Piece of Zagreb/Komadić Zagreba

Izabrani prvi Komadići Zagreba

Zatvaranjem javnog poziva projekta, nakon više od mjesec dana prikupljanja prijava, žiri je izabrao prve radove za iščekivanu kolekciju autentičnih zagrebačkih suvenira Piece of Zagreb/Komadić Zagreba. Projekt je pokrenut u suradnji Dizajn centra Zagreb i Turističke zajednice grada Zagreba, a premijerno će biti predstavljen na festivalu Design District Zagreb, od 13. do 18. lipnja 2017.

Poziv na stvaranje prve sustavne kolekcije dizajniranih suvenira Zagreba, koja će kontinuirano rasti i obnavljati se periodično kroz buduće javne pozive, polučio je izniman interes profesionalnih dizajnera, studenata dizajna, primijenjenih umjetnika, obrtnika i drugih proizvođača materijalne kulture, koji stvaraju u Zagrebu i u najširem smislu pripadaju lokalnoj kreativnoj zajednici. Između čak125 pristiglih prijedloga sedmeročlani žiri izabrao je najuspješnije radove te tako dodijelio tri jednakovrijedne nagrade i sedam priznanja.

S obzirom na specifičnu prirodu projekta te podjednaku razinu kvalitete tri nagrađena rada, žiri je jednoglasno odlučio umjesto prve, druge i treće nagrade dodijeliti tri jednakovrijedne nagrade. Svojim odabirom, žiri je želio podržati različitost pristupa naizgled jednostavnom, a ustvari izuzetno kompleksnom fenomenu suvenira. Među pristiglim radovima, bok bot, Pop_lun i Zagrebački kompletić izdvojili su se svježim pristupom temi te razinom razrade projektnog zadatka. Riječ je o tipološki vrlo različitim radovima koji baštinu promoviraju na suvremen način, potiču interdisciplinarnu suradnju i obraćaju se različitim grupama korisnika.

Nagrađeni rad pod nazivom bok bot autora Srđana Laterze izazvao je veliko zanimanje žirija, a radi se o chatbotu za Facebook Messenger koji povezuje uzbudljive i dramatične živote starih Zagrepčana s turističkim istraživanjem grada, potičući korisnika na intenzivno stvaranje uspomena vezanih uz prostor grada. Posjetitelj grada dodaje ga u svoj Facebook Messenger kao i bilo koji drugi kontakt. I tako u nekoliko sekundi bok bot postaje dio jedne od najosobnijih sfera suvremenog čovjeka - njegove messenger aplikacije koju koristi za komunikaciju s najbliskijim osobama i čije notifikacije nikada ne propušta.

Zagrebački kompletić autorica Valentine Sunek i Paule Šantić proizašao je iz prepoznavanja tradicije, disjunkcijom elemenata koju su naknadno valorizirani te spojeni u novu cjelinu. Stvoren je modularni uzorak čija je uloga prenošenje materijalnih i duhovnih vrijednosti u prostoru i vremenu – prekrojeno narodno ruho zagrebačkog prigorja široke primjene. Među nagrađenima je i Oddinary Studio
s radom Pop_lun, proizvodom dvostruke namjene koji funkcionira i kao ruksak i kao prostirka, izrađen radicionalnom ručnom tehnikom šivanja popluna.

Među radovima kojima su dodijeljena priznanja, žiri je odlučio izdvojiti rad Škrlak/Šestine autora Nu Studio j.d.o.o. (Luka Strašek i Dino Smrekar) koji uspješno reinterpretira temu etno uzoraka te rezultat dosljedno primjenjuje na niz suvenirskih proizvoda te mu dodijeliti posebno priznanje.

Projekt Piece of Zagreb/Komadić Zagreba želi doprinijeti čvršćem povezivanju cijele zajednice zainteresirane za inovativnu i suvremenu, vizualnu i materijalnu komunikaciju duha i karaktera grada s lokalnim proizvođačima i poduzetnicima u turizmu te učvršćivanju suradnje između različitih struka prema kojima je dizajn upućen zbog svoje interdisciplinarne prirode, kao i začeti stvaranje korpusa znanja o fenomenu suvenira u zagrebačkom kontekstu.

Kao svježi vid turističke promocije Zagreba, projekt cilja na daljnje povećanje vidljivosti Zagreba na europskom nivou, otvarajući nove kanale komunikacije te donoseći nove posebnosti u autohtonoj lokalnoj materijalnoj i duhovnoj kulturi.

Više informacija pronađite na: Piece of Zagreb/Komadić Zagreba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 09:58