Izložba fotografija: Berislava Picek

METAFORA … METAPHOR-METAPHORE-METAFOR-METAPHER-METAFOOR…

Izložba poznate zagrebačke fotografkinje Berislave Picek – METAFORA … METAPHOR-METAPHORE-METAFOR-METAPHER-METAFOOR… otvara se u ponedjeljak 25. travnja 2016. u 19 sati u Galeriji Vladimira Filakovca u Dubravi 51a u Zagrebu.

Berislava Picek kroz seriju fotografija vizualnim metaforama priča svoju životnu autorsku priču, otvarajući pred nama stranice svojevrsnog dnevnika. Pričajući o emocijama koje je nose, drže, uzdižu i podupiru, s kojima živi i koje je ispunjaju. Otkrivajući ih kroz njoj drage ljude koji ih utjelovljuju. Koji su metafore životne snage, obnove, uspinjanja i vjere; mudrosti i znanja; postojanja i osobnoga identiteta. Koji su za nju metafore samoga njezina života. Vizualne metafore ubrajaju se u najkreativnije načine likovnoga govorenja. Iziskuju pronicljivost i mentalnu aktivnost, s obzirom na to da određenim motivom (najčešće neke osobe, ali i stvari, ambijenta ili mjesta) sugeriraju skriveno, preneseno značenje te asociraju i vizualiziraju neki apstraktni pojam. Vizualne metafore suptilno otkrivaju nevidljiva suglasja među raznorodnim stvarima i pojavama, navodeći gledatelja da sam dokuči značenje vlastitom predodžbenom aktivnošću, obogaćujući tako, ali i preobražavajući osobno iskustvo. Takav način predočavanja ukorijenjen je u ljudskoj svijesti (i podsvijesti) još od najranijih civilizacijskih vremena, pa je djelovanje pomoću metafora – prije svega na emocije, neobično snažno, a čovjeku omogućuje da kreativno spoznaje, interpretira i razumijeva svoju svakodnevicu i svoje okruženje. Da je tome tako, dokazuju i radovi iz serije pod nazivom “Metafora” Berislave Picek. …iz predgovora: Višnja Slavica Gabout

BERISLAVA PICEK rođena je u Zagrebu, gdje je studirala na Grafičkom fakultetu. Od 1991. godine radi i surađuje sa svim važnijim hrvatskim novinskim kućama, profesionalno se baveći fotografijom. Članica je Hrvatskog novinarskog društva od 1993. i ULUPUH-a/Sekcije za fotografiju, od 1996. Izlaže od 1994., na brojnim skupnim izložbama fotografija, fotografskim smotrama te problemskim i tematskim izložbama svoga strukovnog udruženja. Godine 2010. na Photodays Rovinj dobila je pohvalnicu za svoj rad u kategoriji modne fotografije.Trenutno radi u fotoagenciji medijske kuće EPH. Specijalnost su joj lifestyle fotografije; fotografije interijera, hrane i mode. Živi i djeluje u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 01:54