besprijekorni stil i ukus

8 talijanskih dizajnera koje morate znati

 

Pored besprijekornog ukusa koji vežemo za nepogrešive Francuze, naši susjedi Talijani još su jedan narod koji je zadužio svijet svojim upečatljivim stilom života i razvijenim osjećajem za lijepo i atraktivno koji je vidljiv u svim aspektima života, od kuhinje, mode, umjetnosti pa do arhitekture, uređenja doma i dizajna. Kada je o dizajnu riječ, i to dizajnu namještaja, brojni su Talijana osmislili fantastične komade koji odolijevaju zubu vremena te još uvijek izgleda moderno i poželjno desetljećima nakon što su se prvi put pojavili na tržištu. U nastavku stoga pogledajte osam talijanskih dizajnera koji su svojim radovima pokretali trendove i mijenjali izgled interijera diljem svijeta.

Ettore Sottsass

Talijanski arhitekt i dizajner Ettore Sottsass najpoznatiji je kao osnivač dizajnerske skupine Memphis Milano 1980-ih. Memphis stil i pokret koji ga je pratio obilježavale su intenzivne boje i raspodjela boja u blokove, razigrani geometrijski oblici i vijuge te neočekivani i eksperimentalni sirovi materijali koji su dizajnerima iz grupe služili za stvaranje veselih interijera. Jedinstvena postmodernistička estetika i raznovrsni mediji kojima se Sottsass izražavao u to su vrijeme odstupali od svega što je bilo prisutno na tržištu te su znatno utjecali na zajednicu dizajnera i umjetnika tog vremena, a jednako su utjecajni i danas.


Marco Zanuso

Čak i ako ne prepoznajete njegovo ime, sigurno će vam njegove slavne fotelje izgledati poznate. Zakrivljene linije, tanke noge i luksuzna kožna i baršunasta presvlaka utjelovljuju sofisticirani talijanski modernizam 1950-ih. S početcima u arhitekturi i industrijskom dizajnu, ovaj dizajner namještaja i urednik časopisa prepoznatljiv je po svojim udobnim komadima koji su ujedno i iznimno atraktivni i elegantni.


Achille Castiglioni

Ako ju niste vidjeli uživo, Arco svjetiljku mogli se uočiti u brojnim holivudskim filmovima poput Dijamanti su vječni iz serijala filmova o Jamesu Bondu ili Dobrog posla u Italiji. Modernog dizajna, ova je svjetiljka još uvijek u skladu s trendovima, iako je nastala 1962. godine. Njen bezvremenski dizajn potpisuje Talijan Achille Castiglioni koji je najbolje razumio kakav učinak na prostor može imati odvažan komad dekora poput velike svjetiljke. Arco svjetiljku dizajnirao je u suradnji sa svojim bratom Pierom Giacomom, a naručitelj je bila tvrtka Flos.


Franco Albini

Brojni slavni talijanski dizajneri namještaja zapravo su bili obrazovani arhitekti koji su u svoje komade namještaja unosili arhitektonske značajke i linije ne gubeći pritom iz vida funkcionalnost i potrebu za inovacijom. Prepoznatljiv dizajn Franca Albinija ugledao je svjetlo dana u obliku namještaja osmišljenog za velike brendove kao što su Cassina i Knoll s komadima minimalističke i elegantne estetike, a sam Albini bio je poznat po vještoj primjeni klasičnih načela obrtništva i glatkih, modernih linija na povoljnije sirove materijale poput stakla ili šiblja stvarajući pritom visokokvalitetni dizajn.


Gio Ponti

Gio Ponti ima eklektični portfolio, a nagrade i pohvale dobivao je za dizajn svega od velikih građevina do keramike. Jedno od njegovih najpoznatijih postignuća je poznati neboder Pirelli u Milanu, odnosno druga najviša zgrada u gradu. No, ono što će zaista oduševiti ljubitelje izvrsnih interijera zapravo su komadi namještaja i atraktivna ogledala kojima je opremao prostore i koji privlače pozornost svojim decentnim oblicima.


Gaetano Pesce

Arhitekt i dizajner Gaetano Pesce tijekom svoje dugogodišnje karijere radio je na brojnim projektima diljem svijeta, a njegov dizajn namještaja obilježavaju jedinstveni oblici i materijali koji odražavaju njegovu privrženost apstraktnosti, a dojmljive boje te zanimljivi detalji čine njegove komade, poput slavne stolice Broadway, zaista upečatljivima.


Dimore Studio

Dizajneri Britt Moran i Emiliano Salci duo je koji stoji iza milanskog dizajnerskog studija Dimore Studio. Noviji pripadnici talijanskog dizajna namještaja vrijednog spomena sa svojim brendom izašli su na tržište 2003. godine, da bi se 2006. godine proširili na namještaj. Ovaj dvojac inspiraciju vuče iz umjetnosti, mode, povijesti dizajna i arhitekture, a njihova djela su spoj stare i nove estetike sa zagasitom paletom boja. Posebno zanimljivi komadi Dimore Studija svjetiljke su s više rasvjetnih tijela koje izgledaju poput moderne skulpture u prostoru.


Patricia Urquiola

Rođena u Španjolskoj, ali obrazovana u Italiji kao arhitekt i dizajner, Patricia Urquiola svoj je studio otvorila 2001. godine u Milanu. Njen stil obilježavaju zasićene boje i njihovo korištenje u zasebnim blokovima, naglasak na teksturi te modernim i geometrijskim linijama. Urquiola je iznimno aktivna dizajnerica koja surađuje s velikim brendovima kao što su B&B Italia, Cassina, Moroso, Glas Italia i Kartell, ali i modnim kućama Louis Vuitton i Missoni.


Izvor: My Domain

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:22