Hvalevrijedan projekt londonskog studija Swine

Plastika iz oceana kao dekorativni predmet

Što kada bi se ribarskim kočama lovila odbačena plastika, koja zagađuje mora i oceane, a prikupljeni otpad iskoristio svrhovito? Upravo to pošlo je za rukom londonskom studiju Swine, koji je izradio kolekciju Gyrecraft. Riječ je o kolekciji koja sadrži pet ukrasnih predmeta izrađenih upravo od odbačene plastike pronađene u oceanima, a svaki od njih predstavlja sjeverni i južni Atlantik, sjeverni i južni Pacifik te Indijski ocean. Osnivači studija, Azusa Murakami i Alex Groves, projekt su nazvali Gyrecraft po kružnim morskim strujama (gyres) koje se javljaju s obje strane ekvatora, a materijal za izradu dekorativnih predmeta – plastiku – ulovili su mrežama po uzoru na ribare i tradicijske pomorske običaje. Naime, kada morske struje povuku plastiku, ona se drobi u sitne fragmente, koji se potom prikupljaju mrežama. Ovo im nije prvi takav projekt. Još prije nekoliko godina pokrenuli su projekt Sea Chair, u sklopu kojeg su kočama vadili plastiku te ju u suradnji s jednom tvrtkom trasformirali u stolce.

Solarni uređaj

Odbačena plastika iz mora tijekom godina je postala hit materijal. Pharrell Williams ju je koristio za proizvodnju odjeće, Adidas je pokrenuo proizvodnju tenisica od materijala pronađenih u moru, dok je nizozemski student Boyan Slat osmislio stroj The Ocean Cleanup, koji čisti mora i oceane od otpada, a za taj je dizajn osvojio prestižnu nagradu Design of the Year Award. Studio Swine sada je, u suradnji s dizajnerom Andrewom Friendom, razvio solarni uređaj, koji koristeći aluminijsko parabolično ogledalo koncentrira Sunčevu svjetlost za topljenje plastike, a formira predmete na isti način kao što to čini 3D printer.

Stroj je montiran na 22 metara dugačkoj jedrilici, koja putuje središtima morskih sruja i istražuje oceane u potrazi za plastikom. Murakami i Groves putovanje su započeli na Azurnim otocima, gdje su se inspirirali lokalnom umjetnošću rezbarenja i graviranjem kitovih zubi. Pod utjecajem te umjetnosti, uz pomoć solarnog uređaja, izrađen je element za plastičnu dekoraciju u obliku kitova zuba, nazvanu “Sjeverni Altantik”. Ostali objekti su izrađeni u studiju. Dekoracija “Južni Atlantik” je tamnoplava kugla unutar pozlaćenog okvira, postavljenog na staklo, a predstavlja opasne vode i polarne ekspedicije. Komad nazvan “Indijski ocean” temelji se na kontejnerima za transport i oko 10.000 velikih sanduka, koliko ih se godišnje izgubi u oceanima, a osmišljen je kao umanjeni aluminijski spremnik ukrašen koraljima, naravno, od plastike.

Izložba u Londonu

“Južni Pacifik” utjelovljen je kao crvena, crna i žuta kornjača postavljena uspravno na cik-cak pozlaćenom postolju. Objekt koji predstavlja sjeverni Pacifik izrađen je od mesinga, dok “dijamantna” površina plastike podsjeća na rakovice uhvaćene u ribarskoj mreži. Projekt je trenutno izložen u londonskoj robnoj kući Selfridges.

Foto: Petr Krejčí

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 11:15