Pučko otvoreno učilište

Izložba 'Projekt: Igračka' u galeriji Bernardo Bernardi

Tradicijske drvene igračke u suvremenom ruhu

Zahtjevan, ali maštovit projektni zadatak dobili su u prethodnoj akademskoj godini studenti dizajna na kolegiju Industrijski dizajn: interpretirati tradicijski potencijal drvenih igračaka. Studentska vježba rezultirala je s 30-ak radova, a deset najboljih izabrano je za izložbu “Projekt: Igračka”, koja je u četvrtak otvorena u galeriji Bernardo Bernardi Pučkog otvorenog učilišta i može se razgledati do 23. travnja. – Dosad su projektni zadaci obično bili izrada lampi, ukrasa i dekorativnih predmeta, a za izradu igračaka inspirirala nas je nedavna izložba “Svijet igračaka” u Etnografskom muzeju. Drvene igračke zanimljive su kao primjer baštine koja se kroz dizajn lako može interpretirati, a studenti na ovaj način imaju direktan kontakt s materijalom, s konstrukcijom i mehanizmom – objašnjava profesor Mladen Orešić, koji je studentima bio mentor.

Izrađuju se u Zagorju

Drvene igračke su tradicijski hrvatski proizvod nastao u 19. stoljeću, a njihova izrada zadržala se sve do današnjih dana, prije svega u Zagorju. Prodaju se na sajmovima, crkvenim svečanostima i tržnicama, čuvaju se u muzejima. Od 2009. godine izrada tradicijskih drvenih igračaka s područja Zagorja nalazi se i na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine. – Zadatak je bio napraviti igračku koja ima mehanizam i didaktičku funkciju, pa sam se prisjetio čovjeka sa sela koji ore plugom. Za cijeli proces izrade imali smo otprilike dva i pol mjeseca. Prva dva tjedna pripremao sam koncept i crtao skice, a zatim sam izradio prototip od kartona. Uslijedila je skica u omjeru 1:1 koju sam izradio na računalu, a zatim i 3D model igračke. Zbog kompliciranosti izvedbe dijelove drva su mi izrezali u jednoj tvornici. Proveo sam mnogo neprospavanih noći, ali bio sam vrlo zadovoljan kada su nas posjetitelji na Danu D, gdje smo također izložili naše igračke, pitali gdje mogu kupiti igračke. To mi je bila najveća nagrada – priča Grgo Petrov.

Od drva lipe

Njegov kolega Tin Burić izradio je igračku namijenjenu najmlađem uzrastu i nazvao ju je “Život jednog cvijeta”, a alati za obradu zemlje bili su inspiracija Mladenu Udovičiću čija igračka ostavlja tragove na papiru, baš kao što stroj ostavlja tragove u zemlji koju obrađujemo, i ispisuje spiralni uzorak. Katarina Huljev osmislila je igračku koja interpretira djeci danas sve manje poznatu omiljenu igru mačke s klupkom. Vrlo je kompleksan rad i taktilna igračka Ive Leustek, izrađena od drva lipe, koja jača motoričke vještine i podjednako je namijenjena djeci i odraslima. Jedan od najboljih radova je igračka Sare Pavleković Preis koja je zamišljena kao interaktivan muzički instrument.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:14