NOVI DIZAJN

Betonski blokovi su modularno i jeftino rješenje, a sada ih sve više viđamo i u interijerima

 /SHUTTERSTOCK

Betonski blokovi su montažni materijali koji se prvenstveno koriste za izgradnju zidova. Slično ciglama, ovi se blokovi slažu zajedno i spajaju mortom, koji se obično sastoji od cementa, pijeska i vode. Iznutra su šuplje za smještaj čeličnih šipki i žbuke.

Ovi blokovi dostupni su u različitim dimenzijama i teksturama, u rasponu od tradicionalnih glatkih površina do nabranih ili grubih završnih obrada. Osim toga, postoje posebne jedinice dizajnirane za kutove ili grede s uzdužnim ojačanjima. Dimenzije variraju, od klasičnih cca 19x19x39 cm namijenjenih konstrukciji, do veličine cca 19x9x39 cm za pregradne zidove. Kako ih možete kreativno uklopiti u dizajn, propituje ArcDaily.

Iako su prvi blokovi — masovno proizvedeni početkom 1900-ih — bili ručno izrađeni, moderne proizvodne metode su automatizirane, što omogućuje stvaranje tisuća blokova na sat. Štoviše, budući da ne zahtijevaju pečenje, svaku jedinicu mogu proizvesti nekvalificirani zidari na licu mjesta.

Što se tiče toplinskih svojstava, zid od blokova može učinkovito funkcionirati uz odgovarajuće mjere. Na primjer, bitno je osigurati pravilno postavljanje smjese u sve fuge kako bi se spriječili toplinski mostovi. Osim toga, izolatori poput EPS-a ili staklene vune, zajedno s polietilenom kao parnom branom, mogu se ugraditi u unutrašnjost blokova za upotrebu kao vanjska izolacijska žbuka.

Osnovni betonski blok evoluirao je kako bi ponudio sveobuhvatnija rješenja, uključujući hidroizolaciju. Neki suvremeni modeli uključuju aditive u smjesu za povećanje površinske napetosti bloka, čime se sprječava prolaz vode. Osim toga, postoje blokovi dizajnirani s različitim rubovima za preusmjeravanje vode s njihove površine.

Arhitektonski dizajn

Unatoč tome što je široko korišten materijal u cijelom svijetu, njegove mogućnosti dizajna nisu u potpunosti iskorištene. Betonski blokovi često se povezuju sa samogradnjom i jeftinim stanovanjem, ograničavajući mogućnosti istraživanja izvan funkcionalnog dizajna.

Kroz besprijekornu izradu, projekti arhitekata kao što su Terra e Tuma, Natura Futura, Agustín Lozada i Takao Shiotsuka Atelier pozivaju da istražimo nove načine korištenja betonskih blokova. U njihovom radu, ti se blokovi pojavljuju kao protagonisti prostora, ostavljeni izloženi kako bi otkrili svoju izvornu boju i teksturu, različite od tradicionalnih opeka. Iako su više sirovog izgleda, pokazuju se vrlo prilagodljivim, nadopunjujući druge materijale i elemente kao što su vegetacija i voda. Prihvaćajući ovaj materijal, ovi su arhitekti uspješno smanjili troškove projekta bez ugrožavanja prostorne ili arhitektonske kvalitete.

Koje se druge mogućnosti dizajna pojavljuju? Standardne dimenzije i modularna priroda betonskih blokova omogućuju jednostavno projektiranje, slično gradnji s "legosima", omogućujući stvaranje topografija koje mogu oblikovati namještaj ili varijacije u visini. Okretanjem svog izvornog položaja, perforacije u blokovima mogu stvoriti propusne zidove. Ovo su jednostavne ideje koje mogu pružiti učinkovita rješenja koja su priuštiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:54