OTVORENA IZLOŽBA

25 dobitnika arhitektonskog Nobela za 25 godina postojanja zagrebačkog Orisa

 VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
Vedran Mimica, profesor arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology u Chicagu u uvodniku kataloga izložbe navaodi kako je Oris globalni i regionalni fenomen

U utorak, 27. lipnja, u Oris Kući arhitekture otvorena je vrlo posebna izložba povodom 25. rođendana Orisa. Dugi niz godina postojanja i djelovanja časopisa Oris, arhitektonskog simpozija Dani Orisa i galerije Oris Kuća arhitekture okupio je zavidan broj suradnika sa svjetske arhitektonske scene. Plod te dugogodišnje suradnje i prijateljstva je i izložba Pritzker Winners for Oris 25 na kojoj su izložene skice i radovi 25 dobitnika nagrade Pritzker, odnosno arhitektonskog Nobela, kako je još mediji vole nazivati.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Impresivan popis od čak 27 dobitnika Pritzkera uključuje radove Luis Barragána, Richarda Meiera, Hansa Holleina, Gottfrieda Böhma, Franka Gehryja, Álvara Size, Fumihiko Makja, Christiana de Portzamparca, Tadaa Anda, Sverrea Fehna, Renza Piana, Normana Fostera, Jacquesa Herzoga i Pierrea de Meurona, Glenna Murcutta, Zahe Hadid, Jeana Nouvela, Kazuyo Sejime i Ryue Nishizawe, Toyo Ita, Shigeru Bana, Alejandra Aravene, RCR Arquitectesa, Balkrishne Doshija, Yvonne Farrell i Shelley McNamare, Anne Lacaton i Jean-Philippa Vassala te Davida Chipperfielda. Nagrada Pritzker od utemeljenja dodijeljena je 46 puta, što znači da na ovoj izložbi sudjeluje više od polovine istaknutih arhitekta, a sam je Oris kroz godine surađivao, što tekstovima, intervjuima, izložbama ili predavanjima, gotovo sa svim dobitnicima nagrade.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Vedran Mimica, profesor arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology u Chicagu, u uvodniku kataloga izložbe piše da je Oris globalni i regionalni fenomen. - Počeo je kao časopis za arhitekturu, koju je 1998. osmislila skupina arhitekata iz Hrvatske i od tada se razvio u niz različitih kulturnih formata s izvrsnim javnim dosegom promicanje discipline arhitekture. Nije pretjerano zaključiti da je aktivnosti Orisa tijekom posljednjih četvrt stoljeća stvorila jedinstvenu kulturu prezentacije, rasprave i promicanja arhitekture na prethodno nepoznatu razinu u jugoistočnoj Europi - piše Vedran Mimica te dodaje: - Nasljeđe ovog jedinstvenog projekta, uključujući i stvaranje dosad nepostojeće ‘kritične mase‘, rezultat je 126 izdanja časopisa Oris, 22 izdanja Dana Orisa u Zagrebu, te Dana Orisa u drugim gradovima u regiji, brojne objavljene monografije i knjige te, konačno, otvorenje galerije Kuće arhitekture u Zagrebu s programom koji se sastoji od izložbi, predavanja prezentacije knjiga o arhitekturi.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Na izložbi možete pogledati niz izvornih skica poznatih arhitekata od kojih je velik broj nastao samo za ovu izložbu. Nekoliko izrazito zanimljivih akvarela i grafitnih prikaza, film iz ureda Zahe Hadid o djelovanju poznate arhitektice te makete i model u stvarnoj veličini japanskog arhitekta Shigeru Bana.

Izložbu možete pogledati sve do sredine rujna u prostoru Oris Kuće arhitekture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 01:22