maam concrete

Jednostavno predivni proizvodi od betona Mije Neretljaković svaki prostor čine ljepšim

 Mia Neretljaković
Mia za izradu svojih proizvoda koristi fini portlandski cement i dvije vrste pijeska, vode i dodataka

Do prije nekoliko godina beton je tradicionalno bio rezerviran za podrume, garaže i pločnike. Obično se o njemu nije razmišljalo kao o materijalu koji se unosi u stambene prostore, a još manje kao dekor, ali sada već dobro znamo da je to stvar prošlosti. Polirani beton sa svojim glatkim sjajem, neobrađeni sa svojom neobičnom teksturom i mat izgledom su samo neke od opcija koje smo poželjeli imati i u svojim domovima. Međutim, situacija je postala još zanimljivija kada je taj snažni, a opet blagi materijal počeo rušiti i neke druge granice te se uvukao u svaki kutak doma, počevši od lampi pa do posuda za cvijeće da bi dospio i do nakita dokazujući svoju snagu transformacije.

image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković

U potrazi za takvim istaknutim i snažnim proizvodima dospjeli smo do Mije Neretljaković koja je članica dobro poznate organizacije Michelangelo Foundation. Studij ekonomije i menadžmenta doveo ju je iz Splita u Zagreb gdje je potom i ostala i pokrenula svoj posao izrade predivnih proizvoda od betona pod nazivom Maam-Concrete - Volim fotografiju, skandinavski dizajn, jednostavnost, odvažnost, ali i umjerenost te većinu tih ljubavi pretačem u svoj rad – ističe Mia na samom početku.

image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković

Saznajemo kako se počela baviti izradom betonskih proizvoda prvenstveno zbog toga što je bila fascinirana širokom primjenom tog materijala, a prvobitna ideja je izašla iz velike ljubavi prema biljkama. - Veliki sam ljubitelj cvijeća, a beton je materijala koji volim vidjeti u interijeru pa sam se odlučila krenuti s time – objašnjava Mia. Nakon toga se ponuda proširila i na niz drugih proizvoda uključujući i nakit.

image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković

Mia za izradu svojih proizvoda koristi fini portlandski cement i dvije vrste pijeska, vode i dodataka. Sama mješavina mora u kalupima stajati 24 sata, a ponekad i više, ovisno o veličini i obliku predmeta. Nakon toga slijedi vađenja predmeta iz kalupa i potapanje u vodi otprilike jedan do dva tjedna, te sušenje, brušenje i finaliziranje proizvoda. U procesu se koriste različiti boje i njihove nijanse koje se u određenim omjerima dodaju u mješavinu cementa i pijeska. - Trenutno se igram pigmentima i pronalazim vlastite nijanse boja – dodaje Mia. Saznajemo kako nakit pak izrađuje od profinjenog Jesmonita, a većinu srebrenih elemenata ukomponiranih u nakit ručno izrađuje obiteljska zlatarnica Neretljaković u Sarajevu.

image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković
image
Mia Neretljaković

Čvrstina pretočena u mekoću, koja se obavija hipnotizirajućim minimalizmom i jednostavnošću kako u oblicima tako i u obradi i boji je zapravo ono što nas je šarmiralo u Maam Concrete proizvodima. Skromnost koja zrači elegancijom, bez potrebe da se nameće je još jedna domišljata dualnost kojom Mia grubi beton transformira u nešto potpuno drugo.

image
Mia Neretljaković

Konačni rezultat je proizvod koji ima svoju funkciju, kvalitetu, a povrh svega jednom postavljen u prostor postaje istaknuti naglasak koji je u stanju promijeniti i samu pojavnost lokcije na kojoj se našao. Maam Concrete pronađite i na Instagramu @maam.concrete

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 19:57