Made in Croatia

Jaki Lamps: Drvene lampe s vintage detaljima s potpisom bivšeg vaterpolista Trpimira Jakovca

 Berislava Picek/ CROPIX
Lampe izrađuje od greda ili zanimljivih komada drva pronađenih u prirodi u kombinaciji s metalom, retro žaruljama i raznim kabelima

PROFIL

  • Info: ručno rađene drvene lampe brenda JAKI LAMPS
  • Dizajn: Trpimir Jakovac
  • Cijena: od 300 do 1000 kuna

Trpimir Jakovac poznato je ime u sportskim krugovima. Riječ je o bivšem profesionalnom vaterpolistu koji je slobodno vrijeme oduvijek volio koristiti za kreativno izražavanje i izradu različitih predmeta. Tako je višak vremena uslijed lockdowna i nemogućnosti treniranja iskoristio kako bi stvorio originalna rasvjetna tijela

image
Berislava Picek/ CROPIX

Ručno izrađene haljine, naušnice, leptir-mašne, prirodna kozmetika, igračke, lampe, tegle za bilje, ilustracije... Sve to moglo se vidjeti i kupiti na nedavno održanom Sajmu kreativnog kolektiva MADE BY:, koji se u Zagrebu održava više puta godišnje te okuplja veliki broj domaćih i regionalnih dizajnera, umjetnika i kreativaca. Među njihovim unikatnim, ručno izrađenim proizvodima zapazili smo jedinstvene lampe naziva JAKI LAMPS.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Iza brenda krije se, u sportskim krugovima dobro poznato ime, Trpimir Jakovac. Naime, riječ je o bivšem profesionalnom vaterpolistu, danas djelatniku u osiguravajućoj kući, koji je slobodno vrijeme oduvijek volio koristiti za kreativno izražavanje i izradu različitih predmeta.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Često sam pomagao prijateljima u sastavljanju namještaja ili u montaži rasvjetnih tijela, što me nekako i pripremilo za ovaj kreativni put kojim kročim danas. Osim umjetnosti, oduvijek su me privlačile i tehničke vještine i IT tehnologija te sam vrlo često, još od djetinjstva, rastavljao i sastavljao računala iz različitih komponenti i podarivao onim zastarjelima novi život - kaže.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Višak vremena i nemogućnost treniranja uslijed lockdowna motivirali su ga da se posveti nečemu što ga je oduvijek ispunjavalo, a to je stvaranje nove vrijednosti, nečega upotrebljivog i korisnog na jedinstven i unikatan način. Spojio je ono u čemu je dobar: vještine ručne izrade, tehničke vještine i ljubav prema prirodi. Rezultat su unikatne, ručno rađene drvene lampe minimalističkog dizajna u kombinaciji s metalom, retro žaruljama i raznim kabelima. Upravo ih ti izraženi vintage detalji čine posebnima.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Lampe izrađuje u staroj radionici pokojnog oca u obiteljskoj kući, i upravo mu to, kaže, daje dodatni osjećaj mira i zadovoljstva u samom procesu izrade.

- Većina modela napravljena je od drvenih greda koje kupujem u specijaliziranim trgovinama drvne građe, no vrlo rado upotrebljavam i zanimljive grane i korijenje koje pronalazim u šetnji šumom, plažom ili zabačenim gradilištima. Ti komadi drveta imaju posebnu čar i skrivenu priču koja je utkana u svaku njihovu nepravilnost i god koji je već načeo zub vremena - kaže te dodaje kako se drvo reže na željene dimenzije, potom se brusi ručnom brusilicom, a neki od modela se i bajcaju.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Bajcanje je tehnika bojenja, odnosno promjene boje prirodnog masivnog drva. Bajcanjem dodatno oplemenjujem svaku lampu te mi ono daje mogućnost prilagodbe različitim interijerima. Varijacije na različite stilove, boje i komade ostalog namještaja i detalja u prostoru. Bajcanje je i zaštita prirodnog masivnog drva. Svaka lampa dodatno se zaštićuje završnim bezbojnim lakom - pojašnjava. Jakovac kaže da ima veliku podršku obitelji, djevojke i prijatelja. Tako mu majka pomaže pri bajcanju i lakiranju.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Finalnu notu svakoj lampi daje mogućnost kombiniranja različitih retro žarulja, od prozirnih i zagasito sivih do onih u boji jantara.

- Svaki se detalj pomno bira. Primjerice, ako se za strujni kabel odabere kabel u stilu konopa ili ako se radi o lusteru koji visi na metalnom lancu, izvrsno će se uklopiti u neku konobu ili caffe bar, no i u dom uređen u eklektičnom stilu. S obzirom na to da su neki modeli lampi vrlo minimalistički, traženi su u modernim interijerima - kaže.

Trenutačno se lampe mogu kupiti na sajmovima preko jedne udruge čiji je član, izrađuje ih i po narudžbi, a u planu je otvorenje poduzeća kako bi mogao proširiti prodajnu mrežu s naglaskom na online kanale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 05:03