Made in Croatia

Dizajnerska svjetiljka s domaćim potpisom: Svjetiljka koja služi i kao svojevrsni paravan

 Pavel Posavec
Uspješan mladi dizajnerski dvojac izložbom Sinteza u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH predstavlja svoja dva proizvoda

U Galeriji ULUPUH u Zagrebu nedavno je otvorena izložba "Sinteza" uspješnog mladog dizajnerskog dvojca, Kristine Lugonja i Filipa Havraneka, koji zajedno rade od 2011. godine te su osvojili brojne domaće i inozemne nagrade u području produkt-dizajna i rasvjete, uključujući tri nagrade Red Dot.

Na izložbi predstavljaju najnoviji produkt - svjetiljku koja ujedno služi kao svojevrsni paravan.

- Svjetlo je nevidljivo. Tek u interakciji s okolinom postaje jasan njegov učinak, a prostor oko nas vidljiv. Iako je neuhvatljivo i naizgled se njime ne može upravljati, svjetlo je moguće kontrolirati i razne varijacije izazivaju da osvijetljeni predmet ima različita lica. Oblikujući svjetlo, mijenjamo pogled na svoje okruženje - objašnjavaju Kristina Lugonja i Filip Havranek.

image

Fotelja Juno izrađena je u sklopu brenda Pleme, koji su Havranek i Lugonja pokrenuli 2019. godine

Pavel Posavec

Izložena svjetiljka nastala je kao rezultat istraživanja novih načina upravljanja svjetlom. Pritom se koriste analogne i intuitivne metode njegova kontroliranja i usmjeravanja. Iako se tkanina zbog svojih karakteristika često koristi kao sjenilo, cilj je ovog rada još više istražiti i iskoristiti njezine mogućnosti, što rezultira novim tipologijama.

- Rezultat je ovješena svjetiljka čijim se pomicanjem kontrolira smjer svjetla i osvijetljenost prostora. Tkanina istovremeno nosi izvor svjetla, omogućava njegovo usmjeravanje te služi kao sjenilo. Vertikalnim pomicanjem tkanine osigurava se podešavanje koncentracije svjetla, razine raspršenosti i intime - jednostavna gesta utječe na atmosferu - dodaju.

image

Pomicanjem svjetiljke kontrolira se smjer svjetla i osvijetljenost prostora

Pavel Posavec

Svjetiljka ujedno služi kao razdjelnik prostora, što je naglašeno postavljanjem fotelje Juno, također novim radom dizajnera.

Inače, Havranek i Lugonja pokreću samoinicijalne projekte i surađuju s više domaćih i inozemnih tvrtki, a 2019. godine svoju su kreativnost usmjerili i u područje poduzetništva te osnovali startup Pleme. Upravo su kroz brend Pleme izradili fotelju, a obiteljski obrt Bertol Metal zaslužan je za izradu svjetiljki.

Izložba je otvorena do 24. siječnja, a ulaz je slobodan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:35