PROFIL

Dubravka Delić iz brenda Artesania: Platnene potrepštine lake za održavanje, koje dugo traju

 Artesania
U sklopu brenda proizvode se i prodaju spužve za kućanstvo, blazinice, gumice za kosu...

Ljudi diljem svijeta postaju sve svjesniji činjenice da smo svojim potrošačkim ponašanjem nanijeli mnogo štete prirodi pa to pokušavaju nekako ispraviti ili barem ublažiti. Zato se sve više koriste brojne platnene potrepštine, koje su lake za održavanje, a dugo traju. Baš takve proizvodi Dubravka Delić iz zagrebačkog brenda Artesania. Ona od platna šiva svašta: spužve za kućanstvo, blazinice, gumice za kosu, higijenske uloške, trake za njihovo sušenje... Sve je počelo u karanteni - Dubravka je sašila previše stvari za sebe pa je oglasila prodaju na Facebooku. Reakciju baš i nije očekivala.

image
Neja Markičević/Cropix

- ​ Taj početni paket planuo je u roku 15 minuta od objave, a upiti su samo stizali. Tako se zakotrljala cijela ova priča sa šivanjem, a do danas je iz Artesanijine radionice izašlo na stotine platnenih dnevnih uložaka, pa sam počela šivati trake za njihovo urednije i diskretnije sušenje, onda sam sašila par probnih, sada opet popularnih scrunchija (gumica za kosu), a onda je na red došla ideja o šivanju platnenih blazinica. I sama trošim i previše vatenih blazinica, pa sam i tu vidjela priliku da pokušam smanjiti svoj doprinos onečišćenju i stvaranju otpada - pojašnjava Dubravka svoju ideju i dodaje kako joj je u svemu važna pomoć supruga.

image
Neja Markičević/Cropix

Ona, inače, radi u banci i svaki dan, nakon što završi s poslom i provede neko vrijeme sa svojim ukućanima, sjeda za mašinu i šiva do kasno u noć. Stvara predmete koji su raznobojni, šareni, zabavnih uzoraka, a istovremeno ne povećavaju količinu otpada.

image
Neja Markičević/Cropix

- Blazinice su najtraženiji proizvod koji se šiva u radionici Artesania. Cijena jednog komada je deset kuna, a za više njih dajem popust. Kupci se nekad znaju brinuti oko održavanja, no ono je zaista jednostavno: peru se s ostalim rubljem, na 60 stupnjeva, a ne puštaju boju, niti se skupljaju u pranju. Artesania je nastala iz moje želje da stvaram zero waste proizvode, i sretna sam što su moji kupci to prepoznali - zaključuje Dubravka, čiji je proizvodi mogu kupiti na artesania.com.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 19:48