SREDIŠTE INOVACIJA

Još jedan spektakularan dizajn iz studija Zahe Hadid: Muzej znanstvene fantastike

 Atchain
Muzej sa svojim dinamičnim površinama izgleda kao da lebdi iznad površine jezera

Zaha Hadid Architects predstavili su dizajn Muzeja znanstvene fantastike Chengdu, u glavnom gradu pokrajine Sichuan, u jugozapadnoj Kini. S ukupnom površinom od 59.000 četvornih metara, projekt – koji je trenutno u izgradnji – uključuje izložbene galerije, kazalište i konferencijsku dvoranu te ima veliku fleksibilnost, kako bi ugostio razne događaje u gradu s 20 milijuna stanovnika, poznat kao inkubator pisanja znanstvene fantastike u Kini, kao i značajno globalno središte znanstvenih inovacija i istraživanja.

image
Atchain
image
Atchain
image
Atchain

Muzej je smješten na jezeru Jingrong u četvrti Pidu u Novom gradu znanosti i inovacija u Chengduu, a sa svojim dinamičnim površinama izgleda kao da lebdi iznad površine jezera. "Tekući oblici krova zrače iz središnje točke iznutra, oponašajući oblak maglice koji se širi sa zvijezdom u središtu", objasnili su Zaha Hadid Architects.

image
Atchain
image
Atchain
image
Atchain

Središnji atrij je osvijetljen nebom i njegov veliki prozor gledaju na spektakularnu planinu Xiling. ZHA je razvio projekt korištenjem detaljne analize digitalnog modeliranja kako bi se povećala učinkovitost u sastavu, uvjetima na lokaciji, sunčevom zračenju i strukturi. Na primjer, dimenzije krova izračunate su kako bi savršeno zasjenile ostakljene fasade tijekom ljeta.

Muzej će ugostiti 81. Worldcon, najveći svjetski događaj znanstvene fantastike i dodjelu nagrada Hugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 02:32