Zagrebačke oaze na otvorenom

Dva mala slatka balkona, dvije lijepo uređene terase i jedan predivan vrt

Terasa u centru grada

Odlučili smo iskoristiti lijepo vrijeme i brže-bolje smo se bacili u potragu za najljepšim zagrebačkim zelenim oazama. Misija? Pronaći dva mala, ali slatka balkona, dvije lijepo uređene terase i jedan predivan vrt. Rezultat? Misija izvršena. Prije nego što vam pružimo nekoliko stranica čiste inspiracije, pozabavit ćemo se štreberskim dijelom. Tko, što, gdje, kada, kako, zašto… iliti savjetima kako urediti eksterijer. Naravno, kao i u svemu drugom, i tu postoje pravila, a kako bismo vam otkrili baš sve što trebate znati o ovoj temi, dogovorili smo razgovor s krajobraznom arhitekticom Željkom Kolak, inače autoricom bloga Moj balkon, koja je i uređivala balkone i terase koje ćemo vam na sljedećim stranicama pokazati.

Wow! Ovo je definitivno terasa s jednim od najljepših pogleda u gradu! To je bila naša prva reakcija kad smo kročili na terasu Manuele Šole, vlasnice agencije Abrakadabra, koja je u centru Zagreba. – Kad sam kupovala stan, svačega sam se nagledala. I imala sam puno kriterija. No, čim sa ušla u ovaj stan i vidjela terasu, više ništa drugo nije bilo važno. Rekla sam – kupujem odmah i točka – prisjeća se Manuela. Jasno nam je zašto je tako odlučila, ovakva terasa doista vrijedi te odluke, pogotovo ako ste kao Manuela ljubitelj boravka na otvorenom za lijepih i sunčanih dana. Kada je krenulo proljeće, Manuela je u pomoć pozvala Željku Kolak, autoricu bloga Moj balkon pa su zajedničkim snagama došle do konačnog rješenja. – Ova terasa služi ugodnim druženjima u večernjim satima i jutarnjem sunčanju na posebno izrađenom sunčalištu uz koje su dvije nezaobilazne šarene, simpatične i prije svega udobne ležaljke. Terasa odlično može poslužiti za manje evente i partyje jer je cijelom površinom prekrivena drvenim podom koji može poslužiti neformalnom sjedenju, kao i klupa i sunčalište koji su izvedeni iz istog materijala – objašnjava Željka, dodajući da je misao vodilja pri izboru bilja bila ‘manje je više’ jer je Manuela uspješna, poslovna žena koja je često zbog posla odsutna.

– Već postojećoj zelenoj barijeri koju čine tu je smaragd u žardinjerama, diskretno osvijetljene ambijentalnom rasvjetom, dodala sam veliku teglu sa stablom ukrasne trešnje, a u podnožje sam posadila lavandu, hiperikum i pužuću gazaniju kao ukras, ali i održavanje vlage u supstratu. Lavanda u velikoj ukrasnoj tegli lijepo se uklapa. Uz Manueli posebno drag detalj, stari umivaonik koji je pri uređenju odlučila zadržati, a koji je uspješno uklopljen u moderni dizajn terase, našlo se prostora za mali povrtnjak sa salatom i začinima. Prekrasnom pogledu s terase pridonosi vizura dimnjaka na koji sam uz postojeću posudu sa sedumom dodala još nekoliko različitih veličina posuda i vrsta seduma koji su trenutačno u cvatu. Manueli je to možda najdraži detalj, a simbolički predstavlja ‘čuvara’ kad je na putovanju jer je riječ o vrsti seduma popularno zvanog čuvarkuća – objašnjava Željka. Mi samo možemo nadodati da bismo vrlo rado provodili dane na ovoj terasi… Pozivamo se sami! Hvala unaprijed, Manuela!

Šarmantni mini balkon

Ovo je pravi primjer kako mini balkon, manji od dva kvadrata, točnije 1,7 kvadrata, može postati mjesto za ugodan boravak. Zato, ako ste u sličnoj situaciji, a znamo da vas je mnogo takvih, nemojte se obeshrabriti odmah na početku, nego pogledajte kako uz malo intervencije i takav eksterijer može postati totalno cool i originalan. – Balkon svojom orijentacijom pruža uživanje u suncu na zapadu. Nalazi se iznad prometne ulice, što boravak na njemu čini doslovce urbanim odmorom, u vrevi ubrzanog gradskog prometa – kaže Željka Kolak, naša sugovornica i vlasnica vjerojatno najslađeg balkona koji smo imali priliku vidjeti u posljednje vrijeme. – Balkonske sandučiće i tegle postavila sam prema unutarnjem prostoru kako bi se iz interijera uživalo u pogledu na viseće pelargonije koje su, prema mom iskustvu, jedna od najotpornijih vrsta na balkonima. Ova ljetnica, koju neki smatraju staromodnom, cvate cijelo ljeto, uz prihranu i otkidanje ocvalih cvjetova.

S druge strane, ako je spremite zimi u stubište, uspješno će dočekati proljeće kada ju je ipak potrebno dobro prikratiti – otkriva Željka, dodajući kako je svoj mini balkon dodatno obogatila ukrasnim travama te drugim detaljima koje mijenja ovisno o godišnjem dobu, raspoloženju i potrebi. – Na mom balkonu najljepše su večeri kada uz romantični fenjer i knjigu gledam Zagreb kako tone u san. Predivno – oduševljeno zaključuje Željka koja je svjesna male kvadrature domišljato smislila savršeno rješenje što se tiče komada namještaja – na balkon je stavila stolić, dok je u interijeru, odmah do balkona smjestila rasklopni stolac. Stolić i stolac prekrila je ružičastim prekrivačima kako bi bili usklađeni. Bravo Željka! Za trud, stiliziranje i ideje!

Terasa poput botaničkog vrta

Iako je Vedrana uspješna, poslovna žena s prilično ubrzanim stilom života, slobodno vrijeme voli provoditi na svojoj terasi, tihoj i mirisnoj oazi. Bolje rečeno, upravo zbog takve, dinamične i glasne svakodnevnice nije joj ništa draže nego kad uz pjev ptica popije prvu jutarnju kavu ili kad umorna dođe doma te se s guštom ispruži na svojoj ljuljački. – Uživam u obilju bilja. Kad sam s krajobraznom arhitekticom Željkom Kolak dogovarala koncepciju uređenja terase, postavila sam samo nekoliko uvjeta – stabalce limuna, šareno cvijeće i želja da nekako iskoristim dvije kožne torbe koje sam donijela s putovanja u Afriku – kaže Vedrana, koja je krajobraznoj arhitektici u svemu ostalom ostavila odriješene ruke. –

Odabrala sam biljke koje će Vedraninu terasu tijekom cijele godine činiti zanimljivom, od grma zvjezdaste magnolije, trajnica i proljetnica do ljetnica, mediteranskih vrsta i seduma. Poseban šarm terasi daje mnogo posuda i teglica različitih veličina i boja. Kožne torbe, koje je toliko htjela iskoristiti, prenamijenila sam u originalne posude za bilje. Rezultat je fenomenalan, one su jedan od upečatljivijih detalja na terasi – otkriva Željka Kolak i dodaje da je namještaj već postojao na terasi. Udobna ljuljačka, stol i dva stolca te nekoliko stolaca u rezervi za društvene prilike. Sasvim dovoljno za stvaranje dobrog ambijenta, koji uz detalje poput svjećica i fenjera postaje idealno mjesto za maksimalno opuštanje.

Kutak za kavu i novine

Mlada mama Ana obožava svoj balkon koji je orijentiran prema zapadu, ali je okupan suncem već od podneva. – U proljeće mi je omiljeno mjesto za popodnevni nescafe, a u ljetnim mjesecima postaje balkon za jutarnju kavu i novine te večernje čavrljanje s pogledom na svjetla grada. U svakom slučaju, koristim ga kada god želim uživati i napuniti baterije za druge, napornije svakodnevne stvari – smije se Ana. Namještaj na njezinu balkonu je jedinstven i od posebne sentimentalne vrijednosti jer je Ani pripao u naslijeđe, a ostatak ambijenta uređen je u dogovoru s krajobraznom arhitekticom Željkom Kolak koja je odlučila udobni namještaj kombinirati s ukrasnim stabalcem poligale koja ljeti cvate ljubičastim cvjetićima, a u čijem se podnožju nalaze mini surfi nija Million Bells i ukrasna batata tamnog lista. Najveća posebnost je to što se na balkon spušta krov zgrade, što je Željka iskoristila za smještaj ukrasne posude Elho u koju je zasadila romantični cosmos. Kako Ana ima bebu i psa, balkonska ograda je osigurana žicom.

Raj na zemlji

Znate li koji je vrt ove godine dobio nagradu Floraarta za najljepši vrt Zagreba površine veće od 500 četvornih metara? Upravo ovaj koji vam predstavljamo danas. Vlasnik, frizer Kruno Polondak, s formiranjem vrta u Kupinečkom Kraljevcu, nedaleko od Zagreba, počeo je prije desetak godina, usporedno s gradnjom kuće. – Površina ukrasnog dijela vrta iznosi oko 1200 četvornih metara, a ove se godine počeo formirati korisni dio vrta, s povrćem, koji će biti završen do kraja godine. Sve potrebne informacije o biljkama crpio sam iz literature o vrtu i zaista imam hrpetinu knjiga o tome. Totalno sam se pripremao za svaku fazu gradnje i sadnje u vrtu, prvo teorijski, a onda i praktično – prisjeća se Kruno. Dodaje kako je zemljište na kojem su sada kuća i vrt u vrijeme kad ga je kupio bila samo strašno zapuštena parcela obrasla korovom i kupinama, ali s njegovom nevjerojatnom voljom i željom malo-pomalo postajala je pravi zeleni raj na zemlji. – Danas je vrt oaza, pravi mali dragulj i raj za ptice, žabe, ribe, mačku i psa, koji u njemu podjednako uživaju kao moji prijatelji i ja.

U vrtu se nalaze i dva kamenjara, od kojih je u jedan ugrađeno sedam tona kamenja, malo jezero sa zlatnim ribicama, sjenica sa roštiljem, drvena kućica koja je potpuno opremljena za kišna druženja, mala bijela nadstrešnica obrasla glicinijom i još milijun instalacija koje sam napravio sam jer se u slobodno vrijeme bavim restauracijom starih stolaca, slikarstvom, drvom i još koječime – smije se Kruno, koji kaže da je njegov vrt posebno zanimljiv jer je prirodno formiran neformalni vrt sa zavojitim puteljcima popločenim samoborskim plavcem, u kojem se izmjenjuju neka zatečena i ostavljena drva (orah, trešnja, borovi, breze) s potpuno novoformiranim prostorima i gredicama prepunim trajnica i jednogodišnjeg bilja. – Nabrajanje biljnih vrsta trajalo bi predugo, ali u vrtu je više od 500 biljnih vrsta koje se ne tretiraju nikakvim kemijskim sredstvom. Moj vrt je moj životni projekt, moja poruka svijetu da nemoguće može postati moguće uz bezgraničnu ljubav, strast i rad bez obzira što se usput moraju malo zaprljati ruke- zaključuje Kruno.

Više informacija možete potražiti na: https://www.facebook.com/mojbalkon

Ako vam se sviđa ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 11:15