ODRŽAN U LISABONU

Donosimo vam pregled pobjednika Svjetskog festivala arhitekture 2022. godine

 Sai Zhao
Unastavku pogledajte pobjednika za kategorije: najbolja zgrada, interijer, neraealizirani projekt i najbolje krajobrazno rješenje

Quay Quarter Tower (QQT), koji je projektirao studio 3XN, proglašen je svjetskom zgradom godine 2022. na petnaestom godišnjem Svjetskom festivalu arhitekture (WAF), koji se održavao u Lisabonu – prenosi Archdaily.

Toranj visok 206 metara, smješten u blizini opere u Sydneyu, poslovna je zgrada uređena kao vertikalno selo, stvarajući osjećaj zajednice i pružajući prostore koji su usredotočeni na suradnju, zdravlje, dobrobit i vanjske terase.

image
Phil Noller

Izgrađen od pet naslaganih pomičnih volumena, studio 3XN je primijenio radikalnu strategiju održivosti koja je uključivala nadogradnju postojećeg tornja. Niz naslaganih atrija stvara društvenu kralježnicu s iznimnim pogledom, a istovremeno dopušta dnevnoj svjetlosti prodor duboko u svaki kat.

image
Phil Noller

Pobjednika je odabrao žiri sastavljen od velikana globalne arhitektonske industrije – koji se sastoji od Tracy Meller, Rogers Stirk Harbour + Partners; Jo Noero, Noero arhitekti; John Wardle, John Wardle Architects; Issa Diabaté, Koffi & Diabaté Architectes, i Murat Tabanlioglu, Tabanlioglu Architects.

Svjetski interijer godine

Dječja knjižnica Pingtan koju je izradio studio Condition_Lab, proglašena je Svjetskim interijerom godine 2022. Projekt, koji se nalazi u Kini, odabran je iz užeg izbora od 11 projekata.

image

vb cvx cvb

Sai Zhao

Knjižnica je mala drvena građevina, koja se oslanja na tipologiju tradicionalnih ‘Dong kuća‘ i primarno se sastoji od dva isprepletena spiralna stubišta. Vrijednost projekta koncentrirana je u animaciji i očuvanju tradicijske kulture za mlade korisnike te disciplini dizajna, naglašavajući društvenu važnost arhitekture.

image
Sai Zhao

Suci su bili impresionirani "tradicionalnim umijećem" dizajna za djecu, "prave korisnike ove divne strukture, gdje se mogu igrati na stepenicama ili posegnuti za knjigom". Čestitali su Condition_Labu na stvaranju "prostora za zajednicu".

Nagradu za svjetski interijer godine INSIDE ocjenjivali su žiranti festivala INSIDE 2022.: Linzi Cassels, Perkins + Will; Ann Lau, Hayball; Eva Jiřičná, AI – DIZAJN; Johnny Chiu, J.C. Architecture i Nigel Coates.

Nerealizirani projekt godine

Projekt budućnosti 2022. godine slavi najbolje od svjetske arhitekture koja tek treba biti dovršena. Pobjednički status dodijeljen je projektu Dream Pathway/Veza između sportsko-rekreacijskog parka i kulturne ulice u Iranu, koji je dizajnirao CAATStudio (Kamboozia Architecture and Design Studio).

image
CAATStudio

Projekt prikazuje urbanu pješačku i biciklističku stazu u zapadnom dijelu kompleksa brda Abbas Abad u Teheranu. Projekt će, kada bude dovršen, imati za cilj stvoriti interaktivno-atraktivnu pripovijest u gradu koja pomiče korisnike između četiri različite zone korištenjem materijala od nabijene zemlje i geometrijskih oblika.

WAF-ov žiri projekta Future Project, uključivao je: Shane O‘Toole, University College Dublin; Sir Peter Cook; Nadia Tromp, Ntsika Architects; Mario Cucinella, MCA - Mario Cucinella Architects, i Yui Tezuka, Tezuka Architects.

Suci su projekt opisali kao "izvorni arhitektonski i urbanistički koncept koji opravdava naziv projekta i ambiciju" i čestitali mu na "izvanredno kontroliranoj geometriji" za koju su smatrali da "pruža iznenađujući kontinuitet" između "uličnog uzorka grada i okruga novo odredište parkova".

image
Anshun Institute of Architectural Design.

Krajolik godine

Krajolik godine 2022. dodijeljen je SHANCUN Atelieru, Fakultetu arhitekture, Sveučilištu Tsinghua + Institutu za arhitektonski dizajn Anshun za njihov projekt Očuvanje i obnova ruralnog krajolika Gaodanga: selo etničke manjine Buyi u jugozapadnoj Kini. Projekt je odabran kao pobjednik u kategoriji Ruralni krajobraz.

Suci su pohvalili projekt kao "nevjerojatno osjetljivu shemu očuvanja sela, koja vraća život ruralnoj Kini". Projekt okuplja bogatu raznolikost dionika tijekom posljednjih sedam godina, kako bi se ostvario dizajn koji osigurava da će ova ruralna zajednica trajati u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:49