TRI KORAKA

Dobar dizajn ne vrijedi bez kvalitetne organizacije kuhinje: Evo kako to postići

 Pixabay
Prvo, kategorizirajte predmete na temelju toga koliko često i za koju svrhu se koriste

Bilo da se radi o velikim obiteljima od više generacija, cimerima koje žive zajedno ili umirovljenim parovima, kuhinja je srce naših domova. To je mjesto gdje provodimo jako puno vremena i tamo držimo puno osobnih stvari. Uz uobičajenu hranu i posuđe, kuhinje su nerijetko i mjesta za odlaganje osnovnih kućanskih potrepština poput sredstava za čišćenje, perilice za rublje i zloglasne "ladice za sve".

Moguće je, međutim, postići organizacijsku nirvanu u kuhinji bez življenja redovničkog stila života ekstremnog minimalista. Evo kako dizajnirati kuhinju koja je dobro organizirana i, što je još važnije, takva i ostaje.

Podijeli pa vladaj: odvoji prostor prema funkciji

Prvo, kategorizirajte predmete na temelju toga koliko često i za koju svrhu se koriste. Zatim ih postavite najbliže mjestu gdje su potrebni. Držati hranu i posuđe u blizini pulta, posuđe pokraj ploče za kuhanje i posuđe usmjereno prema stolu zvuči jednostavno i očito i jest, ali pridržavanje ovog sustava nije.

Život na otoku: pomaknite radni prostor od zida

Najbolji način da poboljšate funkcionalnost kuhinjskog spremišta je imati ga više. Zvuči jednostavno i frustrirajuće nedostižno, ali većina kuhinja zapravo jeftino gubi prostor za pohranu zamjenom s radnim pločama. Kako biste stvorili što funkcionalniju kuhinju dodajte otok ili blagovaonski stol blizu ostalih kuhinjskih elemenata te na taj način oslobodite radni prostor koji sada može postati prostor za pohranu.

Životni stil s kuhinjskim otokom vrlo je tražen, čak i u manjim projektima, ostavljajući neke da pomiču granice onoga što je udobno. Ako je širina kuhinje minimalna, razmislite o uštedi nekoliko centimetara s plitkim ormarićima. Iako postoji smanjenje kvadratnih metara, vizualni i lako dostupni prvi sloj ostaje isti. U međuvremenu, kako bi se spriječio gubitak prostora za pohranu većih predmeta, dvostruka polica za pohranu preko otoka drži predmete upravo tamo gdje su najpotrebniji.

Ponekad, međutim, problem nije premalo prostora za pohranu, već previše. Većina dodatnog prostora u dubljim ormarima je izvan vidokruga i teško dostupna, što ga čini leglom zaboravljenih namirnica i uspješnih farmi krumpira. Ali prilagodljive organizacijske strukture unutar ladica osiguravaju da sve ostane na pravom mjestu, dok smočnice na izvlačenje stvaraju mjesta za sve, omogućujući pristup čak i najmračnijim dubinama ormara.

Tretirajte kuhinje kao radne prostore

U međuvremenu možete poboljšati funkcionalnost kuhinjskog prostora, primjenom istog znanja o dizajnu iz visoko učinkovitih uredskih radnih prostora, kako biste poboljšali iskustvo kuhanja. Često korišteni stolovi u uredskim okruženjima imaju središnju rezervu za smještaj kablova za napajanje i pričvršćivanje zaslona, ali čisto radno područje bez prepreka koje ostaje također je radna površina prikladna za namjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:17