HDD nagrade u Laubi

Centar za posjetitelje Crna roda dobitnik Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva

Centra za posjetitelje Crna roda

 MARKO MIHALJEVIC/
Na svečanom otvorenju bijenalne izložbe nagrada za životno djelo uručena je dizajneru Borisu Ljubičiću

Projekt Centra za posjetitelje Crna roda, čiji su autori Clinica Studio, Roth i Čerina, Roth i Čerina, Niko Mihaljević, Ivana Fabrio, Franka Tretinjak, Borna Demel, Novena i Vanja Cuculić, dobitnik je Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva, koja je dodijeljena na svečanom otvorenju bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 u utorak u Laubi - kući za ljude i umjetnost u Zagrebu.

image

Centra za posjetitelje Crna roda

MARKO MIHALJEVIC/

Riječ je o projektu centra "Crna roda Osekovo" koji je otvoren za posjetitelje Parka prirode Lonjsko polje. Ovaj četvrti po redu posjetiteljski centar Parka smjestio se u Osekovu i time je postao najbliži ulaz posjetiteljima koji putuju iz smjera Zagreba.

image

Centra za posjetitelje Crna roda

MARKO MIHALJEVIC/

"Stalni postav centra posjetiteljima tumači ključne prirodne fenomene ovog zaštićenog područja i specifičnosti suživota čovjeka i prirode. Kombinacijom mehaničkih i multimedijalnih izložaka, autorskih ilustracija, reljefa, gravura i kiparskih instalacija interpretirana je cjelovita priča dinamične ravnoteže života Lonjskog polja. Projekt se sastoji od dva objekta povezana edukativnim parkom i tri vidikovca. Objekti su izgrađeni od prirodnih materijala u skladu s morfologijom lokalne gradnje, a iz ritma kontinuiranih linijski postavljenih hrastovih planjki izrastaju prostorni elementi kroz koje drveni interijer u funkciji interpretacije postaje podloga za specifične izloške", navode autori u opisu projekta.

image

Publikacije Kunsthalle Wien

HDD/

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja, od dizajna vizualnih komunikacija, preko produkt dizajna i dizajna ambalaže, do modnog dizajna, dizajna u digitalnim medijima i koncepata.

Izložba će se ove godine po prvi put održati u novom prostoru, Laubi - kući za ljude i umjetnost, nakon 10 godina suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt koji je zbog oštećenja nastalih u potresu u procesu obnove.

image

Oaza Books

HDD/

Ukupno su na izložbu prijavljena čak 573 rada, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 324, od toga 258 profesionalnih i 66 studentskih radova. To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, najveći broj prijavljenih radova, ali i najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta.

O nagradama je odlučivao Međunarodni ocjenjivački sud koji se sastojao od članova selekcijske komisije u sastavu: Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman, a kojima su se pridružila još dva inozemna člana, dizajneri Ajdin Bašić (Slovenija) i Kostas Medugorac (Njemačka).

Nagrada za životno djelo uručena je dizajneru Borisu Ljubičiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 11:47