Eklektični stil

Izmiješajte sve stilove koji vam se sviđaju!

Definicija eklekticizma u interijerima bila bi kombinacija stilova s ciljem dizajniranja prostora s osebujnim izgledom, artističkim duhom i specifičnim elementom koji povezuje sve u zaokruženu smislenu cjelinu, logično povezanu unutar sebe. Možda zvuči komplicirano, ali nastavite čitati i vidjet ćete da nije.

Kakvim osobama odgovara? Onima koji vole sve ljepote svijeta …

Neodlučnim. Pa zar nije fenomenalno što možete izmiješati sve stilove koji vam se sviđaju a da na kraju to možete i nekako nazvati? Eklekticizam. Stil je to koji pripada osobama koje se odijevaju u dućanima visoke mode sa suludim cijenama, ali i na placu. Slušaju najrazličitiju moguću glazbu, od klasične, preko rocka do zabavne. Smatraju da je svijet divno mjesto i sve ljepote svijeta pokušavaju što je bolje upiti i doživjeti, zato obožavaju putovanja. Znaju mnogo jezika, poznaju suludo mnogo ljudi, možete ih naći u ćevabdžinici i u najotmjenijem restoranu, na ultimate fightu i baletu, na tečaju pletenja ili indijske medicine.

Brzi trik za postizanje ovog stila: Naglasna boja

Kupite sprej ili kanticu željene boje, dajte mašti na volju i suptilno je provucite kroz glavne elemente. Obojite jedan zid ili samo jednu širu prugu od poda do stropa na sredini zida. Zatim istom bojom prebojite još neki element. Primjerice, ako imate na zidu nekoliko crnih, bijelih ili neutralnih okvira za slike, samo jedan u toj grupi prebojite u naglasnu boju, istu stvar napravite i sa stolicama. Ako imate četiri jednake, jednu prebojite. Za dodatno naglašavanje, kupite i jedan jastučić za sofu ili teglicu za biljku u toj boji. Nemojte pretjerati. Tri naglašena elementa čine cjelinu.

Karakteristična boja: žuta

Pogledajte okvirić “Brzi trik za postizanje ovog stila” i zamislite da je boja o kojoj pričamo limun žuta. Odlično, zar ne? Iako eklektični stil podržava doslovno sve naglasne boje, žuta daje određenu razigranost prostoru, a opet nije baš očekivana. Žuta donosi optimizam, aktivira memoriju, stimulira živčani sustav, potiče komunikaciju i kreativnost. To je boja sunca i označava izobilje, toleranciju i strpljenje. Oživljava prostor, poboljšava raspoloženje i izaziva radoznalost. Žuta boja pokreće i pospješuje pospremanje i odricanje od starih stvari i tereta prošlosti.

Primjere interijera uređenih u eklektičnom stilu pogledajte ovdje i ovdje

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:06