OBJEKT ŽUDNJE

Iz splitskog studija Ja arhitekt stigla nam je autentična i predivna Ja lampa

 Nikola Zelmanović
Prvi prototip je nastao slučajno kao nusprodukt preklopljene zdjele i jednostavne okrugle lampe

Najsretniji smo kada naiđemo na vrhunski proizvodi i shvatimo da se radi o nekim našim kreativcima koji stoje iza toga. To se baš dogodilo kada smo uočili proizvod pod nazivom Ja lampa. Prvo pitanje koje smo si postavili bilo je – Je li ovo hrvatski proizvod? – i na veliko oduševljenje došli do informacije da iza svega stoji splitski studio Ja arhitekt koji vode dvije mlade i šarmantne arhitektice - Josipa Rogošić i Andrea Dujić.

image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović

Saznajemo kako je studio osnovan prije tri godine, nakon što su kolegice i prijateljice prvotno radile u drugim uredima da bi se potom odlučile na zajedničku suradnju. Osim što već sada iza sebe imaju niz iznimno zanimljivih i kvalitetnih arhitektonskih projekata, ovim mladim arhitekticama danas ćemo posvetiti pažnju prvenstveno zbog njihovog proizvoda lampe.

image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović

- Htjele smo imati nekakav odmak i istaknuti se u struci, ali da ta nova znanja budu autentična jer jedino tako garantiraju uspjeh. Ideja o stvaranju vlastitog brenda javila sa unutar četiri zida vlastitog doma. Naime, prvi prototip je nastao slučajno kao nusprodukt preklopljene zdjele i jednostavne okrugle lampe. Kombinacija međusobne ovisnosti i dinamike okvira i rasvjetnog tijela dovela nas je do današnjeg koncepta lampi - otkrivaju nam arhitektice.

image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović
image
Nikola Zelmanović

Ja lampa je dizajnirana kao spoj jednostavne staklene kugle koja ovisno o metalnom okviru mijenja svoju namjenu i karakter. Kugla se nikada ne mijenja, ona sama za sebe nema svrhu dok se ne poveže s određenim okvirom. Prva kolekcija zamišljena je kao bazična po pitanju ukupnog broja modela i samog izgleda, dok će se su budućim serijama baviti temom materijalima pojedinih elemenata koji omogućavaju da lampe ambijentalno budu drugačije. Basic kolekcija se sastoji od staklene opalne kugle i čeličnih okvira plastificiranih u crnu boju, te kabela od tekstila crnog - bijelog uzorka. Okviri različitih boja i obrada, kugle od plastike i prirodnih vlakana, tekstili različitih uzoraka, samo su jedne od mnogih ideja za nove kolekcije.

image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja

- Upravo radimo na tehničkim detaljima i prototipovima za treći model ovjesne lampe koja bi se trebala naći na tržištu u rujnu ove godine – ističu iz ureda Ja arhitekt.

Lampe su u potpunosti proizvedene u Hrvatskoj, dijelom tvornički koji uključuje samu kuglu s grlom i kabelom, dok su sami čelični okviri ručni rad lokalnog bravara. Pakiranje i vizualni identitet cijelog brenda Ja lampa projekt je grafičke dizajnerice Negre Nigoević koja je objedinila cijelu priču s arhitektonskim uredom. Lampe se mogu nabaviti preko web shopa jalampa, ali i vidjeti uživo u dva izložbena salona. U Splitu Ja arhitekt showroom u Dubrovačkoj ulicu 55 i u Zagrebu Nunc Showroom u Ilici 168a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:34