NIJE ŠALA

Jeste li slobodni od 30. lipnja? Airbnb traži osobu za vođenje ove kamene kuće na Siciliji

 Claudia Zalla
Platforma za iznajmljivanje nekretnina Airbnb traži nekoga tko je voljan odseliti se u Italiju i biti domaćin u njihovoj kući

Preseliti se iz grada ili čak zemlje zahtijeva puno hrabrosti, ali zahvaljujući fleksibilnosti koja dolazi s novim načinom pametnog rada, sada je to puno lakše isprobati i ujedno doživjeti nešto novo. Platforma za iznajmljivanje nekretnina Airbnb traži nekoga tko želi takvu radikalnu promjenu u svome životu, pa ako volite Italiju, dobru hranu, sunčane dane i mala sicilijanska sela, ovo je šansa za vas. Putem web stranice Airbnb, tvrtka traži nekoga tko je spreman preseliti se na Siciliju na godinu dana i živjeti bez stanarine u prelijepom selu Sambuca di Sicilia. Kuća koja je u ponudi bila je dio sicilijskog plana prodaje kuća za 1 € u pokušaju da se poveća broj stanovnika u opadanju, a relativno nedavno potpuno je renovirana i pretvorena u vrlo elegantan dom. Postoji samo jedan uvjet za život tamo: morate voljeti gostoprimstvo.

image
Davide Mandolini
image
Davide Mandolini
image
Davide Mandolini

Sambuca di Sicilia je 2016. godine okrunjena talijanskim 'Borgo dei Borghi' (doslovno 'selo svih sela'; u praksi najljepše selo u zemlji) i ima oko 6000 stanovnika. Poznato je po tome što je bilo prvo sicilijansko selo koje je pokrenulo inicijativu prodaje svojih praznih kuća za 1 € kako bi se borilo protiv depopulacije, donoseći nova lica i međunarodne vrijednosti zajednici, a pridonose njenom ponovnom rođenju. Sada će početi ubirati prednosti ove inicijative.

image
Claudia Zalla
image
Claudia Zalla
image
Claudia Zalla
image
Claudia Zalla

Dizajnerski studio Didea sa sjedištem u Palermu renovirao je kuću s namjerom da poštuje njenu tradicionalnu sicilijansku arhitekturu, istovremeno prepoznajući zahtjeve suvremenog života, spajajući prošlost i sadašnjost na kohezivan način. Povijesna napuštena kuća udaljena je samo nekoliko koraka od povijesne terase s vidikovcem na Sambucu i sama je impresivna kamena zgrada koju karakteriziraju zasvođeni stropovi i drvene grede. Kuća je pretvorena je u elegantni prostor s visokim dizajnerskim specifikacijama uz potpuno poštovanje postojećih arhitektonskih vrijednosti sela te boja i materijala korištenih u cijelom prostoru. Kuća se prostire na tri kata, a sastoji se od više prostora strukturiranih na način da omogući novom stanovniku da iznajmi jednu od soba na Airbnb-u uz zadržavanje privatnosti svih u kući.

image
Claudia Zalla
image
Claudia Zalla
image
Claudia Zalla

Studio Didea pratio je znakove iz vertikalne distribucije kuće, razvijajući je neprimjetno na tri razine, čineći je potpuno prilagodljivom za svakoga tko tamo boravi. Glavna spavaća soba i kuhinja jedine su sobe s specifičnom i prepoznatljivom namjenom; ostali su prostori dizajnirani s fleksibilnom konfiguracijom koja odgovara potrebama domaćina.

image
Claudia Zalla
image
Claudia Zalla
image
Claudia Zalla
image
Claudia Zalla

Dnevni boravak, kuhinja i radna soba su na prvom katu, uz dvije kupaonice. Sobe su svijetle i ručno izrađene od drva, a staklena vrata između soba omogućuju svjetlosti da preplavi kuću. Cilj je bio unijeti svjetlost i atmosferu Sambuce u kuću, stvarajući prostor koji može ugostiti goste iz cijelog svijeta i pružiti im pogled na selo i krajolik. Na drugom i zadnjem kata nalazi se dodatni dnevni boravak s kaučem na razvlačenje.

Odabrani stanovnik moći će putem Airbnb-a odlučiti u kojim sobama će stanovati, a koje će ugostiti. Prijave su još uvijek otvorene na službenoj stranici.

*Kandidati moraju biti stariji od 18 godina, biti spremni preseliti se u Sambucu na najmanje 3 uzastopna mjeseca počevši od 30. lipnja 2022. i dobro poznavati engleski jezik. Također će morati pokazati spremnost za iznajmljivanje soba u kući putem Airbnb-a. Odabrana osoba dijelit će kuću s drugim osobama ili obitelji (ukupno najviše dvije odrasle osobe i dvoje djece), te besplatno boraviti u domu, a sav prihod od najma soba ide Airbnb-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:29