koristimo ga gotovo za sve. U našem rodnom gradu Sisku ljudi su već upoznati s našim radom preko izložbi koje smo postavljale i uređenja interijera koje smo radile te sada razmišljamo kako bismo još malo narasle i proširile svoje viđenje svijeta preko granica ovoga grada – otkrivaju Mima i Barbara. Vratiti život u Željezaru Djevojke smo upitali i što planiraju u bliskoj budućnosti: – Trenutno razmišljamo o jednom umjetničkom projektu kojim bismo na metaforičkoj razini obilježile datum atomskog napada na Hiroshimu i povezali isti s konstantnim zanemarivanjem i osiromašivanjem Capraga, dijela grada Siska koji mnogi bolje poznaju kao “Željezaru”, koja je nekad bila puna duha, živa, aktivna, a sada na neki način funkcionira kao sisačko “Nesvjesno”, potisnuta i zanemarena.

Želja nam je vratiti život u Željezaru, odnosno barem otvoriti pitanje istoga, stoga je i radni naziv akcije “Željezara hoće živjeti”. Nadamo se kako ćemo barem djelomično u tome uspjeti – složno odgovaraju. Njihove lutke, slike i instalacije kupuju se uglavnom za poklone, dječje sobe, te se njima ukrašavaju interijeri u stanovima ili poslovnim prostorima. Njihove radove možete pogledati i kupiti na Facebook stranicama “Malo Crtam” i “Barosh”.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:39