MADE IN CROATIA

Betterwood: Drvene daske za rezanje i pladnjevi iz okrilja slavonske šume

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Daske za rezanje imaju specifičan rub rezan pod kutom, dok pladnjevi za posluživanje s pregradama dolaze u više dimenzija

PROFIL

INFO: drvene daske za rezanje i pladnjevi za posluživanje brenda BetterWood

DIZAJN: Maja Matešić i Ana Cingel

CIJENA: od 95 do 350 kuna

Maja Matešić i Ana Cingel iz Čačinaca najbolje su prijateljice od djetinjstva. Zajedno su išle u vrtić, osnovnu školu, srednju školu i fakultet, ujedno su i vjenčane kume, krsne su kume djeci, njihove se obitelji intenzivno druže, djeca zajedno pohađaju nastavu... Praktički su obitelj. A sada su i poslovne partnerice. Naime, nedavno su pokrenule brend BetterWood, koji se bavi izradom elegantnih drvenih daski za rezanje i posluživanje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Najbolje prijateljice Maja Matešić i Ana Cingel iz Čačinaca zajedno su odrasle, a sada su i poslovne partnerice: dizajniraju i izrađuju drvene daske za rezanje te pladnjeve za posluživanje koji odišu elegancijom

Bio je to, kažu, logičan korak. Djedovi su im bili stolari, tako da su odrasle uz drvo.

- Drvo je materijal koji nas prati čitav život, prema njemu se odnosimo s velikim poštovanjem i ljubavlju, ono je dar koji dolazi iz okrilja naših šuma a znanje i vještine našeg malog tima spojili smo s vizijom o daščicama i pladnjevima koji odišu elegancijom i osim što imaju svoju svrhu, svakom stolu daju dozu ekskluzivnosti - kažu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Posljednjih 10, 15 godina posvetile su se obitelji i djeci. Maja ima četvero djece, a Ana troje, a sad kad su i oni najmlađi krenuli u osnovnu školu, odlučile su slične interese pretvoriti u posao.

- Kroz obiteljska druženja došle smo na ovu ideju. Zapravo, sve je krenulo od potrebe za blagovaonskim stolom koji smo same dizajnirale. Prvo za Maju, a potom i za Anu. I prvi pladanj je izrađen za Majina oca, koji često ima velika okupljanja i druženja, a na ideju s pregradama smo došle kako bi se na isti pladanj mogle poslužiti i slane i slatke namirnice. Kad su ih vidjeli ostali članovi obitelji i prijatelji, poželjeli su da i njima izradimo. Vidjele smo da postoji interes, pokrenule smo posao, zakupile prostor u poduzetničkom inkubatoru u Orahovici i krenule u dizajniranje. Same smo osmislile logotip i izgled kartonske ambalaže, za koju smo ostvarile suradnju s jednom lokalnom tvrtkom - prepričavaju.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Proizvodi se izrađuju od lijepljenih drvenih ploča, a zatim se oblikuju na CNC stroju te ručno bruse i uljaju. U izradi koriste drvo trešnje, jasena, domaćeg i američkog oraha iz Hrvatske, iz šuma u njihovu okruženju

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image

BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Dodaju kako u samom dizajnu teže elegantnoj i čistoj formi, jednostavnosti. Trude se ponuditi ekskluzivan, kvalitetan proizvod, i to ne od ostataka drva, što bi bila možda prva pretpostavka. Daske i pladnjeve izrađuju od vrhunskog drva, koristeći trešnju, jasen, domaći i američki orah.

- Sve drvo koje koristimo dolazi iz Hrvatske, iz šuma u našem okruženju, primjerice američki orah, koji je u našim krajevima poznat i kao crni orah, raste na dijelu Iloka i Vukovara, a ima ga i u Zagorju - kažu, dodajući kako niti jedan proizvod nije identičan jer je drvo prirodno, a svaki prerez omogućuje drugačiji izgled zbog različitih godova i nijansi.

Proizvodi se izrađuju od lijepljenih drvenih ploča, zatim se oblikuju na CNC stroju te ručno bruse i uljaju, što je i najdulja faza izrade zbog sušenja. Pritom se koristi ulje na bazi lanenog ulja, koje je sigurno za zdravlje ljudi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image

BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Službeno smo počele u rujnu, i to bez kalkuliranja, ali se taj trenutak pokazalo vrlo dobrim jer je uslijedio blagdanski period pa su mnogi naručivali uoči Božića. Imale smo taj početnički zamah, radilo se od jutra do mraka. Ostvarile smo i suradnju s nekim tvrtkama, jer nudimo mogućnost laserskog graviranja naziva ili slogana, pa su se daske i pladnjevi naručivali kao poslovni darovi. Također, surađivale smo s Nacionalnim parkom Mljet, koji ima specifičan logo pa smo tako prilagodile i sami oblik proizvoda - kažu.

Daske za rezanje imaju specifičan rub rezan pod kutom, dok pladnjevi za posluživanje s pregradama dolaze u više dimenzija: okrugle promjera od 280 do 400 mm, te ovalne, manje i veće. Najpovoljnije su daske i pladnjevi izrađeni od jasena i trešnje, a najskuplje od američkog oraha jer je sam materijal puno rjeđi. Proizvodi se odnedavno mogu naručiti i putem njihova web shopa.

- Naši proizvodi pričaju priču o zemlji, strasti, ljubavi, tradiciji, odgovornosti i radišnosti. Pričaju priču o svemu što Slavonija jest - zaključuju Maja i Ana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:36