Atraktivni, zastrašujući ili uzbudljivi?

12 dizala koja će vas ostaviti bez daha. Doslovno!

Vožnja dizalom obično uključuje pritisak na gumb i vožnju do kata na koji ste se uputili. No, ovi liftovi su potpuno drukčiji i zasigurno predstavljaju veliko uzbuđenje čak i ako vožnja traje manje od minute. Osim što fasciniraju apsolutno svakog ‘putnika’, bili su velik zalogaj za arhitekte i inženjere koji su zaslužni za vožnju koja je puno više od običnog prevladavanja stepenica. Pogledajte kako izgledaju, gdje se nalaze i vjerujte, ostavit će vas bez daha.

Gateway Arch

St. Louis, Missouri

Uspon na jedan od najviših spomenika počinje u pomalo futurističkom bijelom podnožju dok cijeli lift neodoljivo podsjeća na vlakove smrti u zabavnim parkovima. Spomenik-lift nalazi se u američkoj saveznoj državi Missouri i visok je 192 metra, a vožnja traje samo četiri minute. Gateway Arch je dizajnirao finsko-američki arhitekt Eero Saarinen i njemačko-američki građevinski inže-njer Hannskarl Bandel. Cijena vožnje iznosi 10 dolara za odrasle i pet za djecu.

Aquadom

Berlin, Njemačka

Radisson Blu Hotel u Berlinu na prvi pogled samo je jedan u mnoštvu svjetskih luksuznih hotela. Ipak, kad uđete pomislit ćete da ste usred mora. Naime, u ovom hotelu nalazi se najveći cilindrični 25 metara visok akvarij s mnoštvom tropskih ribica i milijun litara slane vode. Ono što ga čini još posebnijim jest činjenica da je riječ o dizalu. Cijena je 15,35 dolara za odrasle, a 9 za djecu.

Mercedes-Benz Museum

Stuttgart, Njemačka

Iako je riječ o poznatom muzeju, poneki posjetitelj dolazi isključivo zbog vožnje dizalom. Vožnja traje samo 30 sekunda tako da je moguće više puta provesti se ovim zanimljivim dizalom. Riječ je o građevini koja je sastavljena od metalnih eksterijera i ugrađeni su ‘viziri’ od staklenih stijena pa je iznimno zanimljiv pogled tijekom vožnje. Naravno, muzej zaista vrijedi pogledati, ali ako ste došli zbog dizala, iskoristite kupnju ulaznice u pola cijene koje za odrasle iznose 5,15 dolara, a za djecu 2,60.

Taipei 101

Taipei, Tajvan

Osobe koje strahuju od visine zasigurno se neće usuditi na vožnju ovim dizalom. Naime, do 89. kata, gdje se nalazi zvjezdarnica, vozi se brzinom od 63 kilometra na sat i do visine od 304 metra potrebno je samo 37 sekunda. S ove visine, logično, moguće je vidjeti gotovo svaki kutak grada. Za ovo uzbudljivo putovanje odrasli će platiti 13, a djeca 12,35 dolara.

Sky Tower

Auckland, Novi Zeland

Pogled s vrha tornja koji je visine 185 metara zasigurno je impresivan, ali još čarobnije je gledati iz dizala koje tijekom vožnje od 40 sekunda polako širi pogled preko zelenih krajolika i znamenitosti. To omogućavaju, naravno, staklene fronte dizala. Cijena vožnje je 23,50 dolara za odrasle i 9 dolara za djecu.

Bailong Lift

Hunan, Kina

Navikli smo da se dizala nalaze isključivo u gradovima, no ovaj u kineskom Nacionalnom parku Zhangjiajie dokazuje kako smo bili daleko od istine. Impresivno stakleno dizalo koje se diže od nevjerojatnih 326 metara visine pruža zavidan pogled na cijeli nacionalni park, zelenilo i dolinu. Vožnja traje dvije minute, a dizalo je u upotrebi uvijek osim u ekstremnim vremenskim prilikama. Dvodnevna karta za park stoji 39 dolara, a vožnja liftom 8,90 dolara po osobi.

SkyView

Stockholm, Švedska

Jedna od najpopularnijih atrakcija u Švedskoj zasigurno je vožnja u Ericsson Globe kabinama koje se na najvišoj točki nalaze na 130 metara visine. Stakleni lift vozi 20 minuta, a kad stigne na najvišu točku, zaustavlja se da bi posjetitelji mogli uživati u spektakularnom lebdećem pogledu. Važno je istaknuti da su mjere sigurnosti na najvišoj razini tako da svi mogu neometano i bez straha uživati u pogledu na grad. Za popularnu vožnju postoje samo dvije kabine pa je dobro unaprijed rezervirati ulaznicu putem interneta. Cijena je 22 dolara za odrasle i 15 za djecu.

Lloyd Building

London, V. Britanija

Jedno od najspektakularnijih dizala nalazi se u zgradi Loyd na Lime Streetu. Kompozicija dizala osmišljena je tako da se iznutra vidi prema van. Ovaj lift nije najbrži na svijetu, nije ni najviši, ali zasigurno nudi jedan od najljepših pogleda. Tu je dakako rijeka Temza i druge istaknute znamenitosti na koje se proteže pogled iz Lloyd Buildinga. U pogledu ipak ne mogu uživati svi jer je otvoren samo za zaposlenike i službene posjetitelje.

Hammetschwand Lift

Lake Lucerne, Švicarska

Izgledom podsjeća na raketu koja je spremna na lansiranje u nepoznata svemirska prostranstva. No, pogled je dakako mnogo ljepši i puca na Alpe. Riječ je o najvišem otvorenom dizalu u Europi koje je u uporabu pušteno davne 1905. godine. Najviša točka nalazi se na 152 metra, a nezaboravna vožnja traje samo 48 sekunda. Iako je već ‘starac’, godine mu nisu naštetile pa iako se struktura može činiti nesigurnom, jasno je da je inženjer projekta znao što radi. Cijena je 14 dolara za odrasle, a za djecu 7.

Long Island City Business Center

Queens, New York

Za razliku od većine dizala na ovom popisu čija ljepota dolazi izvana, ljepota ovoga je unutra. Kad se gleda izvana, zgrada, koja je u 31. ulici, ‘obična’ je poslovna zgrada, no pogled na lift ostavlja bez daha. Unutrašnjost je tako oslikana jarkim bojama, a motivi su zmajevi koji izgledaju kao da se nalaze u špilji. Lift vozi do šest etaža. Vožnja je besplatna, naravno, ako vas zaposlenici uvedu.

Luxor Inclinator

Las Vegas, Nevada

U poznatom Luxor hotelu u Vegasu postoji dizalo čije osoblje ne voli da ga tako nazivaju. Više ga smatraju luksuznom transportnom kutijom koja prevozi goste hotela pod kutem od 39 stupnjeva. Sve izgleda kao piramida pa tako na vrhu, pogotovo noću, imate doživljaj kao da ste dotaknuli djelić starog Egipta. Ipak, da biste se vozili ovim liftom, morate biti gost hotela koji ima čak 4400 soba. Cijena noćenja? 89 dolara.

Falkirk Wheel

Falkirk, Škotska

Ulazite u lift… ili čamac. Na prvi pogled teško je shvatiti gdje ste. No, ova arhitektonska atrakcija upravo tako izgleda. Osim iznimno atraktivnog izgleda, ovo dizalo/brod, koje postoji od 2002. godine, ima praktičnu svrhu: povezuje dva kanala. Iako je napravljen za potrebe povezivanja, postao je atrakcija koja sada turistima znači 50-minutnu vožnju koja uključuje dva uspona liftom do najviše točke od 35 metara. Cijena je 12,25 dolara za odrasle i 7,75 za djecu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:56