MUST HAVE

Ako imate malu kuhinju, ovo su značajke za bolji izgled koje morate uklopiti

 Unsplash
Donosimo dizajnerske savjete o stvaranju funkcionalnosti i stila u kompaktnom prostoru

Ne žele svi niti imaju prostor za prostranu kuhinju. A kompaktna kuhinja ne znači da morate štedjeti na stilu i funkcionalnosti. Stoga smo pronašli savjete kako maksimizirati male kuhinjske prostore.

image
TreHus Architects+Interior Designers+Builders

1. Otvorene police

Ako vam je kuhinja tijesna, uklanjanje svih ili nekih gornjih ormarića mogla bi biti najbolja opcija za vas. Ovo je siguran način da otvorite vizualni prostor oko sobe, čineći da se kuhinja izgleda mnogo većom nego što jest.

U malom prostoru važno je puno svjetla, a gornji ormarići ponekad mogu bacati sjenu na radne ploče, čineći radni prostor tamnijim nego što je potrebno. Dakle, preskakanje ovih gornjih dijelova zaista može otvoriti prostor. Postavljanje pločica na pozadinski zid do stropa također može pomoći vizualno povećati izgled prostora.

Ako ste zabrinuti zbog gubitka prostora za pohranu zbog izbacivanja gornjih ormarića, razmislite o otoku, ako imate prostora, ili se posavjetujte s profesionalcem kako biste stvarno maksimalno povećali prostor za pohranu u donjim ormarićima, ladicama i drugim komponentama.

Važno je da vaše police imaju dubinu od najmanje 25 centimetara. Ovo je bitno ako želite da police mogu držati tanjure za večeru ili druge široke predmete. Otvorene police također vam omogućuju da jednostavno promijenite svoj dekor s godišnjim dobima, dajući vam dinamičnu žarišnu točku koja će vašu malu kuhinju učiniti novom i svježom.

Odabir iste boje za svoje police i zidove može pomoći da police vizualno nestanu, stvarajući prozračnu vibraciju i dopuštajući da vaše elegantno posuđe i ukrasni predmeti iskaču. Ali imajte na umu: s otvorenim policama budite spremni biti organiziraniji i planirajte dodatno brisanje prašine.

image
Home Staging Bizkaia

2. Nevidljive ručkice

Možda se to i ne čini kao velika stvar, ali izbočeni ručkice ormarića mogu dosta vizualno utecati na izgled kuhinje. Kuhinja "bez ručki" sadrži ormariće s zasunom ili dodirom. Ovaj pristup stvara besprijekoran, minimalistički izgled bez vizualnih barijera, a to je važno u kompaktnom prostoru za koji želite da izgleda otvorenije.

Ova londonska kuhinja dobar je primjer kako čista i prozračna mala kuhinja može izgledati bez ručkica. Također imajte na umu kako se prigušena boja ormarića stapa sa tonovima zida, pozadine i radne površine kako bi vizualno nestala u sobi. Možete zamisliti koliko bi drugačije izgledao ovaj svijetli prostor s, recimo, tamnim ormarićima.

Bez ručkica ne samo da vaša uska kuhinja izgleda prostranije, već vam daje i malo više fizičkog prostora kada je svaki centimetar važan. S ovim rasporedom možete se kretati po kuhinji točno uz ormare bez brige o tome da ćete zapeti s odjećom ili udariti u kuk.

image
Maven Home Interiors

3. Uzorak

Unošenje velikog dizajnerskog izraza poput uzoraka može pomoći u da mali prostor izgleda prostranije i dati mu veliku osobnost. Korištenje dramatičnog uzorka često bolje funkcionira u maloj kuhinji nego u velikoj jer mala površina može donijeti pravu količinu stila. S većom površinom, previše uzoraka može preplaviti prostor.

Pogledajte kako ove prekrasne pločice privlače poglede, stvarajući žarišnu točku sa samo nekoliko naglasaka, dok okolni prostor održavaju svijetlim. Pod je često zanemareno područje kuhinje, ali je savršeno mjesto za element dizajna s hrabrim izričajem. Pod s uzorkom dat će iluziju većeg prostora. Ovaj crno-bijeli dijamantni uzorak stvara bezvremenski izgled, a dijagonalno izvođenje uzorka stvara izgled veće kvadrature.

image
La Pietra Tile & Stone

4. Kut za pohranu

Svaki centimetar se računa u maloj kuhinji, a to znači da ne možete dopustiti mrtve kutove. Dizajniranje kuta često je zeznuta stvar koja zahtijeva delikatnu ravnotežu između oblika i funkcionalnosti. Primijetite kako se otvorene police u ovoj kuhinji zavijaju oko kuta kako bi se povećao prostor za pohranu i prikaz, a istovremeno zadržao otvoren osjećaj. Također imajte na umu nekoliko drugih trikova, kao što je korištenje svijetlih boja za vizualno udaljavanje ormara, igranje s uzorkom i povlačenje pozadinskih pločica sve do stropa kako biste dodali vizualnu visinu.

Kutni ormarić je još jedna ideja koju vrijedi razmotriti. Proširivanje ormarića sve do stropa povećava prostor za pohranu, ali i čini prostor većim. Ili razmislite o kutnom sudoperu. Budući da je rad na sudoperu često nepomičan, postavljanje u kut ostavlja prostor za drugu osobu da se slobodno kreće, odlaže namirnice, priprema sastojke ili pristupa hladnjaku. Jedna stvar koju treba imati na umu prije donošenja ove odluke je da su kutni sudoperi obično manji od standardnih. Ako koristite puno velikog posuđa i pribora, ovo možda nije najbolja opcija za vas.

image
Oak Hill Architects

5. Elegantni kuhinjski aparati

Ako je vaša kuhinja mala, morat ćete maksimalno iskoristiti svako mjesto, uključujući radnu površinu. To znači da će neki od vaših svakodnevnih predmeta možda morati biti vidljivi, pogotovo ako u vašem ormaru nedostaje mjesta za male uređaje. Ulaganje u predmete koje volite i koji izgledaju dobro se isplati jer će biti izloženi svima. Bijeli toster koji je ovdje prikazan izgleda kao kod odlično usred elegantnog bijelog i drvenog dizajna.

Također ćete naći mnogo praktičnosti u izvlačenju uređaja jer će uvijek biti dostupni kada vam zatrebaju. Uvijek razmotrite uređaj s najboljim učinkom za svoje potrebe, ali malo dodatno istražite kako biste pronašli one koji odgovaraju izgledu vašeg prostora. U ovoj bostonskoj kuhinji, mikser i toster utjelovljuju vintage duh koji dobro funkcionira u tradicionalnom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 17:27