profil

Doza razigranosti, eklektičnosti i umjetničkog štiha u interijeru s potpisom Martine Banožić

 Martina Banožić
Što se tiče kolekcije tekstila, trenutačno je osam dezena u ponudi na dvije baze: 100 posto lan te mješavina lana i pamuka

Kako jednostavno, a efektno podići i oplemeniti prostor te dodati umjetnički štih, čak i ako u interijeru nema dizajnerskih komada? Odgovor na to pitanje nudi dizajnerica tekstila Martina Banožić, koja je prije godinu dana pokrenula svoj brend printanih tkanina i tapeta. Njezin samostalni rad započeo je, kaže, osmišljavanjem kolekcije tkanina inspirirane grafičkim oblicima, poput Matisseovih kolaža, apstraktnih poteza i oblika.

image
Martina Banožić

- Ono što netko preferira u umjetnosti i ilustraciji može se odraziti na zavjesama, jastučnicama, ali i na namještaju. To je i bila ideja iza svega, omogućiti ljudima izbor kako urediti svoj prostor prema svojim afinitetima, odmaknuti se od komercijalnih i jednoličnih ponuda na tržištu te odabrati tkanine koje su upečatljive, ali ne dominiraju prostorom. Inozemna su tržišta puno razvijenija u tom smislu, za svakoga ima nešto, od apstrakcije, geometrije, etničkih motiva pa do figurativnih - kaže Martina te dodaje kako se, primjerice, tapeciranjem starog modela kauča može dobiti novi izgled, ali i unikatnost.

image
Martina Banožić

Iskustvo

- Samim time komad može izgledati modernije i ekskluzivnije, bez kupnje novog namještaja. Isto je i s tapetama, koje kod nas, srećom, dobivaju na popularnosti u posljednje vrijeme - kaže ova 32-godišnjakinja, koja je iskustvo nakon studija stjecala radom za domaće, ali i strane tvrtke.

image
Martina Banožić

Cijene tkanina kreću se od 576 kuna po metru za lan, a od 550 kuna po metru za mješavinu lana i pamuka; cijena tapeta lanene teksture iznosi 560 kuna po m2

Radila je za jednu francusku print agenciju, koja se bavi dizajnom i proizvodnjom tekstila uglavnom za modno tržište, a čiji su klijenti Inditex, Reserved i ostali brendovi koji pokrivaju njemačko, španjolsko, englesko, nizozemsko i poljsko tržište. S njima i danas surađuje. Također, u Croati je radila dizajn tekstila za kravate i rupce, a privatno se usmjerila na ostvarivanje suradnje s brendovima koji je bave proizvodnjom tapeta i tkanina. Tako je surađivala s talijanskom Ambienthom, 2019/2020, nizozemskim Behangfabriek 2018/2019 i južnoafričkim Fabrikbank 2019. godine. Nakon uspješne suradnje s francuskom agencijom Mitwill otvorila je obrt Martina Banožić Textiles uz mjere za samozapošljavanje.

image
Martina Banožić

Usklađivanje

- Što se tiče kolekcije tekstila, trenutačno je osam dezena u ponudi na dvije baze: 100 posto lan te mješavina lana i pamuka, a može se naručiti i vodootporni poliester. Boje se kreću od neutralnih i hladnih tonova do zemljanih, koje se mogu najčešće vidjeti u interijerima. Svi dezeni nastaju ručno, prvo skiciram tušem i olovkom, a zatim ih tehnički prilagodim u Photoshopu - kaže Martina.

image
Martina Banožić

Svi dezeni nastaju ručno, korištenjem tehnika tuša, vodenih boja i markera, a zatim se obrađuju na računalu

image
Martina Banožić

Upravo dovršava i kolekciju tapeta lanene teksture. Svi su radovi za tapete također ručno oslikani pa obrađeni na računalu. Pritom najčešće koristi tehnike tuša, vodenih boja i markera, a crta na većim formatima koje potom skenira, kako se ne bi izgubilo na kvaliteti.

Njezini bi se proizvodi, kaže, najviše uklopili u moderan, jednostavan, ali ne i jednoličan interijer.

image
Martina Banožić

- Iako su uzorci jako grafički kod tkanina, boja ih čini fleksibilnima za svaki interijer i boravak u njemu, a opet podiže prostor i idealno je da se istaknu detalji. Poput zavjesa ili jastučnica - kaže te dodaje kako se tekstil prodaje po metru, a uskoro će od gotovih tekstilnih proizvoda imati jastučnice, izrađene od mješavine lana i pamuka.

Također, sve su tapete u ponavljajućem uzorku, što znači da se mogu naručiti i kao tekstil. Na taj način se, predlaže, mogu uskladiti tapete i zavjese, ali recimo u drugom koloru. Više o proizvodima na martinabanozic.com i Instagram profilu @martina_banozic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:13