Izložba 3LHD: Interakcije

Više od 20 godina uspješnog hrvatskog arhitektonskog ureda

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti traje izložba “3LHD: Interakcije” koja afirmira kolektivnu kreativnost i interakcije svih sudionika u procesu nastanka arhitekture.

Hotel Lone u Rovinju, splitska Riva, sportski i javni centar Zamet u Rijeci… samo su neki od ključnih realiziranih projekata u Hrvatskoj, koji su bez sumnje pomogli u afirmiranju i podizanju ljestvice domaće suvremene arhitekture u posljednjih desetak godina. Iza njih stoji dobro nam poznat i priznat Studio 3LHD, koji ovih dana obilježava više od 20 godina djelovanja. Tim povodom u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba “3LHD interakcije”, koja umjesto retrospektive jednog ureda, afirmira kolektivnu kreativnost i interakcije svih sudionika u procesu nastanka arhitekture.

Naime, u razdoblju od 20 godina, tijekom kontinuiranog povećanja opsega i složenosti zadataka, 3LHD je razvio velike projekte koji su doveli do brojnih plodonosnih suradnji s kreativcima iz raznih disciplina, od umjetnika i dizajnera do statičara i tehnologa koji su od početka projektiranja uključeni u razvoje arhitektonskih koncepata. Osjetljivost zadataka s kojima se ured suočavao doveo je i do snažne medijske eksponiranosti projekata 3LHD-a i žustrih debata koje su arhitekturu dovele u žižu javnog interesa. Svi ti fenomeni, koji se mogu podvesti pod zajednički pojam interakcija, osnova su izložbenog projekta koja raščlanjuje i prikazuje metode kreativnog rada i suradnji, složenost procesa realizacije građevina te javnu recepciju i učinke projekata.

Izložba se tretira kao novi projekt 3LHD s rednim brojem 250, i nastaje kao kolektivni rad užeg projektnog tima, čitavog studija i suradnika. Sadržaj i postav izložbe projektiraju se paralelno, kao cjelina. Postav je baziran na modularnom trodimenzionalnom sustavu koji tvori “interijerski grad” unutar prostora za povremene izložbe MSU. Sadržaj se razvija kroz niz samostalnih tematskih cjelina koje problematiziraju različite vidove nastanka i korištenja arhitekture. Fokus izložbe nije na pojedinačnim objektima, nego na znanjima koja sudjeluju u nastanku arhitekture te na njenim performansama. Na prezentacijama pojedinih dionica projekata rade arhitekti 3LHD koji su i izvorno bili uključeni u njihov razvoj ili realizaciju, pri čemu se nastoji zadržati izvornost prikazanog materijala i individualni doprinosi unutar studija. Kako bi se vjerodostojno rekonstruirale ideje, koncepti i radni procesi, u razvoj izložbe su aktivno uključeni istaknuti suradnici 3LHD-a: umjetnici, dizajneri, konstrukteri i drugi – koji sudjeluju u interpretaciji svojih radova. Izvođači-kooperanti sudjeluju u izradi replika fizičkih elemenata 3LHD realizacija u stvarnom mjerilu, a pojedini projekti, poput EXPO paviljona u Aichiju iz 2005., bit će prikazani u novo konstruiranom formatu. Posjetiteljima je prepušteno da sami odabiru teme kojima će posvetiti pozornost i otkrivaju veze između pojedinih tematskih cjelina.

Izložba, čiji su kustosi Maroje Mrduljaš i Antun Sevšek, traje do 14. veljače 2016. godine.

U galeriji možete pogledati Hotel Lone – hrvatski hotel u kojemu je sve 100% domaće.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:06