FIVE AN ENDAVA CO.

Koloriti slavonske ravnice kao odraz karaktera uspješne softverske agencije

 Zvonimir Miletić
Iz tvrtke nam govore kako prvenstveno teže tome da ured bude ugodan za rad

Zagrebačka softverska tvrtka Five svoju je priču počela još 2005. godine kada su na tržište izašli sa svojim mobilnim aplikacijama, a više od petnaest godina poslije, zahvaljujući kvalitetnom i predanom radu, tvrtka je prodana za vrtoglavih 40 milijuna dolara međunarodnoj softverskoj grupi Endava.

Iako tvrtka posjeduje više ureda na nekoliko adresa, mi smo odlučili nominaciju dati onome u Osijeku. Projekt u Osijeku veličine 750 četvornih metara, koji potpisuje arhitektica Morana Vlahović, a predstavlja treću iteraciju uređenja uredskog interijera za istu tvrtku. Pri izradi prvog projekta razvijen je koncept uređenja suvremene inačice nekadašnjih radionica tehničkog odgoja u kojima se pililo i brusilo mehanički, dok se danas pili i brusi informacijskim tehnologijama. Investitori su htjeli da prostor bude drugačiji, a opet prepoznatljivo njihov pa je taj izazov razriješen promatranjem mijena kolorita slavonske ravnice tijekom čestih putovanja na lokaciju. Pod sloganom "brown is the new black", zagrebačka "tvornička" crna postala je osječka "zemljana" smeđa, razriješivši zagonetku "drugačije, a isto". Općenito govoreći, koncept uređenja zagrebačkog ureda primijenjen je i u osječkom uredu. To znači da su sve odluke o materijalima i bojama donesene mimo trendovskih kriterija, principom funkcionalnosti i likovnosti, a ne dekoriranja. Svjesnim izbjegavanjem suvišnih detalja i artefakata korisniku se omogućava da sam nadograđuje identitet svog poslovnog prostora, a interijeru se osigurava da traje dulje od trendova.

image
Zvonimir Miletić
image
Zvonimir Miletić
image
Zvonimir Miletić

- Ako se fokusiramo na strogi opis možemo reći da je ured koncipiran kao hibridni open space, koji funkcionira po principu "neighbourhooda". Sadrži lounge prostor koji obuhvaća kuhinju, prostor za druženje i igru, sobe za sastanke, mini sobe za sastanke "phone boothova", toalet, garderobu, kupaonicu i prostor za parkiranje bicikala. Primjenili smo iskustva iz Zagreba i dodali puno manjih soba za sastanke "phone booths" jer je takva priroda timova i projekata. Lounge prostor omogućuje neformalno druženje i danas se vrlo često koristi za "catch-up" s ljudima koji ne dolaze svakodnevno u ured - opisuje arhitektica.

image
Zvonimir Miletić
image
Zvonimir Miletić

Princip organizacije timova u "neighbourhoode" odnosno kvartove osigurava pripadnost određenom prostoru kad tim dolazi u ured, jer je pripadnost jedna o temeljnih ljudskih potreba kojoj svi težimo. Iz tvrtke su željeli izbjeći situacije gdje ne poznaješ osobu pokraj koje sjediš ili nisi siguran hoćeš li nekome zauzet mjesto. - Pokušavamo se dizajnom i odabirom materijala odmaknuti od pomodnosti i graditi ured koji će odoljevati vremenu i trendovima. Također, koristimo prirodne materijale poput gume na podu, pravog pluta koji je dekorativan, ali ima i akustička svojstva - objašnjavaju iz Endavea i dodaju - Vrlo smo sretni istaknuti da osječki ured ima izvrsno organizirano selektivno odlaganje otpada i sustave koji omogućuju uštedu energije. Primjerice, ako su prozori otvoreni, centralni sustav grijanja/hlađenja isključuje jedinice u tom prostoru. Također, sustav grijanja i hlađenja prati vanjsku i unutarnju temperaturu i pri automatskom načinu rada, omogućuje optimalno grijanje ili hlađenje. Na naš zahtjev najmodavac je ugradio led lampe s mogućnošću prigušenja svjetla i vremenski određeno punjenje uređaja za testiranje, što u oba slučaja ima direktan utjecaj na uštedu električne energije.

image
Zvonimir Miletić
image
Zvonimir Miletić
image
Zvonimir Miletić

Iz tvrtke nam govore kako prvenstveno teže tome da ured bude ugodan za rad, u pogledu tehnološke opreme koja je vrlo bitna za njihovu branšu, a potom ergonomije, koloristike i prilagodljivosti prostora zaposleniku kao pojedincu. Od dodatnih sadržaja možemo istaknuti garderobu s kupaonicom i ormarićima za odlaganje stvari, jer potičemo dolazak na posao biciklom, a ured je također i pet frendly.

image
Zvonimir Miletić
image
Morana Vlahović

Iako smo uglavnom navikli na pregršt boja u suvremenim softver tzvrkama posebnost ovoga ureda leži u zemljanim bojama, koje smiruju i predstavljaju temelj na kojem se svaki tim može individualno izraziti. - Nastojimo se držati standarda uređenja i materijala u svim našim uredima, ali svakom uredu dati poseban štih kako bi svaki dobio svoj identitet, a opet da svi imaju zajedničku crtu. U svakom novom uredu unaprijeđujemo stvari za koje su nam zaposlenici dali povratne informacije, jer su u konačnici oni naši korisnici - zaključuju iz Endave.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:28