SALVEO

Odraz budućnosti gdje je čovjek ispred tehnologije u modernom zagrebačkom uredu

 SASA ĆETKOVIĆ/
Fleksibilnost je tema koja se provlači kroz cijeli projekt, pa tako dvorane imaju mogućnost jednostavne prenamjene

Arhitektonski studio Križnjak, koji se može pohvaliti portfolijem koji obuhvaća niz izvedenih poslovnih interijera i dobivenih nagrada za njihovo uređenje, kao što je međunarodna nagrada za arhitekturu i dizajn BigSEE za Zagrebtower 2019., potpisuje projekt proširenja i adaptacije ureda tvrtke Salveo u Zagrebu. Riječ je o farmaceutskoj tvrtki koja je na tržištu Srednje i Istočne Europe prisutna od 2007., a poznata je po uspješnim brendovima bezreceptnih proizvoda.

Ured je podijeljen po zonama: zona ulaza i recepcije, zona uredskih jedinica, središnja zona – radno-kreativan hub s tribinom te zona multifunkcionalnih dvorana. Za sam poslovni prostor postoje dva ulaza što omogućuje korištenje dijela prostora neovisno o radnom vremenu – multifunkcionalne dvorane mogu se koristiti za veće i manje sastanke, predavanja, radionice i sl.

image
SASA ĆETKOVIĆ/
image
SASA ĆETKOVIĆ/
image
SASA ĆETKOVIĆ/

Fleksibilnost je tema koja se provlači kroz cijeli projekt, pa tako dvorane imaju mogućnost jednostavne prenamjene u uredske jedinice u slučaju potrebe za povećanjem radnih mjesta, dok je u središnjem dijelu smješten multifunkcionalni hub za Salveov tim s tribinom i kuhinjom. Pozicijom u težištu prostorne organizacije ova zona postaje katalizator kreativne spontanosti i međusobne razmjene ideja te omogućuje fleksibilnost u korištenju, od ležernijeg rada, preko kraće prezentacije do zajedničkih druženja. Na glavni ulaz s recepcijom nastavlja se hodnik obogaćen pažljivo projektiranim elementom zida, kao jednim od nositelja prostornog koncepta fleksibilnosti i čistoće prostora. Radi se od višenamjenskom elementu artikuliranim ritmom izmjene drvenih vertikala i tamnih niša koje potenciraju temu fleksibilnosti korištenja, pa se tako mogu koristiti za rad, kratke sastanke, telefoniranje ili kratki predah uz kavu s kolegama. Ovaj se element ponavlja u dijelu s dvoranama za sastanke te je dodatno obogaćen sakrivenim garderobama za zaposlenike, arhivom, spremištem i sl. Uredske jedinice organizirane su u niz s jedne strane tangiran pažljivo dizajniranim hodnikom koji u prostor unosi osjećaj reda i mirnoće, a s druge strane potezom velikih bogato osvijetljenih prozora. Nastaju pojedinačni uredi unutar kojih svaki zaposlenik može samostalno kreirati svoj osobni prostor i radnu atmosferu.

image
SASA ĆETKOVIĆ/
image
SASA ĆETKOVIĆ/
image
SASA ĆETKOVIĆ/
image
SASA ĆETKOVIĆ/

Saznajemo također da je planirana i druga faza projekta koja bi obuhvatila i uređenje vanjskog prostora koji je povezan s multifunkcionalnim dvoranama. Planirano je uređenje terase, svojevrsnog urbanog vrta, na kojem bi bila moguća sadnja zelenila, mirisnog i začinskog bilja te druženje i odmor zaposlenika u zdravom, prirodnom okruženju na vanjskom prostoru, čime bi se dodatno naglasila politika tvrtke s naglaskom na zdrave životne navike.

Iz arhitektonskog ured Križnjak govore na kako u sklopu ovog projekta tema ureda budućnosti nije bila naglašena u smislu tehnologije, već u smislu međuljudskih odnosa i druženja, što je pandemija uskratila. Misao vodilja ovog projekta, sukladna samoj viziji tvrtke Salveo, bila je da se kroz dobru međusobnu komunikaciju i suradnju zaposlenika dobiva kvalitetna podloga za rad, stvarajući tako temelje na kojima se gradi budućnost ureda. Čovjek se stavlja ispred tehnologije, dok je tehnologija ono što olakšava svakodnevni rad i komunikaciju. Jednako tako naglašena je i velika briga za okoliš u smislu održivosti projekta kroz niz aspekata.

image
Arhitektonski tudio Križnjak

Specifičnost ovog ureda proizlazi i iz pažljivo projektiranih elemenata interijera koji poslovni prostor čine autentičnim i ugodnijim, poput elementa tribine u središnjem radno-kreativnom hubu koja postaje katalizator kreativne spontanosti i međusobne razmjene ideja, ili elementa zida artikuliranog ritmom izmjene drvenih vertikala i tamnih niša koje potenciraju temu fleksibilnosti korištenja. Osim toga, u ovim prostorima se kriju i zanimljivi benefiti za sve zaposlenike kao na primjer to da se u dvoranama za sastanke izvan radnog vremena drže sati yoge, što potvrđuje politiku tvrtke koja naglasak stavlja na zdrav život. Također, radna politika tvrtke Salveo osigurava svojim zaposlenicima poseban dan za obitelj i uredi su per frendly.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 01:56