Stručni savjeti

Jedina stvar koju dizajner nikada ne bi napravio u malom stanu i pet koje treba usvojiti

 POTTERY BARN/
S ograničenim prostorom, stvaranje upečatljivog dizajna s čistom, pojednostavljenom estetikom nije lako, ali mi volimo izazove

Osim toga, iskreno vjerujemo da je male prostore mnogo zabavnije uređivati nego velike. Zašto? Pa, možete potrošiti više na proizvode koje zaista volite jer vam ne treba puno. Obožavate mramor? Zahvaljujući vašoj malenoj kuhinji, potrebno vam je manje sredstava da napravite radnu plohu svojih snova. Bacili ste oko na otmjenu pozadinu? Njome možete zasuti cijeli zid od poda do stropa jer vam je potrebna samo polovica količine koju biste trebali u velikoj kupaonici.

image
POTTERY BARN/

Uzeli smo pet stvari koje ne treba raditi u pogledu uređenja malog prostora, uključujući trendove koje biste trebali usvojiti i jednu stvar koju nikada ne biste smjeli učiniti.

image
POTTERY BARN/

Mapirajte prostor

Prije nego što počnete žaliti kako malo prostora imate za uređenje, promijenite perspektivu i gledajte na to kao na uzbudljiv izazov. Iako mali prostori zahtijevaju kreativnost, nikada ne biste trebali ugroziti osobni ukus ili stil, ali planiranje je ključno. Važno je mapirati životni prostor i uzeti u obzir različite namjene prostorija i trenutke koji se mogu stvoriti. Samo zato što imate malo kvadrata na raspolaganju, ne znači da se morate ograničavati. Odlučite se za dramatične detalje, šarene boje ili kontra dizajn. Igrajte se s konfiguracijama i pobrinite se da povećate korisnost bez žrtvovanja udobnosti.

Stručni savjet: uložite u višenamjenske elemente i mobilni dizajn koji se po potrebi može lako premještati. Vaš mali prostor trebao bi biti dizajniran za zabavu, rad i život s karakterom i šarmom.

image
POTTERY BARN/

Odredite prioritete

Sada kada ste oslobodili svoju kreativnost i vaš dizajnerski sokovi teku, postoji jedna stvar koju morate prvo razmotriti. Odredite prioritete što vam treba, a što ne. Odaberite višenamjenski namještaj koji odgovara vašem specifičnom životnom stilu i donirajte ili reciklirajte predmete koji stvaraju nered u vašem prostoru.

Stručni savjet: Zadržite komade koji pričaju vašu priču i pomažu definirati vašu individualnost.

image
POTTERY BARN/

Bez kompromisa u stilu

Upišite u D&D tražilicu mali dom i zavirite u domove diljem svijeta, postoje brojni primjeri koji dokazuju da maleni prostori također mogu biti šik. Nikad se nemojte osjećati kao da morate žrtvovati stil i kvalitetu zbog veličine vašeg prostora. Postoje pametna rješenja za prostore svih veličina. Izrazite svoj stil kroz dijelove koji su podesivi ili prilagodljivi. Ovi pojedinačni komadi vam omogućuju planiranje idealne konfiguracije.

Stručni savjet: Pažljivo razmotrite svaki komad kako biste uredili prostor koji spaja stil s funkcionalnošću i govori puno o tome tko ste, ne postoji profesionalna tajna kako urediti mali prostor bez kompromisa u stilu, sve je na vama.

image
POTTERY BARN/

Ostanite na neutralnom tlu

Kako bi se osigurao kohezivni, jedinstveni prostor koji djeluje lagano i prozračno, koristite neutralne palete boja. Od klasične bijele do dramatične boje ugljena ili čak čokolade. Odabir neutralnih boja za veće komade namještaja omogućuje vam da unesete naglaske na zidu ili tekstilom i drugim dekoracijama koje privlače poglede.

Profesionalni savjet: ponesite kući uzorke boja u neutralnim tonovima koje volite, od svijetlih do ćudljivih, i prvo ih isprobajte na zidovima.

image
POTTERY BARN/

Provjerite ima li ove tri važne kvalitete

Čak i kada ne planirate pretrpati prostor, nove stvari svakodnevno ulaze u vaš dom, a ako za njih nema mjesta, mogu postati nered (nešto za što u malim prostorima nema mjesta). Uvijek razmotrite svaki komad i osigurajte da svaka soba ima ove tri važne kvalitete. Bez obzira na kvadraturu, ona bi trebala biti funkcionalna, udobna i odraz vašeg osobnog stila, tako da dizajnirate prostor koji ćete uistinu rado zvati domom. Također, svaka soba treba teksture, a mali prostori nisu iznimka. Teksture daju toplinu, stoga dodajte teksturirane komade kako bi vaš dom bio privlačniji.

Stručni savjet: Kada razmišljate o tome kako ukrasiti mali prostor, zapamtite: Kvaliteta je ispred kvantitete. Investirajte u prave komade koji dodaju praktične elemente sa stilom.

image
POTTERY BARN/

Prigrlite višenamjenske proizvode

Želite li maksimalno iskoristiti svoj mali prostor, uložite u namještaj koji ima više od jedne funkcije. Odaberite komade s neočekivanim odjeljcima za pohranu i proširenjima koja štede prostor. Također, nemojte zanemariti zidni prostor. S ugrađenim spremištima i modularnim policama možete maksimalno iskoristiti svaki centimetar.

Stručni savjet: Dodajte police koje imaju kuke kako biste mogli objesiti komade koji bi se mogli pretvoriti u nered.

image
POTTERY BARN/

Investirajte u šik pohranu

Budući da većina malih prostora nema ugrađene sustave za pohranu (bonus ako vaš ima), pobrinite se da uložite u elegantnu pohranu za odvajanje svakodnevnih predmeta i stvari koje ne koristite svaki dan prije nego što se pretvore u nered. Kolica na kotačićima su izvrsna jer se mogu koristiti u bilo kojoj prostoriji, od kuhinje do radnog prostora. Također možete koristiti kompaktne verzije tradicionalno velikih komada.

Profesionalni savjet: kada razmišljate o tome kako ukrasiti mali prostor, imajte na umu da, uz pravilno pozicioniranje, mala komoda može poslužiti i kao noćni ormarić.

image
POTTERY BARN/

Implementirajte trendove za mali prostor

Budući da se trendovi konstantno mijenjaju, može biti teško odrediti koji su trendi elementi vrijedni ulaganja. No to nije slučaj s trendovima za male stanove, koji su gotovo uvijek usredotočeni na funkciju umjesto na modu kako bi povećali vaš prostor i stvarno ga otvorili—zato nikada ne izlaze iz mode. Budući da mnogim malim prostorima nedostaje dovoljno prostora za pohranu, uviđamo važnost vertikalnog pohranjivanja i veće integracije pametnog namještaja. Stvaranje osobnosti unutar malog prostora također će biti vaš veliki trend. Bilo da se radi o kutku za čitanje ili intimnoj blagovaonici, razmislite o suptilnim podjelama koje će stvoriti osjećaj ugodnog utočišta i udobnosti.

Stručni savjet: Stilizirajte prazne površine vašeg višenamjenskog namještaja kako biste unijeli stil, osobnost i štih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:46