SLIKARSKI DNEVNIK

Fascinacija Jugom prema kojem srce vuče i sjećanje na ljeto, u plavoj vezi Vesne Matić

Vesna Matić

 MARKO TODOROV/CROPIX
Ljeto, bakina kuća, bablje ljeto, lov na morsku zvijezdu, plivanje i ronjenje, jedrenje, stare napuštene i oronule kuće na Braču, kiša na moru, bura u masliniku, požari u vinogradima; u kovitlacu lijepih i sumornih sjećanja nekoliko generacija obitelji

"The Blue Connection" naziv je izložbe djela Vesne Matić, održane prošli tjedan u dvorani u Veleposlanstvu Republike Čile u Zagrebu, na Tuškancu.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

"Mediteranski pejzaž posebna je tematska dionica cjelokupnog modernog i suvremenog hrvatskog slikarstva 20. i 21. stoljeća. "Umjetnici svih generacija, stilova i senzibiliteta ostavili su nam u popudbinu svoje iskustvo djetinjstva i života na otocima, Jadranskoj obali, ali i opservacije morskih proputovanja tijekom godinâ – iako ih možda sâmo mjesto rođenja nije vezalo uz otok, more i kamen. Ta fascinacija Jugom karakteristična je i u odabiru kolorističke palete, uz pokušaje „hvatanja“ svjetlosti koja se mijenja tijekom dana na pejzažu, arhitekturi, moru i nebu." rekla je Iva Körbler, na otvorenju.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Vesna Matić pridružuje se tom značajnom i kvalitativno obvezujućem nizu hrvatskih umjetnika, gdje je odrastanje uz more prirodno vuče prema moru i otoku. U seriji slika iz 2022. i 2023. godine, „The Blue Connection“ (Plava poveznica), umjetnica, kako objašnjava Körbler, na tragu gestualnog, primarnog slikarstva niže slikarski dnevnik vlastitih impresija koji će ju dovesti do ruba tzv. čiste apstrakcije. Iznimno poetski naslovi svake slike uvode nas u značenjski i metaforički sloj pojedinog djela, i dok promatramo slike shvaćamo kako je u suštini svakog sloja teksture pigmenta bio duboki proces kanaliziranja slikaričinih sjećanja i emocija.

image
MARKO TODOROV/CROPIX
image

Vesna Matić, izložba

Njezino vidno polje u nekim je slikama suženo na detalje starih kuća, a u drugima iz ptičje perspektive obuhvaća gotovo cijeli otok, nebo, more ili refleks mora na obali. Pred nama se nižu sjećanja na ljeto, bakinu kuću, bablje ljeto, lov na morsku zvijezdu, plivanje i ronjenje, jedrenje, stare napuštene i oronule kuće na Braču, kišu na moru, buru u masliniku, požare u vinogradima; u vehementnom kovitlacu lijepih i sumornih sjećanja nekoliko generacija obitelji.

Vrlo suzdržani kolorit, sveden na nijanse plave, bijele, sivo-bijele, smećkastih okera, pijeska i crvene boje, uz poneko crnilo i zeleni fragment, dočarava zemlju, kamen, nebo i more; jednako kod nas u Dalmaciji, kao i u Čileu, gdje je u davna vremena iz ovih krajeva odselilo mnogo Hrvata.

image

Consuelo Palma, Iva Körbler, Vesna Matić, veleposlanik Cristian Edgardo Streeter Nebel

MARKO TODOROV/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:04