lude sedamdesete

Dizajnerske sofe koje su očarale društvene mreže, ali i sve koji imaju ukusa

 Interior Design & Home Decor, Alice and Biscuits, Katie Salove Design Studio,
Ove moderne sofe, neke dizajnirane čak i prije 50 godina, ponovno zauzimaju svoje mjesto na sceni

Čini se da svake godine postoji bar jedna stvar koju posjeduju skoro svi na svojim objavama na društvenim mrežama.U posljednje vrijeme smo se nagledali interijera u kojima su neizostavni detalji koji unose prirodu u dom poput pletenih lustera ili stolaca, ali vjerovali ili ne hit je ipak nešto drugo – pufaste, vinatage talijanske sofe. Što je točno razlog tome teško je reći, možda se radi o trenutnoj kolektivnoj opsjednutosti svim stvarima iz 1970-ih. Možda je u pitanju udobnost koju su njihove amorfne konture pružale u pandemijskoj godini. Bez obzira na sve, ovih se pet sofa nametnulo kao nešto što svi žele imati u svome domu.

Izvorno dizajniran 1970. godine, ovaj modularni kauč već je više od 50 godina ikona u talijanskom svijetu dizajna. B&B Italia ponovno je predstavio Camaleondu prošle godine s novim bojama i modularnim opcijama, dodatno utvrđujući status ove ikone dizajna kao suvremenog klasika, prenosi Elle Decor.

Ovaj komad zapravo pripisuje svoj oblik istoimenoj tikvi. Dizajnirana ekskluzivno za Elizejsku palaču za vrijeme predsjedanja Georgesa Pompidoua, Ligne-Roset Pumpkin sofa pruža potpunu udobnost sa "zaštitnom" školjkom. Nije ni čudo što su mase, uključujući francusku dizajnericu Fleur Delesalle, ponovno utonule u njezin privlačan oblik.

Izvorno dizajniran od strane Gianfranca Frattinija 1970. godine, a ponovno izdan 2015. godine, kauč Sesann iz Tacchini lebdi kao da je u svemiru. Sa svojim cjevastim metalnim okvirom i ispupčenim jastucima, ovo je ujedno zabavna sofa, ali i odličan dizajnerski komad namještaja.

Već više od 40 godina linija kauča Togo iz Ligne-Roset iznova se obnavlja, ali u posljednje vrijeme ga vidimo posvuda. Pojavljuje se čak i u neočekivanom tekstilu, stvoren za izležavanje, neuredan oblik istodobno je ležeran i postojan, što ga čini savršenim za onu estetiku bez napora koju svi želimo postići.

Jasno je da Bellini zna kako dizajnirati bezvremenu - i svima poželjnu - sofu. Primarna privlačnost Le Bambole iz B&B Italia (dobitnik prestižne nagrade za industrijski dizajn Compasso d’Oro 1979.) očit je nedostatak potporne strukture. Meko miješanje oblika i tkanine čini da se ova ikona iznova vraća i da je i dalje relevantna mnogo godina kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:37