DECODE

Informatičari iz tvrtke DECODE u ozbiljnom, ali opuštenom uredu u zagrebačkom poslovnom centru

 Sanja Tušek
Ured je specifičan po tome što je koncipiran sa željom da se svi osjećaju kao da su doma

Poslovni prostor površine 600 kvadrata u poslovnoj zgradi u Radničkoj 47 odabran je kao adresa zagrebačke informatičke tvrtke DECODE koju su osnovali Marko Strizić, Mario Žderić i Petar Šimić. Sastoji se od pet open space ureda, velikog i malog loungea, open space-a s visokim stolovima za sastanke, kuhinje s blagovaonicom, šest soba za sastanke i dva toaleta, a uređenje potpisuju Davorin Radošević i Domagoj Sentić iz studia DAS HAUS.

Osim stola od pluta, fronte i sve vidljive maske kuhinje zamislili su od OSB ploča koje se kantiraju antracit trakom, a jedna od zanimljivosti svakako su i debla breze, koje su osim odličnog estetskog dojma unijele i dašak prirode u uredski prostor, a usput imaju i funkciju vješalica. Radni stolovi u programerskoj sobi međusobno su odvojeni zelenilom, a prostor nudi opuštenu atmosferu bez akcenata koji bi odvraćali pažnju. Zidovi nasuprot prozora iskorišteni su za whiteboardove koji su na taj način svima vidljivi, a koriste ih svakodnevno. Lounge prostor je opremljen udobnim foteljama koje su potpuno fleksibilne s obzirom da se sastoje samo od spužve i tkanine, a korisnici svakodnevno slažu različite kompozicije sofa kako bi maksimalno prilagodili prostor svojim trenutnim željama i potrebama.

image
Sanja Tušek
image
Sanja Tušek

Ured je specifičan po tome što je koncipiran sa željom da se svi osjećaju kao da su doma. Postoje zone za zajednički rad, samostalni rad, sastanke, pauze i odmor. Svi u svakom trenutku imaju pristup kavi, svježem voću, pićima i društvenim igrama. Tlocrtna organizacija ureda daje dojam kao da je središnji dio prostora jedan veliki zajednički trg oko kojeg se nižu ulice različitih sadržaja. Trg čine prostorije loungea, kuhinje i blagovaonice, dok ulice čine radne prostorije i sobe za sastanke. Iz svakog dijela trga su vidljive sve ulice pa je komunikacija kroz prostor vrlo jednostavna. Dodatno, ured ima kružne veze koje omogućuju jednostavno i brzo kretanje kroz prostor - pojašnjavaju iz ove IT tvrtke koja kontinuirano ostvaruje uspješnu suradnju s klijentima iz cijelog svijeta, za koje razvijaju mobilne i web aplikacije.

image
Sanja Tušek
image
Sanja Tušek
image
Sanja Tušek

Tehnologija je integrirana i u sam ured te u procese rada na način da su televizori u sobama za sastanke povezani s kalendarima zaposlenika, ali i sa centralnom bazom pa se svi jednostavno mogu spajati svojim uređajima. Na taj način nije potreban poseban režim korištenja svake pojedine sobe već su sve umrežene i zaposlenici već pri ulasku vide raspored. Projektori su također spojeni na zajednički sustav, a kroz zajedničke prostorije - lounge, kuhinju i hodnik, provedeno je ozvučenje koje daje ugodnu atmosfreru za rad ili druženje, Sve radne pozicije osim wirelessa su spojene mrežnim kabelima na zajednički server, a kompjuterski pod omogućuje bezbolno premještanje podnih strujnih kutija kada je to potrebno. Pazilo se i na održivost kao i na energetsku potrošnju te je veliki dio u kuhinji izdvojen za recikliranje i razvrstavanja otpada. Zgrada je opremljena sustavom grijanja i hlađenja putem ventilokonvektora kojim upravljaju zaposlenici pa mogu po potrebi prilagođavati temperaturu pojedinih prostorija. Također postoji sustav ventilacije pa nije potrebno otvaranje prozora što značajno smanjuje gubitke topline, iako isto postoji kao mogućnost. Obzirom da su svi središnji pregradni zidovi srušeni moguće je brzo i efikasno provjetravanja cijelog prostora što zaposlenici često koriste tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci.

image
Sanja Tušek
image
Sanja Tušek
image
Sanja Tušek

Svaki zaposlenik ima svoj budžet za edukacije i na taj način ih se potiče da uče i razvijaju se. Petkom se održava zajednički sastanak na kojem se predstavljaju projekti, novi kolege, planirani eventi i slično jer firma raste, a ovako smo svi u toku. Nakon tog sastanka svi su pozvani na neformalno druženje nakon posla uz piće, igre i glazbu. Velika većina zaposlenika ima i mogućnost rada na daljinu što je za vrijeme lock-downa omogućilo nesmetan rad u čemu nam najviše pomažu i naši komunikacijski kanali te smo svi bili uvijek povezani. Oni koji su bili u uredu, zbog same složenosti i veličine prostora imali su dovoljno mjesta da sigurno borave na radnom mjestu – ističu iz tvrtke DECODE i nastavljaju s nabrajanjem benefita za zaposlenike poput uvijek popunjenog hladnjaka s raznim pićima, kutije s čokoladicama, kutka sa zdravim grickalicama i beskrajne zalihe kave.

image
Sanja Tušek
image
Sanja Tušek
image
Sanja Tušek
image
DAS HAUS

Na etaži -1 postoji parkiralište za bicikle za zaposlenike koje je pod stalnim nadzorom dok su na 5. i 9. katu na rapolaganju dvije velike terase s pogledom na grad gdje se zaposlenici mogu opustiti.

U prizemlju zgrade dostupni su restoran, kafić, teretana, kozmetički salon i frizerski salon. Obzirom da je zgrada u centru Radničke zone i svi ostali sadržaji su u neposrednoj blizini.

image
Sponzori i partneri projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:03