EURO GRANT

Čist zrak i okolno zelenilo kao razlog za preseljenje ureda i novi početak

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Budućnost je povratak u prošlost, povratak zajednici, prirodi, univerzalnim vrijednostima

Tik do Đulinog ponora, s pogledom na zelenilo ogulinske planine Klek nalaze se novi uredi Euro Grant Konzaltinga, tvrtke koja se od 2007. godine bavi razvojnim i savjetodavnim uslugama iz područja EU fondova, financijskog upravljanja, savjetovanja i računovodstva. Čist zrak i priroda glavne su odlike okruženja u kojem je ured lociran, dok je u interijeru naglasak stavljen na zadržavanje i reparaciju materijala i elementa prostora gdje god je to bilo moguće kako bi se izbjeglo stvaranje građevinskog otpada i djelovalo po principima održivosti. Primjerice, postojeća drvena vrata su obnovljena, a stari hrastov pod je pobrušen i prelakiran te je sada postao glavna zvijezda u interijeru.

Budućnost je povratak u prošlost, povratak zajednici, prirodi, univerzalnim vrijednostima. U ovom uredu potiče se zajednički rad, komunikacija i stvaranje odnosa između zaposlenika i nadređenih, ali i između klijenata i zaposlenika. Ovo je prije svega mjesto za razmjenu iskustava, stvaranje ideja, a tek u drugom redu prostor za radne zadatke – objašnjavaju iz tvrtke.

Projekt uređenja potpisuje arhitektica Nina Ninčević iz studija Arhitektura plus d.o.o., a ideja je bila postojeći prostor na ekonomičan način adaptirati novim korisnicima. Vodeći računa o budžetu sa što manje građevinskih intervencija u kratkom vremenskom roku ranije zapušteni prostor je preuređen i prilagođen uredskim procesima i međuljudskim odnosima tvrtke.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

S fokusom na timski rad, internu komunikaciju i hibridni način rada ured je osmišljen kao mjesto ugodnog boravka koje potiče brainstorming i razmjenu iskustava. Svaki prostor ima neformalni kutak za opuštanje, a svatko od zaposlenika se po potrebi može i izdvojiti. Opremanje je prilagođeno namještaju koja je tvrtka već posjedovala pa su birani materijali koji su nenametljivi i koji se mogu povezati u cjelinu – navodi arhitektica.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Obnova postojećih elemenata i materijala je uz nove intervencije stvorila prozračan i prostran ured koji uz pomno osmišljene dekorativne detalje pršti energijom. Ured se sastoji od prostranog ulaznog dijela koji funkcionira i kao prostor za druženje, male čajne kuhinje uz koju je sanitarni čvor te tri velike prostorije gdje se odvija pojedinačni ili grupni rad za računalom, sastanci i neformalna druženja. Iz ulaznog prostora pristupa se i maloj konferencijskoj sali sa spremištem. Već spomenuti hrastov pod interijeru daje dozu topline, a sve prostorije su povezane kružnom komunikacijom te su sva vrata najčešće otvorena tako da ured funkcionira gotovo kao 'open space'.

Ritam rada teče kroz sve prostorije, svi rade zajedno u istom timu s istim ciljem što stvara osjećaj zajedništva i dodaje svrhu radnom zadatku. Ured direktorice pregrađen je staklenim vratima i dodatno povezan sa svim prostorijama kao centralno mjesto za razgovor, ponekad zajednički ručak i druženja što ima vrlo veliki doprinos stvaranju bolje atmosfere – ističu iz Euro Grant Konzaltinga.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Posebna pažnja posvećena je odabiru umjetničkih slika koje su nastale upravo za ovaj prostor. Akrili na platnu tonalitetom su prilagođeni prostoriji u kojoj se nalaze. Tri slike koje su u uredu direktorice prikazuju Đulin ponor u raznim mikrolokacijama s pogledom iz zraka, a dvije slike koje su postavljene u prostoriji s većim brojem zaposlenika su prikazi pojedinih lokacija nacionalnog parka Kornati.

image
NINA NINČEVIĆ

Time sam htjela naglasiti da je djelovanje tvrtke puno šire od Ogulina iako mu je srce tamo. Slika koja se nalazi u ulaznom prostoru je apstraktna igra oblika i tonaliteta koja povezuje sve ostale, energična i direktna kao i glavna pokretačica ovog zanimljivog tima – opisuje koncept arhitektica.

Kako većina zaposlenika radi u hibridnom modelu, odnosno kombinira rad iz ureda i od kuće te nema fiksnog radnog vremena u poslovanju se koriste razni alati za upravljanje projektima poput ClickUp i Monday. Sastanci se održavaju online, zadaci i njihovo izvršavanje se prate putem aplikacija, a budući da je sva dokumentacija digitalno spremljena na cloud-u ured nije zatrpan papirima i fasciklima što doprinosi ugodnijem radnom okruženju.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 23:32