odličan projekt

Inovativno i neobično pročelje: Rotirajuće cigle propuštaju svjetlost i daju privatnost

 Farhad Mirzaie
Postupna rotacija cigli stvara efekt mreškanja koji se očitava drugačije iz kojeg god kuta da se gleda

Svaki arhitekt i dizajner zna da je prirodno osvjetljenje najjači adut kada se stvara neki projekt. Dobar dotok svjetlosti može transformirati bilo koji prostor i pretvoriti ga u najljepšu oazu, a da ne govorimo da kvalitetno osvjetljenje prostorije uz pomoć prirodne svjetlosti pozitivno utječu na raspoloženje korisnika.

image
Farhad Mirzaie
image
Farhad Mirzaie
image
Farhad Mirzaie
image
Farhad Mirzaie

U poslovnom svijetu obično su u pitanju tipične staklane zgrade koje često imaju poteškoća u pronalaženju načina da propuste prirodno svjetlo uz očuvanje privatnosti. Arhitekt Farhad Mirzaie i A.P.P Architects & Associates osmislili su kako tome stati na kraj i konstruirali su parametarsko pročelje od opeke koje omogućuje oboje – dovoljno svjetlosti i privatnosti. Ovaj projekt je osmišljen za poslovnu zgradu u iranskom gradu Arak, i takozvani Revolving Bricks Serai koristi algoritam za definiranje rotacije cigli na fasadi.

image
Farhad Mirzaie
image
Farhad Mirzaie
image
Farhad Mirzaie
image
Farhad Mirzaie
image
Farhad Mirzaie

Postupna rotacija cigli stvara efekt mreškanja koji se očitava drugačije iz kojeg god kuta da se gleda. Izgled je dodatno poboljšan još jednim pažljivo promišljenim detaljem. Kratki krajevi svake cigle obojeni su nijansama plave i zelene kako bi se istaknuo učinak rotacije.

image
Farhad Mirzaie

Parametarski dizajn je popularan trend u suvremenoj arhitekturi. Pomaže arhitektima da postignu futurističke forme i visoku razinu kontrole nad nizom projektantskih poteza. Cigle su posebno koristan medij za alate za parametarsko projektiranje jer se malim jedinicama može manipulirati na razne načine; uključujući guranje, povlačenje i (u ovom slučaju) rotiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:29