PROFIL

Čarobni svijet kreativne učiteljice Ide Mrzak: Mala umjetnička djela za dom

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Učiteljica razredne nastave iz Samobora u slobodno vrijeme izrađuje uporabne predmete od gline i šivane dekoracije

Kreativna Ida Mrzak radi kao učiteljica razredne nastave u školi u Samoboru. U slobodno vrijeme, pak, bavi se izradom divnih uporabnih predmeta za dom. Uočili smo ju na društvenim mrežama gdje predstavlja svoj "magični svijet" u kojem vladaju keramički predmeti, kao što su svijećnjaci i aromare, ali i šivane dekoracije.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tečajevi

Ida se počela kreativno izražavati već u osnovnoj školi, kad bi obične komade kartona pretvarala u nove predmete te ih presvlačila ukrasnim papirom. Već je tada osjećala veliko zadovoljstvo finalnim rezultatom koji bi nastao njezinim rukama.Tijekom studija na Učiteljskoj akademiji počela je šivati torbice, a kad su joj roditelji pristali kupiti šivaću mašinu sama je, onako po osjećaju, istraživala što se sve može i na koji način sašiti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- U to vrijeme nije bilo dostupnih online tutorijala kao danas. Ipak, na kraju sam završila i tečaj, ali nikad nisam šivala odjeću, nego samo jednostavnije komade poput haljina koje ne zahtijevaju krojenje - prepričava 40-godišnja Samoborka, dodajući kako je, kad se zaposlila, udala i osnovala obitelj, počela šivati praktične predmete za dom kao što su zavjese, ali i ukrasne detalje za dječju sobu ili pak dječje zvečke. A zatim je prije 10-ak godina završila i tečaj keramike u Samoboru. Do danas je ostala usko vezana za izradu keramičkih predmeta te je svih ovih godina kontinuirano odlazila na radionice pod vodstvom Gizele Kovačić Ulle.A zatim je prije 10-ak godina završila i tečaj keramike u Samoboru. Do danas je ostala usko vezana za izradu keramičkih predmeta te je svih ovih godina kontinuirano odlazila na radionice.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Posude za eterična ulja u obliku kućica djeluju rustikalno jer u glinu dodaje staklena zrnca

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Bez keramike jednostavno ne mogu - smije se, dodajući da uvijek izrađuje nešto što joj nedostaje u domu ili što si želi kupiti, ali joj ne odgovara ponuda iz trgovina gdje se većinom nude konfekcijske stvari. Primjerice, razmišljajući o posudi za maslac malo je pretražila internet, pronašla oblik koji joj se sviđa te uz svoj neki određeni pomak izrazila vlastitu posudu - svoje malo umjetničko djelo koje redovno koristi u svakodnevnom životu. Izrađuje i svijećnjake, a posebno se ističu aromare, odnosno posude za eterična ulja u obliku kućica. Izrađuje ih od gline u koju dodaje staklena zrnca, pa djeluju rustikalno.

- Rad s glinom je dugotrajan proces, odnosno radi se u fazama, tijekom kojeg se može dogoditi kemijska reakcija pa se mogu doživjeti razna iznenađenja, jer finalni proizvod izgleda drukčije od zamišljenog. No, to mogu biti i pozitivna iznenađenja, da ima još bolji efekt - opisuje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Nit vodilja

Istu nit vodilju ima i kod šivanih dekoracija: kad vidi nešto lijepo ili ako joj treba nešto prvenstveno za dom, pronaći će tkaninu koja joj odgovara te izraditi određeni predmet. Njezine rukotvorine mnogima su omiljeni dar pod drvcem, a tako će vjerojatno biti i ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:30