Kroz igru

Djeca lako svladavaju nova znanja: U razvrstavanje otpada rado se uključuju i najmanje ručice

 Martina Petrović
Kako bi djeca stekla navike koje doprinose očuvanju prirode, ekolozi savjetuju da ih se o razvrstavanju otpada poučava već u vrtiću

Zbog toga se tijekom prvog tjedna proljeća u Dječjem vrtiću Čigra održavaju radionice o razvrstavanju otpada za predškolarce. Te se radionice povezuju sa Svjetskim danom recikliranja, Međunarodnim danom šuma i Svjetskim danom voda.

Kroz igru koja je djeci najprirodniji način učenja, djeca lako svladavaju nova znanja o utjecaju otpada na prirodu. Zahvaljujući razvrstavanju čak dvije trećine otpada moguće je ponovo iskoristiti. Time se štede sirovine i energija, a smanjuje se onečišćenje zraka, tla i vode.

image
Martina Petrović

Radionice u Dječjem vrtiću Čigra temeljene su na priručniku Prepoznavanje i razvrstavanje otpada koji je izdala Udruga za održivi razvoj Hrvatske. Razvrstavanje otpada djeci približavaju zanimljivi likovi među kojima su Vila Papirica i Bocko Boca. Oni mališanima pojašnjavaju kako prepoznati koja je stvar napravljena od kojeg materijala, te što znači koja boja spremnika za otpad.

image
Martina Petrović
image
Martina Petrović

„Radionicama želimo pridonijeti razvoju djetetove odgovornosti prema sebi, prirodi i budućim generacijama. Djeci želimo osvijestiti važnost njihove uloge u procesu recikliranja te ih poticati da izrastu u ekološki osviještene građane“, kazala je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra.

image
Martina Petrović

Na radionicama djeca izrađuju plakate o razvrstavanju otpada, mjere količine otpada, rade igrokaz s lutkicama koje predstavljaju različite spremnike za otpad, te se igraju izvlačenja otpada iz mora. Na taj je način ekologija povezana s kurikulom za predškolarce – od predčitačke aktivnosti preko razvoja fine motorike do predmatematičke aktivnosti.

image
Martina Petrović

Vrtićarci ne samo da se rado uključuju u razvrstavanje otpada, nego na pozitivne navike potiču i ostale članove obitelji.

Sva djeca koja sudjeluju u radionicama, dobivaju priručnik Prepoznavanje i razvrstavanje otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2022 17:03