umjetnost i priroda

Fantastični mural na santi leda

Umjetnik Sean Yoro s Havaja, koji stvara pod pseudonimom Hula, nedavno se otisnuo na putovanje na otok Baffin na teritoriju Nunavut - golemom i rijetko naseljenom području koje čini dio Kanadskog arktičkog arhipelaga.

Umjetnik je u sklopu svog projekta istraživao ovo ledeno područje u potrazi za komadom leda koji bi izdržao njegovu težinu i težinu njegova tima bez da popuca kako bi na njemu izveo svoje umjetničko djelo. Budući da na to područje iznimno utječu klimatske promjene, morske mijene su jake tijekom cijelog dana i razina vode je promjenjiva. Nakon višesatnog istraživanja Hula je pronašao led na kojem će moći naslikati golemi portret lokalne inuitske žene.

Putovanje, proces potrage za idealnom lokacijom i izradu murala snimili su Renan i Taylor Ozturk, a film je producirao Cam4collective.

Ovo je bila najekstremnija lokacija na kojoj je Hula do sada naslikao mural te se aktivno uključio u istraživanje povijesti područja Nunavut. U filmu je također prikazana kultura i zajednica Eskima, odnosno Inuita, te prikazuje želje, nadanja i strahove samog umjetnika. Klimatske promjene ozbiljan su problem koji utječe ne samo na lokalno stanovništvo nego i na svijet u cjelini pa je tako ovaj video jedan mali korak naprijed u borbi za podizanje svijesti o prirodi koja nas okružuje.

Izvor: Design Boom
Foto: Renan i Taylor Ozturk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:59