Oris

Izložba "Projekt i stvari" ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI autora novog hotela u Praškoj

 Miljenko Bernfest Photo
Nedavna ostvarenja ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI mogu se pogledati do 31. srpnja te od 23. kolovoza do 11. rujna ove godine

Arhitektonski projektni ured IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI osnovali su Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi u Dubrovniku i Zagrebu 2003. godine. Pobijedili su na više natječaja u Hrvatskoj i inozemstvu te projektirali i sagradili građevine različitih mjerila i namjena za privatne i javne naručitelje, a gotovo sve se one mogu vidjeti na izložbi u Orisu, naziva "Projekt i stvari".

Predavali su i izlagali na hrvatskim i međunarodnim institucijama, uključujući Međunarodnu izložbu arhitekture na Venecijanskom bijenalu 2010. godine. S njima danas projektiraju i grade arhitekti Iva Ivas, Nika Bralić, Jelena Burnić, Rudolf Raspudić i Ivan Mostahinić.

image
Miljenko Bernfest Photo

Izložba predstavlja nedavna ostvarenja: obiteljsku kuću na Jabukovcu u Zagrebu, Villu u pogledu u Svetom Jakovu u Dubrovniku koju je stručni žiri Udruženja hrvatskih arhitekata prepoznao kao najbolje ostvarenje stambene arhitekture u Hrvatskoj u prošloj godini, crvenu stambenu zgradu u Opatiji i postav izložbe o arhitektu Vladimiru Turini u Muzeju grada Zagreba te projekt u izvedbi luksuznog hotela u Praškoj ulici u najstrožem centru Zagreba. Tu je i projekt stambenog naselja na Pločama u Dubrovniku s pogledom na otvoreno more i Grad u zidinama.

image
Fotografije, skice, nacrti i makete, ali i uzorci umjetničkih radova velikih dimenzija slikarice Katarine Ivanišin Kardum, izloženi su u plavom tunelu
Miljenko Bernfest Photo

Projekti su predstavljeni fotografijama, skicama, nacrtima i maketama, a projekt hotela i uzorcima umjetničkih radova velikih dimenzija slikarice Katarine Ivanišin Kardum, koji je važan dio interijera. Sve je izloženo u plavom tunelu – paviljonu s nedavne izložbe u Muzeju grada Zagreba koji je u Oris kući arhitekture za ovu prigodu rekonstruiran. Uz izložbu izlazi istoimena knjiga koju je grafički oblikovao Zvonimir Prusina.

"I u današnjem svijetu neprekidnog događaja arhitektura ostaje konačno prostorno iskustvo. Ona zahtijeva bliski kontakt, moramo je osjetiti i dotaknuti bez ikakvog posrednog filtera. Kao takva, arhitektura ne može biti proizvedena u praznini niti podučavana iz daljine", smatraju ovaj tim arhitekata.

Izložbu se može pogledati do 31. srpnja i od 23. kolovoza do 11. rujna ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:45