Dizajnerska karta Svijeta

Hrvatska po kreativnosti 39. u svijetu, iza Indije i Kuvajta

Potkraj svake godine WorldDesignRankings.com objavljuje ljestvicu zemalja u svijetu koje predvode u dizajnu, a temelji je na broju međunarodnih dizajnerskih natjecanja i nagrada osvojenih u proteklih 12 mjeseci. U organizaciji A’ Design Award and Competition cilj je rangiranja pružiti podatke o godišnjim doprinosima zemalja globalnoj kulturi dizajna.

Tijekom 2013. ocjenjivano je 69 zemalja u različitim područjima dizajna i kategorija, a bodovane su prema osvojenim nagradama, primjerice platinasta nagrada nosila je šest bodova, zlatna nagrada pet bodova, srebrna četiri… Osim tablice koja donosi ukupnu ocjenu, a odnosi se na trogodišnje razdoblje (od 2010. do 2013. godine), podaci su razvrstani pojedinačno za svaku zemlju i govore koliko je bila uspješna u 2013. godini u određenim kreativnim disciplinama, koje su prednosti, koje slabosti i mogućnosti te zemlje. Tako lako možemo otkriti koja je zemlja najbolja u industrijskom dizajnu, koja u uređenju interijera… Također, rangirani su i arhitekti, umjetnici i dizajneri, i to u stotinama različitih područja – od arhitekure, mode i dizajna namještaja do pakiranja – pa na temelju te liste možemo odgovoriti na pitanja tko je trenutačno vodeći svjetski arhitekt ili pak koji je najbolji grafički dizajn u Japanu…

No, krenimo od početka. Tablicu koja donosi ukupnu ocjenu, očekivano, predvode Sjedinjene Američke Države s osvojenih 112 nagrada (414 bodova), a slijede ih Turska (89 nagrada, 353 boda), Hong Kong (81 nagrada, 323 boda), Italija (71 nagrada, 272 boda), a od ukupno 69 zemalja Hrvatska se sa 5 osvojenih nagrada i 13 bodova nalazi na 39. mjestu iza, primjerice, Izraela, Egipta, Urugvaja, Kuvajta, Irana, Indije… Riječ je o nagradama koje su osvojili slikarica Diana Sokolić (u kategoriji dizajna putne opreme u 2012. te u modnom dizajnu 2012.), zatim pjevač i dizajner Matteo Mirko Cetinski (u kategoriji dizajna namještaja u 2012.) te dizajnerica Edita Barabas (u kategoriji društvenog dizajna u 2010.) i dizajner Vlatko Bogović (u kategoriji handmade u 2010.).

Gledamo li pojedinačno kreativne discipline, Hrvatska se spominje u produkt-dizajnu (na 39. mjestu od 43) i handmadu (na 15. od 19 mjesta). Sve navedene kategorije ujedno su, navodi se, i najpopularnija područja dizajna u Hrvatskoj. Kao naše prednosti navode se modni dizajn, produkt dizajn i dizajn putne opreme. Slabosti i neotkrivene mogućnosti nisu navedene jer hrvatski dizajneri nisu osvojili nagrade u više od 9 kategorija. Također, zanimljivo je doznati i koje su zemlje najbolje u pojedinim područjima dizajna.

Tako su u produkt-dizajnu najbolje Sjedinjene Američke Države sa 28 nagrada, zatim Italija sa 16 nagrada, Brazil sa 11 nagrada… U dizajnu modnih dodataka (accessorize) opet predvode Sjedinjene Američke Države, zatim Iran, Kirgistan, Hong Kong, Brazil… Dizajn parkiranja najbolje ide britanskim dizajnerima, zatim američkim, portugalskim, korejskim, moldavijskim, a dizajn elektroničkih uređaja turskim, zatim američkim dizajnerima… U handmadeu opet predvode Amerikanci i Talijani, u grafičkom i dizajnu vizualnih komunikacija Japanci i Brazilci, u dizajnu rasvjete Talijani, u dizajnu interijera na prvom su mjestu dizajneri iz Hong Konga, zatim Kine i Belgije, a u arhitekturi – arhitekti iz Libanona! Naime, upravo su oni osvojili najviše nagrada, njih 14! A sve su pripale arhitektu Marwanu Zgheibu, što ga postavlja na mjesto vodećeg svjetskog arhitekta! Na drugom mjestu u kategoriji arhitektura navodi se Kuvajt, zatim Grčka, Brazil, Italija…

Ako je suditi prema broju osvojenih nagrada, spomenut ćemo još da je najbolji produkt-dizajner Hakan Gürsu iz Turske, a najbolji dizajner interijera Kris Lin iz Kine koji je za projekt agencije za nekretnine osvojio platinastu A’ design Award za 2013. – 2014. Donosimo i ostale nagrađene projekte, a više možete pronaći na www.worlddesignrankings.com ili na www.designboom.com.

Rising moon, platinasta nagrada za gradnju i urbani dizajn za 2013. – 2014.

Paviljon sagrađen od recikliranih plastičnih boca s ugrađenom LED rasvjetom osmislio je dizajner Stanley Siu iz dizajnerskog studija Daydreamers iz Hong Konga u povodu jesenskog festivala fenjera 2013. u Hong Kongu. Ideja je bila postići efekt izlaska mjeseca nad vodom, a za gradnju je iskorišteno 4800 plastičnih boca s LED rasvjetom priključenom na montažne trokutaste module koji čine paviljon. Unutrašnjost je opremljena sa 2300 boca koje čine valoviti strop, a otvor u stropu omogućuje mjesecu da osvijetli unutrašnjost. Nakon završetka festivala najavljena je demontaža paviljona i recikliranje iskorištenog materijala, u svrhu promicanja Hong Konga kao održivoga grada.

School of technology and management, platinasta nagrada za gradnju i urbani dizajn za 2013. – 2014.

Škola za menadžment i tehnologiju površine 4250 četvornih metara smještena je u kampusu Politehničkog sveučilišta u portugalskom gradu Beja. Škola je zapravo zbrika umjetnina i kompozicija, paleta boja je opsesivno bijela, a objekt djeluje kao muzej. Poput labirinta, otkrivaju se prostorije poput standardnih učionica, prostorija administrativnih usluga… Neki korisnici kažu da u prostoru škole imate osjećaj da niste sami, a tome u prilog ide i to što na pročelju nema standardnih prozora, nego svjetlost prodire kroz otvore u obliku silueta učenika, lajtmotiva koji se u razbacanoj formi pojavljuje u cijeloj zgradi.

The float real estate agency, platinasta nagrada za gradnju i urbani dizajn za 2013. – 2014.

U osmišljavanju agencije za nekretnine u središtu kineskoga grada Xiamena, dizajner Kris Lin iz istoimenog dizajnerskog studija interijera ističe da je projektom objedinio arhitekturu, dizajn interijera i krajobraznu arhitekturu, a polazišna točka bio je naziv objekta Sky Villa. Nepovoljni uvjeti oko baze, stari stanovi i gradilište nasuprot kojeg se nalazi škola, a okruženi su zelenim krajolikom, poslužili su mu za inspiraciju lebdećeg, odnosno plutajućeg objekta čelične konstrukcije nad vodom – bazenom. Kako bi ušli u agenciju za nekretnine, posjetitelji moraju ići preko velikih površina vode, u prizemlju se nalazi prodajni ured, dok se stražnjim stepenicama može doći i do dvorane.

The ring house&atelier, platinasta nagrada za gradnju i urbani dizajn za 2013. – 2014.

Kuća-atelje dizajnirana je za mladu saudijsku umjetnicu nakita koja je željela privatni i radni prostor koji će je inspirirati za daljnje kreacije unutar imanja njezine obitelji s glavnom rezidencijom u kojoj živi trenutačno. Smještena u gradu Rijadu u Saudijskoj Arabiji, zaštitna ograda kuće je u oblika prstena, dok su unutar pravokutnog objekta smješteni sadržaji potrebni za svakodnevni život i rad: spavaća soba, kupaonica, dnevni boravak, kuhinja i atelje. Kuća je svojevrsno zaštitničko utočište u koje se umjetnica može intimno povući i raditi, ali istodobno osnovati obitelj, družiti se s prijateljima… Ili u samoj kući ili na velikoj vrtnoj terasi, zatvorenoj od okruženja. Projekt potpisuje Marwan Zgheib, trenutno najnagrađivaniji arhitekt današnjice.

Smartstreets-cyclepark(tm) transformational bike parking, platinasta nagrada za ulični urbani namještaj za 2013. – 2014.

Potaknuti neodgovarajućim načinom parkiranja bicikala u gradovima, kampusima i ostalom društvenom prostoru, dizajneri Chris Garcin i Andrew Farish osmislili su mobilno parkiralište za bicikle, odnosno lokot koji se sastoji od dvije identične sklopke s vijkom. Proizvod predviđa službena parkirališta za bicikle, umjesto da biciklisti svoje “vozilo” neuredno zaključavaju za stupove i ograde, a istodobno onemogućuje njihovu krađu. Izrađen je od nehrđajućeg čelika, izdržljiv je, otporan na koroziju i dolazi u više boja, a dizajneri ističu da su ostale verzije dostupne za zidove, ograde…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:27