Biramo najbolje!

D&D GRAND PRIX: Žiri uglednih imena i čitatelji "Biraju najbolji ured budućnosti u Hrvatskoj"

 SHUTTERSTOCK
Tim D&D-a nominirao je 15 ureda, a pobjednika biraju članovi stručnog žirija i publika

Koliko se promijenio način rada i koja je vizija ureda budućnosti?

Prošle su duge tri godine otkad smo posljednji put održali veliki D&D Grand Prix projekt, u sklopu kojeg smo u suradnji sa žirijem poznatih i uglednih imena s domaće arhitektonske scene dodjeljivali nagrade za najbolji dizajn interijera u nekoliko kategorija. No, baš kao i kod mnogih ambicioznih timova, tvrtki i organizatora kreativnih događaja, pandemija koronavirusa malo je usporila naše planove. Pandemija je dovela do mnogih promjena u svim aspektima života, a posebno se to primjećuje na području rada i oblikovanja uredskih prostora, što je potaknulo neka nova pitanja. Stoga se tema o radu i uredima budućnosti nametnula kao aktualna prilikom osmišljavanja i organizacije ovogodišnjeg Grand Prixa.

image
SHUTTERSTOCK

Riječ je o temi koja je unazad nekoliko godina postala jedna od najistaknutijih, najzanimljivijih i zapravo jedna od najvažnijih diskusija jer su se duboko promijenile neke stvari. Nedavne 2019. godine glavne rasprave vezane za rad uglavnom su se još doticale pitanja hoće li nam umjetna inteligencija i roboti oduzeti posao i koji je položaj čovjeka u budućnosti poslovanja. Danas je kognitivna tehnologija samo jedan aspekt velikih promjena koje su u području poslovanja nastupile vrlo brzo i postale gotovo normalan način funkcioniranja. Glavno pitanje više nije tko će raditi posao, sada promišljamo o tome gdje će se posao obavljati, na koji način i u kojim uvjetima. Iako tehnologija rapidno napreduje, ipak još uvijek živimo realitet u kojem ona ne može zamijeniti čovjeka, a čovjek kao glavni resurs kompleksno je biće na kojem se temelji budućnost rada.

Istražit ćemo kakav je utjecaj novonastalih promjena na naš život i zdravlje, a zanima nas i kako se kreiraju naša radna okruženja, bila ona u stvarnom ili virtualnom svijetu

Kako želimo raditi, koliko želimo raditi i imamo li uopće interes za radom koji se nekada predstavljao kao budućnost, neizbježno je pitanje koje se često postavlja. CNBC navodi da je još 2018. godine prosječni zaposleni Japanac imao 80 prekovremenih sati mjesečno, tada nam je to bilo donekle razumljivo i prihvatljivo. Danas mnoge firme u tom istom Japanu uvode četverodnevni radni tjedan, a radni sati su smanjeni gotovo za trećinu. Navodno su radnici tako djelotvorniji i motiviraniji.

image
SHUTTERSTOCK

TRENDOVI I SMJERNICE

Ipak, pitamo se koliko su doista ti novi oblici rada dobri za zaposlenike i za sam posao? Iako rezultati pokazuju da je obavljen isti posao u samo četiri dana, a da su zaposlenici potom dobili dodatni dan za odmor, malo tko spominje koliko se doista sati radilo kroz to vrijeme, je li bilo ekstremno i kako to zapravo utječe na čovjeka. Što je prava istina i koliki napredak ona donosi?

Mnoga druga pitanja su postavljena i za rad na daljinu, od kuće, s plaže ili iz kafića, ali i za donedavno uobičajen rad u lijepo uređenim uredima s atraktivnim sadržajima, koji su tijekom pandemije uglavnom bili prazni, a mnogi su najavili povratak zaposlenika na njihova rada mjesta. Mišljenja i navike su različiti, pa se tako nailazi na pozitivne i negativne komentare. Najbolja se, pokazuju neka istraživanja, trenutno pokazuje kombinacija rada od kuće i odlaska u tvrtku tijekom tjedna.

image
SHUTTERSTOCK

Ući ćemo u svijet tehnologije kao glavnog pokretača promjena na području rada. Koji su njezini dosezi, koliko je pristupačna i kako zapravo olakšava poslovanje?

Odlučili smo istražiti što kažu razni stručnjaci u području poslovanja - kakav je doista utjecaj tih promjena na naš život i zdravlje te na sam posao koji obavljamo. Zanima nas kako se kreiraju naša radna okruženja, bila ona u stvarnom ili virtualnom svijetu, što je bitno i na što se najviše obraća pozornost pri stvaranju kvalitetnog prostora za rad. Detektirat ćemo nove trendove i smjernice za prilagođavanje ureda novim potrebama, a ući ćemo i u svijet tehnologije kao glavnog pokretača promjena na području rada. Koji su njezini dosezi, koliko je pristupačna i kako zapravo olakšava poslovanje?​ I konačno, gdje smo mi sami u svemu tome i što možemo učiniti po tom pitanju. Otvorit ćemo i vruću temu - ureda i klimatskih promjena, koliko je važno zelenilo u poslovnim prostorima, te treba li ured biti u velikom gradu.

U sklopu cijelog projekta izabrat ćemo i najbolji ured koji ispunjava kriterije koje donosi budućnost rada. Tim D&D-a nominirao je 15 ureda, a stručni žiri će izabrati onaj najbolji. Zanima nas i mišljenje publike, pa će i naši čitatelji imati priliku glasovati od 13. do 26. lipnja putem naših digitalnih platformi. Važno je spomenuti da smo se pri samom odabiru ureda koji ulaze u uži izbor vodili raznim kriterijima kako bismo dobili što bolji pregled i uvid u način rada u Hrvatskoj i doznali koliko su poslodavci spremni ulagati u svoje poslovne prostore i zaposlenike.

image
SHUTTERSTOCK

Glavna je Grand Prix nagrada za najbolji ured, a dodijelit ćemo nagradu za najbolji dizajn i za najinovativniji ured

DO 2000 KVADRATA

Prije svega, nominirali smo urede čija realizacija nije starija od 2019. godine, kad su nastupile promjene, a ukupnu smo površinu ograničili na 2000 četvornih metara. Vodili smo računa da su uredi iz drugačijih industrija, različitih površina i stilova uređenja. Svjesno smo izostavili one urede koje su projektirali i uređivali članovi stručnog žirija, kao i one koje su arhitekti i dizajneri projektirali za potrebe vlastitih studija. Priznanja će biti podijeljena u tri kategorije. Glavna je Grand Prix nagrada za najbolji ured sveukupno, a dodijelit ćemo nagradu za najbolji dizajn i za najinovativniji ured.

RIJEČ STRUKE

image

VEDRANA ERGIĆ naša najnagrađivanija arhitektica u području interijera, a poznati su njeni projekti za Adris grupu

MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX
image

DINKO PERAČIĆ docent na Fakultetu građevinarstva i arhi- tekture u Splitu i šef Katedre za arhitektonsko projektiranje

ANTE ČIZMIČ/CROPIX
image

IVANA ERGIĆ, izvanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu i predstavnica Udruženje hrvatskih arhitekta

MARKO MIŠĆEVIĆ/CROPIX
image

ANDREA HRŽIĆ ŠESNIĆ, arhitektica koja je nedavno dobila nagradu BigSEE za interijer poslovnog prostora

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

SAŠA BEGOVIĆ jedan od osnivača studija 3LHD; potpisuju projekt Infobipa u Zagrebu te vlastitog ureda u kinu Urania

MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX
image

MATEJ SAKOMAN magistar i profesor psihologije

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

ROBERT BUKVIĆ poduzetnik i vlasnik jednog od vodećih svjetskih lanaca coworking prostora

MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX
image

LUCAS WERFT specijalist za uređenje vrtova i ozelenjavanje prostora

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

PERO VUKOVIĆ uspješni mladi arhitekt, a prostor njegova studija Arhiv ističe se vrhunskom adaptacijom interijera

BERISLAVA PICEK/CROPIX

PREMA OVIM KRITERIJIMA CIJENJENI ĆE ŽIRI BIRATI POBJEDNIKA

Kao i svake godine, okupili smo žiri koji se sastoji od niza stručnih osoba koje vrlo dobro poznaju kako kreirati dobro radno okruženje, kako u arhitektonskom smislu, tako i psihološki. Našem žiriju smo povjerili odluku izbora najboljeg ureda budućnosti u Hrvatskoj, koji nije samo najbolji ured kada je u pitanju projektiranje i uređenje prostora, nego mora zadovoljiti i niz drugih kriterija, kao što su su koncept, funkcionalnost, iskoristivost i organizacija prostora, opremljenost ureda u skladu sa zahtjevima poslovanja i korisnika, ergonomija, rasvjeta, briga o okolišu - odnosno održivost i implementiranost biofilnih načela, zatim tehnologija, mobilnost, fleksibilnost te popratni sadržaji. Našem pozivu odazvali su se utjecajni arhitekti i arhitektice: Vedrana Ergić, Andrea Hržić Šesnić, Saša Begović, Pero Vuković, Dinko Peračić i Ivana Ergić kao predstavnica Udruženja hrvatskih arhitekata, zatim psiholog Matej Sakoman, Lucas Werft koji se bavi uređenjem vrtova i ozelenjavanjem prostora, i Robert Bukvić, poduzetnik i vlasnik jednog od vodećih svjetskih coworking operatora.

Partner našeg Grand Prixa je HEP, a projekt su podržali i Eurovilla - vodeća agencija za nekretnine s poslovnicama u svim dijelovima Hrvatske, Velux - vodeći svjetski proizvođač krovnih prozora, prozora za ravni krov i dodatne opreme, Jysk - danski stručnjak za kulturu spavanja i života, Cushman&Wakefield CBS International - vodeća globalna kompanija za savjetovanje i usluge vezane uz prodaju i zakup komercijalnih nekretnina, izradu procjena vrijednosti nekretnina i razvojnog savjetovanja, te Seed&Foster Holding, koji se bavi investiranjem u poslovne i rezidencijalne nekretnine te startupove, a ta se kombinacija najbolje opisuje kao BRICKS & CLICKS.

Pobjednike ćemo objaviti 2. srpnja.

image

Sponzori D&D Grand Prix 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:23