VELIKO OTKRIĆE SVJETSKIH STRUČNJAKA

Znanstvenici otkrili način kako pomoći ugroženim koraljnim grebenima

Jeste li znali da zvukovi mogu vratiti život na mrtve koraljne grebene?

Tim britanskih i australskih znanstvenika otkrio je inovativni način kako pomoći oporavku koraljnih grebena oštećenih utjecajem ljudskog djelovanja i/ili klimatske krize.

Autori provedenog istraživanja u zborniku Nature Communications objasnili su kako ribe mogu pomoći u borbi protiv odumiranja koraljnih grebena, ali je problem u tome što ih oštećeni grebeni ne privlače dovoljno te ne 'zvuče' kao zdravi.

- Zdravi koraljni grebeni glasna su mjesta. Kombinacija pucketanja rakova i zvukova riba rezultira zapanjujućim biološkim ozvučenjem. Takvi zvukovi privlače mlade ribe koje su u potrazi za svojim staništima - rekao je Steve Simpson, jedan od glavnih autora ovog istraživanja.

Tim istraživača sa Sveučilišta u Exeteru i Bristolu u Velikoj Britaniji te s australijskog Sveučilišta James Cook i Instituta za morsku znanost boravio je na Velikom koraljnom grebenu nekoliko mjeseci te došao do nevjerojatnog otkrića. Naime, tamo su pokušavali replicirati zvukove zdravog grebena u oštećenom okolišu te došli do zaključka kako su upravo ribe presudne za funkcioniranje zdravog ekosustava koraljnog grebena.

- Na početku razdoblja kada se ribe mrijeste i odrastaju, naš tim je napravio 33 eksperimentalna modela od mrtvih koralja na pijesku udaljenom oko 25 metara od prirodnog grebena. U središte eksperimentalnih modela ugradili smo podvodne zvučnike, usmjerivši ih prema gore kako bi osigurali podjednaku raspodjelu zvuka u svim smjerovima - objasnili su istraživači za The Washington Post.

Više od mjesec dana, točnije noći, istraživači su puštali snimke zvukova zdravih grebena u jednoj eksperimentalnoj skupini, u drugoj skupini koristili zvučnike koji nisu ispuštali zvukove, a u trećoj nije bilo zvučnika. Kao rezultat toga, grebeni nad kojima su se ispuštali zvukovi zdravih grebena privukli su dvostruko više ribe od ostalih.

- Grebeni postaju pusti i tihi kad su oštećeni budući da nestaju rakovi i ribe, ali korištenjem zvučnika za povratak zvukova na greben nestale se ribe ponovno mogu privući - zaključio je Simpson koji je zajedno s kolegama ovaj proces nazvao 'akustično obogaćivanje' te bi, kako tvrde svi koji su sudjelovali u istraživanju, ovo mogao biti jedan od načina za brže oporavljanje vrijednih ekosustava koraljnih grebena.

Izvor: Ekovjesnik.hr, YouTube

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 03:25