Noviteti

Festival Dan D dobiva novo ime i novi vizual

Poziv za sudjelovanje u radionici: DAN D – Novo ime, novi vizual!

Hrvatsko dizajnersko društvo i organizacijski tim festivala Dan D, u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla, pozivaju mlade dizajnere i studente dizajna da se prijave na radionicu kreiranja novog vizualnog identiteta festivala. Dan D mijenja ime u Plan D te format iz jednokratnog festivalskog događanja u cjelogodišnji program i u potrazi je za novim vizualnim identitetom.

Novo ime — PLAN D — odražava preobrazbu ovog dugogodišnjeg dizajnerskog događanja, njegov iskorak iz festivalskog formata u dizajnersku edukativnu platformu, aktivnu cijele godine. Ciljevi platforme su višestruki — od afirmacije dizajna na nižim razinama edukacije do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promoviranja suvremenih dizajnerskih praksi. Cjelogodišnji program kulminirat će festivalom koji će predstaviti ishode tih aktivnosti, te će svojim diskurzivnim i izložbenim programom obraditi aktualnu zadanu temu.

Radionica će se baviti promišljanjem, kreiranjem i implementacijom novog vizualnog identiteta, a odvijat će se u dvije faze — 11. i 12. 03. 2017. (10 — 18h) i 18 i 19.03.2017. (10 — 18h) u prostorijama Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu.

U prvoj fazi radionice polaznici će kreirati idejno rješenje vizualnog identiteta kroz kolaborativni proces Peer-to-peer kojeg su razvili sami voditelji radionice — talijanski dizajneri Emanuele Bonetti i Loredana Bontempi, koje je zagrebačka publika već imala priliku upoznati. Na Danu D 2016. održali su jednodnevnu Peer-to-Peer radionicu, dok su na Zgrafu 2017. izložili plakate koji su tu radionicu vizualno popratili, a za koje su dobili i posebno priznanje žirija. Peer-to-peer je alternativni dizajnerski proces, u potpunosti lišen hijerahijskih odnosa, koji svima uključenima daje jednaka prava i odgovornosti u donošenju odluka i formiranju dizajnerskih rješenja.

U drugoj fazi, pod vodstvom dizajnera Lane Grahek, Darija Devića i Luke Borčića, dugogodišnjih članova i suradnika organizacijskog tima Dana D, polaznici će nastaviti razvijati odabrani vizualni identitet, proširujući i pripremajući ga za kvalitetnu implementaciju u različitim medijima i festivalskim sadržajima.

Više na www.dizajn.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 18:23