SAVRŠENA RAVNOTEŽA

Ako volite industrijski stil, odaberite korten pločice. Dobro izgledaju u svakoj prostoriji

 APARICI
Korten pločice i njihove brojne nijanse igraju savršenu ulogu u industrijskom dizajnu, koliko estetski toliko i funkcionalno

Posljednjih desetljeća industrijski stil snažno je privukao pažnju arhitekata, dizajnera i vlasnika kuća. Međutim, malo tko zna njegovo pravo podrijetlo. Nakon uspona industrijalizacije u Sjedinjenim Državama tijekom 1950-ih, mnogi stari industrijski prostori, poput skladišta ili tvornica, napušteni su u područjima poput njujorškog Sohoa. Kao posljedica toga, cijene su pale i postale pristupačne stambene alternative za stanovnike gradova. Ove nove prenamijenjene prostore karakterizirala je estetika koja je miješala sirove i izložene materijale s modernim elementima i tehnologijama, generirajući snažan estetski identitet koji je bio jednako rustikalan koliko i sofisticiran.

image
APARICI

Danas su interijeri industrijaliziranog izgleda vrlo cijenjeni zbog karaktera svojih materijala, koji pružaju različite nijanse, teksture, svjetlinu i neprozirnost. Međutim, postoje novi materijali koji spajaju ovu istrošenu estetiku s inovacijama koje olakšavaju njihovu ugradnju i održavanje. U ovom slučaju govorimo o pločicama od kortena i mogućim primjenama u različitim prostorima doma.

image
APARICI

Kuhinja: Metalni detalji u otvorenim rasporedima

Kao i industrijski dizajn, tako su i kuhinje otvorenog plana zadnjih godina jako popularne. Zahvaljujući ovim novim konfiguracijama, njihov tradicionalno moderan čisti i bijeli izgled transformirao se u izvanredniju i izražajniju estetiku, koja bolje povezuje kuhinjski prostor s dnevnim boravkom i blagovaonicom, ali i šire. Industrijski stil se može uspješno primijeniti u otvorenim kuhinjama kroz podne i/ili zidne pločice, dajući vizualni kontinuitet cijelom prostoru i zadržavajući njegovu lakoću. Metalni rustikalni izgled može se pojačati dobrim dizajnom rasvjete i pažljivim odabirom materijala za radne ploče i namještaj. Korištenje različitih formata i dimenzija pločica može poboljšati učinak, uključujući kvadrate, pravokutnike i male mozaike.

image
APARICI

Kupaonica: Teksturirani minimalizam

Prigušene, neutralne palete boja, veliki prozori i obilje prirodne, ali prigušene svjetlosti karakteriziraju tipičnu kupaonicu u industrijskom stilu. S minimalizmom u svom namještaju i tonovima, predodređena je kao prostran i jednostavan prostor za opuštanje. Dodavanje specifičnog stila ili estetike može se učiniti pomoću opreme, dodataka i suptilnih prostornih odvajanja. Male šesterokutne ili kvadratne 5x5 mozaik pločice mogu se koristiti za razlikovanje prostora za kupanje ili tuširanje, dok se veći formati mogu koristiti za jednostavne, ali upečatljive podove u tonovima sive ili bakrene boje.

image
APARICI

Dnevni boravak: Elegantna atmosfera

U rasponu od hrđavog zlata do metaliziranih safira, grafički i slikarski izgled korten pločica pomaže stvoriti sofisticiranu, ali evokativnu industrijsku atmosferu za dnevnu sobu. Primijenjene na zidove i/ili podove, njihovi veći formati pomažu dati veći kontinuitet i veličinu prostora, čak i integrirajući susjedna vanjska područja. U kombinaciji s jedinstvenim namještajem i dodacima prostor postaje jedinstven. Naposljetku, visoki stropovi i površine s drugim izloženim materijalima, poput cigle ili betona, stvaraju kohezivan i moderan industrijski identitet.

image
APARICI

Spavaća soba: Smanjeni kontrasti materijala

Slično kupaonici, minimalizam i manje boja važni su u stvaranju spavaćih soba koje su jednostavne, ali pomalo dosadne: nepretenciozan krevet, izloženi elementi, topla niska rasvjeta i podovi jednostavnog izgleda. Klasična kombinacija je kombinacija drva i istrošenog metalika, što se može postići s podnim pločicama u tonu željeza, zajedno s drvenim dodacima i akcentima.

Namjerno rekreirati stil koji se spontano javlja izazov je, posebno kada je riječ o kontrastima: savršena ravnoteža između urednog i nemarnog, prirodnog i umjetnog, neutralnog i odvažnog, starog i novog, ručno izrađenog i industrijski. Nije slučajnost da su preteče ovog danas bezvremenskog i prirodnog stila bili gotovo svi umjetnici. Korten pločice i njihove brojne nijanse igraju savršenu ulogu u ovoj potrazi, koliko estetski toliko i funkcionalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:07