PROFIL

Hrvatski brend ARTbyART: Male sitne radosti za one sretne trenutke i uspomene

 DANIJEL KOZAR
Bajka s rascvjetalim livadama Andreje Rodiger dolazi u obliku vješalica, satova, sandučića, kućica za ptice, ukrasa, slika...

Nositeljica srcotvorne radionice ARTbyARt, Andreja Rodiger, ona je koja vidi srcem. Sa strašću djeteta oslikava drvo, boji pročelja kuće, ribama crta ljuskice i na krovove vješa srca. Da je najbolja i drukčija, osjetila sam nebrojeno puta, a da je ono što stvara iskrena i topla priča djeteta u odrasloj ženi, osjetim svakog put kada iza zavjese prozora kućice na mojem zidu ugledam ruku koja mi maše i poziva me da otvorim zelena vrata."

image
Andreja Rodiger, diplomirana ekonomistica iz Pribislavca kraj Čakovca strastvena je kreativka i ljubiteljica unikatno, ručno rađenih proizvoda
DANIJEL KOZAR

Citat je to koji najbolje opisuje na koji način unikatni, ručno rađeni proizvodi s potpisom Andreje Rodiger djeluju na kupce. Naime, ta 45-godišnja diplomirana ekonomistica iz Pribislavca kraj Čakovca od prirodnog recikliranog drva izrađuje kućice koje oslikava akrilnim bojama te pretvara u razne uporabne predmete za dom: vješalice, satove, poštanske sandučiće, kućice za ptice, ukrase...

image
DANIJEL KOZAR

Radovi se ističu po obojanim pročeljima kuća, crtanim ljuskicama na ribama i srcima povješanim na krovove

Pozitivno i zabavno

Svaka kućica ujedno je slika koja predstavlja šareni i veseli svijet kako ga Andreja vidi. Svoje emocije izražava u bojama, a vedrinu i optimizam unosi u radove, koje tu pozitivnu vibraciju unose i u domove. - U svijetu oko sebe opažam puno toga lijepog, pozitivnog, zabavnog... Svijet nije savršen, ali je baš zbog toga tako zanimljiv i inspirativan... Svoje impresije pretačem u radove. To radim šarenim bojama, rascvjetalim livadama i kućicama iza čijih se vrata i prozora krije jedan bezbrižan svijet iz moje mašte, savršen u svoj svojoj nesavršenosti - kaže Andreja.

image
DANIJEL KOZAR

TEHNIKA IZRADE Svaki predmet pili se i brusi do željenog oblika, a onda slijedi bojenje omiljenim bojama

Ovo je ujedno i priča o ženskom poduzetništvu u doba pandemije, jer je brend ARTbyART pokrenula u listopadu 2020., no i dalje je riječ o hobiju, jer ga radi u slobodno vrijeme dok za život zasad zarađuje na drugim poslu.

- Radim u knjigovodstvu i iako se to mnogima čini dosadno, volim svoj posao. Međutim, počeli su se s godinama javljati i novi interesi. Jednom prilikom, prije 10-ak godina, u novinama sam vidjela oslikanu vješalicu za ključeve. Dopala mi se pa sam nešto slično pokušala napraviti i sama. S tim je sve počelo. Svaka je moja vješalica završila kod nekog od prijatelja. Istina, kad se sjetim tih prvih radova, to nije ni slično sadašnjima, ali nekako je moralo početi. Moja prva vješalica uspješno je skrivena u garaži - kaže sa smiješkom, dodajući da je zahvaljujući prijateljima, koji su proširili vijest o njezinim radovima, i došla na ideju o osnivanju obrta.

Osobne poruke i stihovi

- Izrada kućica me opušta i ispunjava. Obožavam boje i detalje. U svaki moj rad uloženo je puno vremena i truda, a ja sam detaljist jer ako mi se nešto ne sviđa, radim ponovno, dok mi se rad ne učini savršenim - kaže. Pri izradi koristi drvo jele, bukve, trešnje, oraha... Trenutačno najviše radi s bukvom koju nabavlja kod obližnjeg proizvođača drvenih štilova. To je drvo djelomično obrađeno, što joj olakšava posao oko brušenja.

image
DANIJEL KOZAR

Radovi se ističu po obojanim pročeljima kuća, crtanim ljuskicama na ribama i srcima povješanim na krovove

image
DANIJEL KOZAR

- Svaki predmet koji radim pilim i brusim do željenog oblika. Nakon toga slijedi onaj opuštajući dio, a to je bojenje akrilnim bojama. Moj motiv cvjetne livade provlačim kroz sve predmete. Veselo šarenilo rasplesanih cvjetova čini me zadovoljnom i smirenom - kaže i prepričava da nakon bojenja i sušenja slijedi manje lijep posao, a to je bušenje, lijepljenje i spajanje kućica na postolje. Kod okruglih satova ovaj dio je najteži jer treba dobro učvrstiti kućice da se ne odlijepe. Ako je riječ o personaliziranoj kućici, slijedi poruka po želji naručitelja te kukice, ako su potrebne. Na kraju sve premaže zaštitnim premazom na bazi vode radi očuvanja samog proizvoda.

image
DANIJEL KOZAR

Najviše se, kaže, traže vješalice za ključeve i nakit, kao i personalizirani darovi s osobnim porukama i stihovima te motivima gradova ili mjesta. Tako je dosad "personalizirala" Zagreb, New York, Zadar, Korčulu... Budući da je sve ručni i unikatni rad, proizvodi dolaze u manjim serijama koje su dostupne na web stranici artbyart.hr Facebook: ARTbyARt i IG: @art.by.ar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:23