Slow Design

Arhitekti se okreću novom pokretu dizajna koji slavi sporiji tempo života

 Manea Kella
Prvaci dugovječnosti i kvalitete u odnosu na brzinu i količinu, spori dizajn stvoren je da traje, prilagođava se i mijenja

Najznačajniji dizajnerski pokret 2022. već se pojavio – a to je trend koji slavi sporiji tempo života. Moderna ideja uređenja u pitanju je takozvani Slow Design. Trend je odgovor industrije interijera na antibrzu modnu revoluciju koja je na naslovnicama o industriji odjeće.

I dok je pokret postavljen za resetiranje naših interijera, također mijenja i oblik naših domova. Evo što trebate znati o tom pokretu.

ŠTO JE TREND SPOROG DIZAJNA?

- Spori dizajn je stvaranje zgrada i mjesta koja potiču sreću i ispunjenje - objašnjavaju londonski arhitekti i dizajner interijera iz Manea Kella za Livingetc. - Prvaci dugovječnosti i kvalitete u odnosu na brzinu i količinu, spori dizajn stvoren je da traje, prilagođava se i naposljetku mijenja - dodaje.

Spor dizajn zna uzeti svoje vrijeme. Slavi kvalitetne umjetnike arhitekte i dizajnere koji ne žure u procesu projektiranja – a rezultat je potpuno jedinstven. Prema dizajnerima, pokret ima sposobnost "izdržati test vremena" - bilo da se radi o ogromnim arhitektonskim projektima ili samostalnom umjetničkom opremanju. - Mogli biste to nazvati cjelovitim pristupom izradi projekata koji se odnose na ravnotežu lokalne tradicije, materijala i umjetnosti - objašnjavaju.

ZAŠTO BISTE SE TREBALI ODLUČITI ZA SPORI DIZAJN?

Iz studija Manea Kella objašnjavju da je pandemija uvelike povezana s trendom dizajna u nastajanju – ponajviše kroz našu spoznaju da ‘ljudska interakcija i obzirniji način života nadilaze tehnologiju‘. Ovo otkriće ima utjecaj na naš odnos s ‘brzim tempom tržišno generiranih projekata‘ – što znači da bi pokret sporog dizajna mogao prijeći u prvi plan.

- Djeluje kao protuotrov modelu rada koji se brzo mijenja, stvaranje sporog dizajna znači da gradimo manje, ali gradimo bolje, korištenjem prirodnih materijala, razmatranjem lokacije i pažljivijim planiranjem od samog početka,‘ kažu.

Međutim, studio Manea Kella nisu sami u svom promatranju pokreta sporog dizajna. Dizajnerica interijera Emma Stevenson također potiče da se pridržavate ovog trenda. Ulažite u unikatne komade po narudžbi koji u vaš dom unose umjetničku estetiku – kako biste proslavili trend u punom sjaju.

- Spori dizajn protuodgovor je na sve brže živote koje svi vodimo, objašnjava Emma. - Budući da svi puno više vremena provode u zatvorenom prostoru i kod kuće, snažno potičemo naše klijente da stvaraju okruženja koja im odgovaraju. U konačnici, trebali biste odabrati nešto ili izgraditi nešto s pozadinom koja je fascinantna kao i sam proizvod.

Da, ovo je pokret koji ističe proces iza komada – ne samo kako gotov proizvod izgleda u vašem domu. Ovo je dizajnerska ideja koju možemo slaviti kroz cijeli proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:06