ZHURAVEL ETHNO

Detalji za dom na juti i lanu u tradicionalnom ukrajinskom vezu

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Oksana Zhuravel se prije godinu dana doselila u Hrvatsku i donijela sa sobom poznatu ukrajinsku umjetnost vezenja

- Vezenje je nešto što je u mojoj obitelji otkad znam za sebe. Mama je to naučila od bake, a potom je to prenijela meni, kako to obično i biva s ovom vrstom umjetnosti. Svoje prve radove sam napravila već s 15 godina, kasnije sam upisala Kijevsku državnu akademiju dekorativnih i primjenjenih umjetnosti te stekla obrazovanje za umjetnicu majstoricu vezenja, tako da je nasljedstvo postalo moja životna zanimacija - prepričava na Oksana Zhuravel koja je ovu tradicijsku umjetnost osuvremenila te ju trenutno primjenjuje u izradi dodataka za dom pod imenom svog brenda Zhuravel Ethno.

image

Oksana Zhurvel

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Povijest umjetnosti vezenja seže daleko u prošlost, sve do drevnog Egipta i skoro nema zemlje na svijetu koja nema svoj tradicionalni vez ili više njih. Hrvatska također obiluje bogatom kulturom u kojoj su zastupljeni tradicionalni vezovi. Od Slavonije pa do Konavala mogu se pronaći različiti vezovi na tkaninama kojima su se prvenstveno ukrašavali odjevni predmeti, a nešto manje dodatci i ukrasi za dom. U današnje vrijeme to je, na žalost, umjetnost koja polako nestaje u prošlosti i osim u ponekom muzeju ili skrivenoj staroj škrinji teško možemo pronaći predmete koji su ukrašeni našim tradicionalnim vezovima.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Suprotno tome u Ukrajini ova tradicionalna umjetnost živi u punini. Prema Oksaninim riječima, iako ovaj oblik umjetnosti nikada nije bio zanemaren na tom području, od sukoba na Krimu 2014. godine njezina popularnost je izrazito porasla, a trenutni rat učinio je da ona postane simbol domoljublja. Uobičajeno je vidjeti i ukrajinskog predsjednika Zelenskog u košulji koja je obogaćena narodnim vezom.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- U Ukrajini je to potpuno drugačije nego u Hrvatskoj, sve generacije u svome domu imaju barem jedan odjevni predmet koji je ukrašen vezom, a mlađe generacije nerijetko kombiniraju tradicionalni vez sa suvremenim odjevnim predmetima ili taj isti vez apliciraju na komade koji su trenutno u trendu poput majica ili kapa - objašnjava Oksana.

Brend Zhuravel Ethno također ima zadatak održati živom ovu umjetnost i dati joj suvremeni izričaj koji se može uklopiti u današnji način života. Stoga se Oksana u svojim rukotvorinama, osim onih tradicionalnih, ima i malo drugačije oblike i boje, ali ipak kad se sve zbroji detalji su ti koji nose tradicionalnu priču i njih uvijek na neki način zanimljivo uklopi u svaki komad koji izradi.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Postoje oblici i posebna mjesta na koja se stavlja vez te svi oni imaju svoja značenja koja se ponekad razlikuju od pokrajine do pokrajine.Vrijeme za izradu jednog komada ovisi o složenosti slike, veza i o veličini. Obično prve komade radim najduže, za vezenu sliku od naprimjer 70x60 centimetara potrebno je oko tjedan dana, 6 sati na dan jer više od toga nije moguće zadržati koncentraciju. Neke komade, posebno velike, znam raditi mjesecima, a ponekad i one male koji sadrže komplicirani vez – govori nam Oksana.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Svaki vez ima svoju svrhu, neki služe kao talismani dok drugi odražavaju kozmološke ideje ljudi, ideje vezane za kult plodnosti ili kult predaka. Oksana zapravo radi sve oblike, od onih tradicionalnih do suvremenih i sve ih sama smišlja, crta, a potom veze, a vrlo rado prima i prijedloge ili želje ako netko ima ideju da napravi nešto posebno. Prirodni izgled jute ili lana razvučenih na drveni okvir s nizom zanimljivih oblika i boja, posvjedočili smo, idelano se uklapaju u bilo koji interijer i donose dašak nekog malo drugačijeg smisla života i kulture. Zhuravel Ethno pronađute na Instagramu pod istim imenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 08:57