D&D GRAND PRIX 2022

STRUČNI ŽIRI: Ivana Ergić: arhitektica i predstavnica Udruženja hrvatskih arhitekata

 MARKO MISCEVIC/CROPIX
Fokus njenog djelovanja je na arhitekturi stanovanja, individualnog i kolektivnog

Ivana Ergić rođena je 1972. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine kada i započinje njena arhitektonska praksa. Dvije godine nakon godine pokrenula je vlastiti arhitektonski ured Capsula s partnericama, a od 2007. samostalni vodi arhitektonski studio Bijela. Jedna je je od značajnih protagonistica hrvatske arhitektonske scene kroz niz arhitektonskih realizacija, projekata i profesionalnog i umjetničkog angažmana.

Dobitnica je niza strukovnih nagrada te je nagrađivana na urbanističko-arhitektonskim natječajima. Od 2005. radi u nastavi na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za Arhitektonsko projektiranje, Kabinet za stambene zgrade te od 2107. godine na Građevinskom fakultetu Osijek, Studij Arhitektura i urbanizam. U umjetničko nastavnom zvanju izvanredna je profesorica od 2018. godine. Uz kontinuirani i simultani rad u praksi i edukaciji, aktivno sudjeluje u radu strukovnih udruga te umjetničko prosudbenim tijelima i stručnim povjerenstvima.

Fokus njenog djelovanja je na arhitekturi stanovanja, individualnog i kolektivnog, s ciljem propitivanja uvriježenih granica arhitektonskog djelovanja u realnom prostornom, vremenskom i društvenom kontekstu. Projektantski opus neraskidivo je vezan s autoričinim teoretskim i nastavnim radom. Publikacije, izložbe i edicije koje je pokrenula derivat su projektantskog rada, ali i obrnuto: teoretska podloga za projektiranje. Dobitnica strukovnih nagrada - Vladimir Nazor, zagrebačkog salona arhitekture, priznanja Piranesi, kao i nominacija za nagrade Drago Galić, Viktor Kovačić i Bernardo Bernardi.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 06:35